Úvod > Články > Odškodnění za sdílení 24 písní sníženo na milion korun

Odškodnění za sdílení 24 písní sníženo na milion korun

A další novinky uplynulých dní: Polovina počítačů nakažena zákeřným softwarem -- T-Mobile spustil 3G síť -- a více...

Skoro polovina z 23 milionů prohledaných počítačů je nakažena malwarem

Hlášení organizace APWG pro třetí kvartál roku 2009 mimo statistik o phishingových útocích obsahuje také informace o množství počítačů infikovaných škodlivým softwarem (malwarem). Podle výsledků kontroly je z takřka 23 milionů počítačů (22 754 847) zhruba polovina nakažena nějakou formou škodlivého softwaru (přesně 48,35 %). S odvoláním na publikovanou studii to uvedl server ZDnet.com.

Takzvaným crimewarem – malwarem, který se soustředí přímo na určité formy okrádání majitele nakaženého systému, např. bankovní trojani – je ze zkoumaného vzorku nakaženo přes milion a půl systémů Windows.

Linuxové jádro nevyvíjí dobrovolníci, ale hlavně placení profíci

Jedním z mýtů, které se točí kolem Linuxu (linuxového jádra), je, že vzhledem k tomu, že jde o open-sourcový systém zdarma, jej vyvíjejí hlavně dobrovolníci ve volném čase. Tohle však není pravda: na vývoji Linuxu se podílí celá řada světoznámých firem, které jsou sice jinak konkurenty, ale které Linux spojuje. Poslední statistiku toho, kdo a jak moc Linux vyvíjí, provedl Jonathan Corbet, jeden z nejznámějších lidí majících co do činění s Linuxem.

Cobret se podíval na historii vývoje kernelu Linuxu mezi koncem roku 2008 a lednem 2010. Z takřka 3 milionů řádků programových kódů a zhruba 55 tisíců změn v jádru vyčetl následující: celých 75 procent píší lidé z velkých korporací, jen k 18 % kódů se hlásí jednotlivci, zbylých 7 % nešlo jednoznačně přiřadit. Největšími vývojáři linuxového jádra jsou firmy Red Hat (12 %), Intel (8 %), IBM (6 %), Novell (6 %) a Oracle (3 %).

Žena za sdílení mp3 nemusí platit 2 miliony dolarů. Ale "jen" 54 tisíc

O případu Jammie Thomasové se začalo psát na podzim roku 2007. Tehdy vyšlo najevo, že RIAA (Americká asociace hudebního průmyslu) ženu zažalovala za sdílení 24 hudebních skladeb na p2p síti Kazaa. Při prvním soudním řízení bylo Thomasové nařízeno nahrávacím společnostem zaplatit 222 tisíc dolarů, ovšem při dalším řízení soud odškodnění navýšil na 1,92 milionu dolarů (dnes v přepočtu více než 36 milionů korun).

Částka překvapila nejen žalovanou stranu, ale vlastně i tu žalující. Nad její výši se podivovala sama firma Sony BMG. RIAA tehdy prohlásila, že tak daleko to nemuselo zajít, kdyby žena byla přistoupila na mimosoudní vyrovnání, jež činilo asi 4 tisíce amerických dolarů.

Odvolací soud teď odškodnění podstatně snížil na částku 54 tisíc dolarů (asi 1 milion korun). Thomasová a ani její právní zástupce se však nechtějí smířit s porážkou a hodlají napadnout ústavnost rozhodnutí. Thomasová prohlásila, že pro ni i tato snížená částka znamená finanční kolaps. "Dva miliony nebo 54 tisíc, to nehraje roli. Jsem matka čtyř dětí s jedním příjmem."

Sun definitivně patří firmě Oracle

Slavná společnost Sun Microsystems už patří dalšímu velkému softwarovému hráči, firmě Oracle. Celý obchod v hodnotě 7,4 miliardy dolarů několik měsíců zdržovala prakticky jen Evropská komise, která akvizici schválila až letos v polovině ledna.

Oracle slíbil, že zachová produkty Sun Microsystems a že investuje více prostředků do jejich vývoje. To se týká nejen procesorů SPARC, ale také operačního systému (open)Solaris, prostředí Java nebo databáze MySQL. O budoucnost se nemusí bát ani bezplatná kancelářská sada OpenOffice.org, jejíž vývojáři (jako u MySQL) mají od Oracle slíbenou větší svobodu nejen ve vývoji, ale i prodeji a distribuci.

T-Mobile zahájil provoz 3G sítě

Společnost T-Mobile zahajuje komerční provoz své nové 3G sítě. Na rychlé mobilní připojení na bázi HSPA se mohou v současnosti těšit obyvatelé hlavního města Prahy (asi 40% pokrytí). T-Mobile slibuje do konce roku 3G síť přinést také do největších českých a moravských měst.

"T-Mobile ode dneška nabízí jednu z nejmodernějších verzí 3G sítě, která je v současnosti na trhu vůbec dostupná," uvedl Frank Meywerk, výkonný ředitel technologického úseku společnosti T-Mobile, a dodal: "Jsme velmi spokojeni s výsledky testovacího provozu, v řadě ohledů překonaly možnosti nové technologie naše očekávání."

Operátor dále uvádí, že použitá technologie od Nokia Siemens Network je připravena také na plynulý přechod na síť 4. generace, LTE.

1. 2. 2010

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...