Úvod > Články > Chcete si vytvořit PFku? aneb Velký přehled online fotoeditorů

Chcete si vytvořit PFku? aneb Velký přehled online fotoeditorů

Seznam a stručný popis vlastností nejlepších on-line fotoeditorů. Který nástroj si vybrat pro kreativní práci a čím nahradit Photoshop, když není po ruce? A ke kterému nástroji dostanete zdarma webové album? Nejen to se dočtete v následujícím přehledu.

On-line fotoeditory mohou být příjemným a užitečným nástrojem nejen na cestách nebo při práci na cizím počítači. Proto vám přinášíme přehled většiny z nich. Jistě bychom našli několik kousků, které se do přehledu nedostaly. Obvykle se jedná buď o velmi primitivní nástroje - nebo jednoúčelové utility. Pokud váš oblíbený nástroj v seznamu bude chybět, neváhejte se o něj podělit v diskuzi pod článkem. Jednotlivé nástroje jsou řazeny abecedně, u každého je uveden odkaz na podrobnou recenzi.

flauntR je sympatický nástroj s pohodlným napojením na velká on-line alba. Nabízí jak základní úpravy fotografií, tak možnosti přidávání nejrůznějších rámečků, efektů nebo legrácek. Zajímavostí jsou již předdefinované velikosti výřezů pro obrazovky mobilních telefonů nebo ikonek v sociálních sítích. Naopak slabinou aplikace je nevalná rychlost, která práci poměrně znepříjemňuje. Mimo to je ale paleta funkcí poměrně široká a aplikace je vhodná především pro příležitostné využití.

FotoFlexer představuje jeden z nejlepších on-line nástrojů na editaci fotografií vůbec. Nabízí pohodlné a přehledné ovládání, práci s vrstvami, rychlost, stabilitu. Nechybí ani provázanost s on-line webovými alby nebo nástroje na obveselení snímků – od přidání kníru a brýlí až po tvorbu svalů. Výborná je také práce s textem. Autoři aplikace pochopili, že on-line prostředí s sebou nese určitá specifika. FotoFlexer si tedy nehraje na náhradu za instalované aplikace, ale snaží se být funkčním webovým nástrojem, což se mu daří. Pokud jste ještě žádný on-line fotoeditor nezkoušeli, můžete začít právě zde.

LunaPic je velice alternativní fotoeditor, který můžete užívat i bez registrace. Mezi jeho největší speciality patří různé pohyblivé efekty na snímcích, které působí opravdu nevšedním dojmem. Editoru si vzhledem k rozložení ovládacích prvků užijí především majitelé větších monitorů. Ovládání je vůbec velmi specifické a netradiční, ale na druhou stranu nabízí editor poměrně pestrou paletu funkcí a efektů. Mezi největší nevýhody patří omezení velikosti snímku na 4 MB a absence práce s vrstvami.

Phixr je jednoduchý on-line fotoeditor, který je určen především méně náročným uživatelům. Nenabízí téměř žádné „profesionální“ nástroje, jako jsou kouzelné hůlky, klonovací razítka, histogramy či vrstvy barev. Naopak nepříliš technicky zdatné uživatele může potěšit automatickými funkcemi, jako je odstranění šumu. Nechybí ani nástroje pro vložení rámečku nebo žertovných objektů do snímků. Jako pozitivum je možné uvést snadné ovládání a provázanost s webovými alby.

Photoshop Express se může pyšnit nejen marketingově zajímavým jménem. Nabízí komfortní, profesionálně vyhlížející a poměrně rychlé pracovní prostředí i obvyklou paletu nástrojů. Mezi jeho největší přednosti patří také 2 GB on-line galerie, na které můžete prezentovat své fotografie. Nebo si z ní udělat místo na jejich ukládání. Nechybí ani náznaky rozvoje sociálních vazeb mezi fotografy. Na druhé straně zamrzí poměrně malá paleta nástrojů, málo efektů a téměř žádná funkce navíc, která by vybočovala z průměru. Snad kromě klonovacího razítka.

Picture2live je poměrně originální projekt, který umožňuje vytvářet nejen zajímavě upravené obrázky, ale také animace a koláže. Tento editor se vyznačuje především svým maximalismem – pokud hledáte originální rámeček či efekt, jste zde správně. Na výběr máte mezi stovkami variant, jak těch na jedno kliknutí, tak i sofistikovanějších. Ovládání není úplně přehledné, ale uvažte sami, jak udělat přehledné menu s mnoha stovkami položek. Jako zásadní nevýhodu je nutné uvést jen značně omezené rozlišení fotografií, koláží i animací. Pokud ale nic velkého nepotřebujete, jedná se o zajímavou volbu, která stojí za vyzkoušení.

