Úvod > Články > Viry kolem nás aneb Kasperky ukázal, jak nás zabezpečí

Viry kolem nás aneb Kasperky ukázal, jak nás zabezpečí

Antivir. Slovo, které skloňuje každý, kdo pracuje s počítačem, dnes a denně. Vzhledem k nebezpečnosti sítě se zvyšuje i potřeba mít kvalitní antivirový program.

Pravda, nejlepší prevencí je, podobně jako při jiných úkonech lidského života, opatrnost. Nepouštět se tam, kde je nebezpečno. Jenomže čas od času se stane, že si vir najde nás. Případně nám jej předá někdo, od koho bychom něco podobného nečekali.

Zcela z logiky věci vyplývá, kdo je v současnosti nejohroženější uživatelskou skupinou. Pochopitelně jsou to zejména teenageři, kteří rádi zkouší, co všechno poskytuje dimenze s názvem internet. Nejčileji stahují nejen nelegální obsah, ale i programy, kvůli kterým se vydávají do neprobádaných hlubin internetu, kde pochopitelně číhají nejrůznější nebezpečenství.

Za vodou ale nejsou ani lidé starší, protože zejména oni používají počítač víceméně z donucení a nemají čas zjišťovat, proč věci fungují právě takto a ne jinak. Většinou se podobnými otázkami ani zabývat nechtějí. Jsou tedy v pravém slova smyslu uživateli, kteří nemají o nebezpečí na internetu nejmenší ponětí. Nejvyšší hrozbu pro tuto skupinu představuje zejména používání internetového bankovnictví a potíží s ním spojených. V bláhové víře se tak mohou snadno stát obětí phishingu.

Největším rizikem je ale podceňování organizovaného zločinu na internetu. I když pod tímto pojmem máme nejspíše zcela jiné konotace, je organizovaný zločin to nejpřesnější označení toho, co se v současné době děje na síti. Právě těm, kteří se na něm podílejí, přijde bezpochyby vhod, že nejméně polovina všech uživatelů internetu patří do rizikově ohrožené skupiny identit, které na webu můžete potkat.

S největší pravděpodobností to nebudou právě čtenáři dsl.cz, kteří patří do druhé poloviny. Dá se předpokládat, že ti patří mezi ty, kteří aktivně hledají nejen informace, ale také ochranu. Pohybovat se po síti bez antiviru je něco jako virtuální sebevražda. Minimálně pro vaše data. Proto si zřejmě každý za ta léta, co na internetu funguje, vybudoval a osvojil celý systém kroků, jak se viru vyhnout. Někomu stačí volně fungující programy typu Avira, někdo se svěřil do velkých rukou Symantecu či Esetu.

S novou verzí antiviru teď přichází i Kaspersky se svým Internet security 2010. Produkt je to zajímavý z několika hledisek. Na první pohled zaujme cena, která je (o něco) nižší než v předchozím odstavci jmenovaná konkurence. Druhý pohled nabízí funkce, které znějí přímo bombasticky. Ovšem nezbývá než se zamyslet, jak je uživatel upotřebí.

Zcela unikátní je hodinový update programu. Tím má prý zabezpečit maximální ochranu před nákazou novými viry. Je fakt, že tak často žádný jiný antivir neaktualizuje. Je to však nezbytně nutné? Nestačí update každých čtyřiadvacet hodin? A přeje si cílový zákazník opravdu každou hodinu připojovat k serveru? Četnost skutečných updatů je pak další otázkou.

Daleko lépe už se jeví funkce aktivního léčení infekce souborů. Zatímco většina antivirových programů umí nakažený soubor smazat, nebo dát do karantény, Kaspersky Internet security si zvládá s většinou běžných nákaz obstojně poradit. To je rozhodně další plus.

Ne tak zcela fascinující je pro změnu aktivní kontrola vašeho počítače a upozorňování na případné updaty programů, které používáte. Podobně jako u hodinových updatů se sice jedná o docela užitečnou záležitost, ale určitě není obtížné představit si, že může jít docela rychle na nervy.

Pokud tento software ale nabízí něco, co stojí za pozornost, je to virtuální klávesnice, která zabezpečuje ochranu před hackery. Hesla, PINy a další data, která vložíte tímto způsobem, jsou prozatím bezpečně ochráněna před zneužitím. Podle všeho se jedná o skutečně bezpečnou ochranu před phishingem.

Poměrně roztomilou funkcí je pak rodičovská ochrana, kterou lze nejen zakázat ratolestem nevhodný obsah, ale zejména přesně časově omezit jejich dobu připojení k internetu. Zkrátka Kaspersky přichází s produktem, za který jej budou děti nenávidět. Dospělým by ale radost udělat mohl.

Ať už se ale rozhodnete pro jakýkoliv antivir, měli byste vždy pamatovat na to, že žádný software není všemocný a proti lidské blbosti (zejména té vlastní) není ochrany. Platí to ovšem i o mazanosti (zejména těch druhých). Tu bychom též neměli podceňovat. Po internetu se dnes zkrátka vyplatí našlapovat po špičkách a nenápadně. Navíc se počítá každý trumf, který můžete vytáhnout z rukávu. A kvalitní antivirový program patří mezi trumfy nejvyšší.

2. 12. 2009

Autor: Richard Klíčník

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...