Úvod > Články > E-booky začínají brzdit

E-booky začínají brzdit

Ještě nedávno se zdálo být jasné, že se elektronické čtečky po dlouhých letech nesplněných slibů a očekávání konečně rozjely naplno. Amazon se svým Kindlem skutečně udělal díru do světa a probudila se i konkurence - slibující několik svých verzí stále populárnějších e-booků.

Teď ale řada nakladatelství začala brzdit. Nakladatelství Simon & Schuster oznámilo, že digitální verze více než třiceti knih, které budou vydány v prvním pololetí příštího roku, se objeví nejméně o čtyři měsíce po vydání tištěné verze. Firma HarperCollins ohlásila, že každý měsíc pozdrží digitální vydání nejméně 10 knih, skupina Hachette Book Group USA zpozdí značný počet digitálních vydání.

Jak je tomu v podobných případech zvykem, jedná se o peníze. Firmy jako Amazon.com nebo Barnes & Noble nasazují u nových knih cenu 9,99 dolaru, což je pro nakladatelství údajně cena příliš nízká. Pro knihu, která v digitální verzi nemá prakticky žádné náklady, je to sice poněkud přehnané tvrzení, ale nakladatelství si brání vlastní píseček. Podle Carolyn Reidové, CEO nakladatelsví Simon & Schuster, prodej digitálních verzí knih kanibalizuje prodej mnohem dražších verzí (což samozřejmě platí jen do doby, než se kniha objeví v paperbackovém vydání). Reidová dokonce tvrdí, že většina majitelů e-booků velice ráda čte a nakladatelství tak ztrácí příjmy. 

Současně ale přiznává, že digitální verze pomáhají zvyšovat prodej starších knih, neboť pokud se někomu zalíbí novinka, rád si pohodlně stáhne další knihy stejného autora. To sice šlo dříve také, ale znamenalo to expedici do knihkupectví, kde navíc jen málokdy měli na skladě více než jednu starší knihu.

Tuto situaci nezměnila ani existence internetového giganta Amazon.com, který si sice na prodeji knih vystavěl jméno a reputaci, ale knižní politiku dělá stále stejnou – inzeruje sice milióny knih, důkladná prohlídka ale ukáže, že většina z nich nikdy nebyla na skladě a pokud knihu vůbec mají, tak jeden výtisk. U bestsellerů tomu tak samozřejmě není, ale to není případ dokupování starých knih.

Digitální verze knih přitom byly stále více a více úspěšné. Jejich prodej se příblížil čtyřem procentům všech prodaných knih, v případě některých posledních bestsellerů, vydaných současně v digitální i tištěné podobě, již dokonce přesáhl pět procent.

Řada nejvíce očekávaných knih předvánočního trhu se tak dočká digitální verze až někdy kolem března příštího roku. Zatímco klasická nakladatelství si mnou ruce v očekávání větších příjmů, Andrew Herdener, mluvčí firmy Amazon, varuje před tím, že čtenáři, kteří nemohou dostat vytouženou knihu ve formátu, který chtějí, mohou jednoduše sáhnout po knize jiné.

A aby to digitální verze knih měly ještě složitější, hned dva výrobci nových e-booků oznámili, že nové verze do Vánoc prostě nestihnou. Prodejny sice nabízejí, že každému kupujícímu dají vánočně vyzdobený dárkový certifikát, který se prý bude dobře vyjímat pod stromečkem, ale to je jen značně pokulhávající východisko. A tak jen Amazon úspěšně prodává svých několik verzí oblíbeného Kindlu. Bez problémů a z dobře zásobených skladů.

23. 12. 2009

Autor: Václav Větvička

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...