Pokud hledáte plnohodnotný on-line fotoeditor, pak by vás mohl zaujmout Pixlr. Jedná se o rychlý nástroj, který ke své činnosti nepotřebuje registraci. Nabízí zcela standardní funkce, které bychom od nástroje na úpravu fotografií očekávali – nechybí práce s vrstvami, více obrázky současně, propracovanou historii a ovládání velmi podobné Photoshopu. Editor je překvapivě rychlý, efektivní a spolehlivý. Za jedinou vadu na kráse je možné považovat to, nespolupracuje s on-line úložišti fotografií. Pokud potřebujete rychlou on-line náhradu za Photoshop, pak jistě stojí za vyzkoušení právě tato aplikace.

Picnik se dlouhodobě řadí mezi nejznámější aplikace v této oblasti. Byl jedním z prvních nástrojů svého druhu, a tak se stal určitým měřítkem. Nabízí poměrně širokou paletu nejrůznějších funkcí - od těch praktických až po zábavné. Potěší uživatelsky přívětivé prostředí, napojení na webová alba, přijatelná rychlost. Projekt ale sklouzl do oblasti placených služeb, zdarma lze používat jen některé základní funkce. Pokud nejste skalními a dlouholetými příznivci tohoto editoru, placení nedoporučuji, jelikož s ním se dostanete maximálně na úroveň FotoFlexer, který je dostupný zdarma.

Splashup představuje snahu o on-line variantu k Photoshopu. Pro jeho ovládání je potřebná registrace, celý editor pak běží ve Flash. Funkčně se jedná o velice zajímavý nástroj, kterému nechybí možnost pracovat s vrstvami, více snímky současně. Ovládání je Photoshopu opravdu velice podobné. Za toto robustní řešení je pak ale potřeba zaplatit určitou daň v oblasti rychlosti a stability. Funkčně se jeví velmi podobně Pixlr, který ale vykazuje podstatně rychlejší běž, vyšší stabilitu a není zde potřebná registrace. Na druhou stranu nabízí Splashup spolupráci s webovými alby a vlastní virtuální disk pro ukládání fotografií. Záleží tedy na každém, kterému řešení dá přednost.

Sumo Paint je další výkonnou aplikací v oblasti on-line fotoeditorů. Pro plnohodnotné využívání je nutné se registrovat. Odměnou vám pak bude virtuální pevný disk s veřejnou a statickou URL adresou. K dispozici jsou téměř všechny potřebné funkce, na které jsme zvyklí z běžných bitmapových editorů. Sumo se snaží zaměřit nejen na úpravu fotografií, ale také na podporu vlastní tvorby. Naleznete zde tak také nástroje na malování obrázků. K dispozici jsou nástroje na práci s vrstvami či klonovacím razítkem. Naopak chybí větší množství efektů, spolupráce s on-line alby - a oproti Pixrl i některé pokročilejší funkce.

Online Web Photo Editor je český produkt určený především pro méně náročné uživatele. Nabízí jen základní funkcionalitu doplněnou o několik kýčových rámečků. Pro české uživatele je plusem lokalizace a pro ty méně technicky zdatné i jednoduché a přehledné ovládání se stabilním během. Tvůrci webu pak ocení možnost snadné integrace tohoto nástroje do webových alb, což může zajímavým způsobem zvýšit atraktivitu jejich služeb.

Který nástroj tedy zvolit? Osobně bych doporučoval FotoFlexer, pokud vám nevadí netradiční ovládání. Pokud hledáte náhradu za momentálně nedostupný Photoshop, pak je jasnou volbu Pixlr, který, co se týče funkcí a tradičního ovládání, nemá konkurenci. Jestliže se však chcete pustit do samostatné tvorby a navíc máte zájem o komunitu podobně zaměřených lidí, pak neuděláte chybu, sáhnete-li po finském Sumo Paint. Tato trojice - dle mého soudu - je v současné době na naprosté špice v oblasti on-line fotoeditorů.

29. 12. 2009

Autor:

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

 

OpenAI představila AI nástroj pro vytváření videa podle textu

Společnost OpenAI představila nástroj, který zvládne vytvořit vysoce kvalitní video pouze na základě textového příkazu.

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...