Úvod > Články > Mladí lidé volí Jiřího Paroubka. A to chtěli jen telefon zdarma

Mladí lidé volí Jiřího Paroubka. A to chtěli jen telefon zdarma

A další novinky uplynulých dní: Mluvčí Prahy 5 opakovaně mazal z Wikipedie kritiku starosty. - Lidé se hromadně nachytali: Stalker Catcher na Facebooku - Psystar nechává Mac tak a vrhá se na Linux - a více...

Mluvčí Prahy 5 opakovaně mazal z Wikipedie kritiku starosty. "Omylem," říká

Tiskový mluvčí Prahy 5 upravoval profil starosty Milana Jančíka, médii označovaného za "kontroverzního", na Wikipedii tak "nešikovně", že smazal informace o jeho skandálech. Několikrát. Jako první o tom informoval deník MF Dnes.

Radovan Myslík, mluvčí Jančíka, se hájí tím, že chtěl jen doplnit informace o starostovi a že k umazání textu o skandálu došlo omylem. V původním krátkém článku o Jančíkovi stálo např. to, že "v roce 2002 srazil autem strážníka, jenž se snažil zamezit vjezdu starosty na uzavřený Mánesův most". Další text zmiňoval "kontroverzi kolem prodeje nemovitosti na Praze 5 a fingovaný nákup pozemků".

Myslík se hájí tím, že ke smazání došlo omylem. Ale správci serveru zaznamenali opakované odstraňování těchto informací. Když je totiž vrátili na své místo, smazány byly znova. Stránka tak raději byla uzamčena.

"O takto brutální zásah do encyklopedie se doposud žádný z českých politiků nepokusil. Wikipedie je v celém světě naprosto apolitická a nezávislá, proto je něco podobného nepřípustné," řekl pro MF Dnes správce serveru.

Lidé se hromadně nachytali: Stalker Catcher na Facebooku

Řada uživatelů Facebooku si nemohla v posledních týdnech nevšimnout jedné věci: a to že jejich kontakty se ve velkém začaly připojovat ke skupině „Stalker Catcher – Kdo si prohlíží tvůj profil“ a skupinám, které jsou její odrůdy. Anglický psaná skupina si během krátké doby získala více než šest set tisíc lidí (uživatelů Facebooku) – co je však překvapivé, nebo spíše znepokojivé, česká verze skupiny také. K dnešnímu dni má více než 530 000 členů.

Samozřejmě, že jde o další „vtípek“, kterému na lep sedlo překvapivé množství lidí. Pokud se uživatelé k této skupině přidají, neuvidí, kdo všechno je na Facebooku sleduje, ale naopak tímto krokem se „prozradí“ dalším uživatelům. Další z mnoha příkladů, jak jsou jsou uživatelé internetu neopatrní a hlavně důvěřiví.

Mladí lidé volí Jiřího Paroubka

Další zprávou z luhů a hájů sociální sítě Facebook je, kterak se skupina slibující zdarma iPhone rázem změnila v stránku s názvem Mladí lidé volí Jiřího Paroubka. Upozornil na to server Lupa.cz

S vidinou, že zdarma získají oblíbený iPhone, se k této skupině přidaly desítky tisíc lidí. Stránka slibovala, že každý týden deset náhodně losovaných členů získá přístroj zdarma. Ovšem po získání velkého počtu členů se stránka změnila na skupinu „Mladí lidé volí Jiřího Paroubka“, která má 77 tisíc členů.

I když tedy lidé prahli po iPhonu, dnes jsou uvedeni jako členové stránky věnované fanouškům předsedy ČSSD. „Pokud máte rádi Jiřího Paroubka, přidejte se do této skupiny. Volíme Jiřího Paroubka, aby se vlády neujaly modré straky a nerozkradly celou naší republiku. Volíme Jiřího Paroubka, aby Topolánek už konečně zmizel z české politiky. Mladí lidé podporují Jiřího Paroubka!“ Inu...

Firma Psystar zastavuje prodej „Maců“ a vrhá se na Linux

Fanoušci operačního Mac OS X, a také Macintoshů obecně, možná znají firmu Psystar. Ta za 50 dolarů prodávala nástroj, který umožnil z jakéhokoliv obecného PC s procesory Intel „udělat Macintoshe“, tj. nainstalovat operační systém od firmy Apple. Rovněž od roku 2008 prodávala i celé počítače, „klony Maců“. Po soudních pří nakonec od svých aktivit ustoupila a oznámila, že v PC průmyslu se bude pohybovat dále, nicméně teď sází na prodej počítačů s operačním systémem s jádrem Linuxu.

Psystar zastavila i prodej nástroje Rebel EFI umožňující Mac OS X nainstalovat na PC a jejž prodávala od října 2009. Jak uvádí, tento krok je dobrovolný a není následkem žádného soudního rozhodnutí. O legálnosti tohoto nástroje totiž ještě nebylo rozhodnuto.

Firma však společnosti Apple zaplatí odškodnění ve výši 2,7 milionu amerických dolarů (takřka 50 milionů korun). Tato škoda měla Applu vzniknout prodejem „Mac klonů“, které Psystar donedávna prodával.

Specifikace netbooků s Chrome OS

Některá zahraniční IT média se v minulých dnech věnovala spekulacím kolem netbooku společnosti Google, který by měl být na trh uveden s operačním systémem Chrome OS.

Chrome OS, zaměřený na práci s webovými aplikacemi a s jedinou lokální aplikací – webovým prohlížečem Chrome –, by se ve finální verzi měl objevit během letošního roku, pravděpodobně v jeho druhé půlce.

Jak například uvádí server IBTimes.co.uk, netbook s Chrome OS by se měl objevit v „prázdninové sezóně“ letošního roku.

Netbook má mít dotykovou obrazovku s uhlopříčkou 10,1 palce, postaven bude na čipové sadě Nvidia Tegra s procesorem s architekturou ARM (nikoliv tedy procesor s architekturou x86 od Intelu či AMD). Displej netbooku má mít rozlišení „HD ready“, tj. 1280 x 720 pixelů, a ve výbavě nebude chybět GPS, WiFi, Bluetooth, webová kamera, čtečka karet.

Jak bylo dříve oznámeno v souvislosti s rysy Chrome OS, chybět však bude pevný disk, netbook bude osazen solid state diskem (SSD) o kapacitě 64GB a k dispozici bude 2 GB RAM.

O ceně přístroje sice teď nemá smysl moc mluvit, ale prý se má pohybovat maximálně kolem 300 dolarů (v přepočtu asi 5 500 Kč).

4. 1. 2010

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...