Úvod > Články > A přihodíme internet...

A přihodíme internet...

Nejrůznější firmy slibují přidávat internetové připojení ke svým výrobkům již dlouhé roky, povětšinou ale skutek utek´. Občas se objeví prototyp, občas nějaká vlaštovka, o kterou ale kupující ani nezakopnou. Teď by tomu konečně mělo být jinak.

V letošním roce to zatím vypadá, že dostaneme internet prakticky k čemukoliv, co si koupíme. Poslední elektronický veletrh Consumer Electronic Show byl podobnými hračičkami doslova přecpaný. Ve většině případů se sice nebude jednat o klasické surfování, ale to nevadí, dostaneme spíš něco, co se bude podobat aplikaci pro iPhone. Příkladem mohou být televize – většina nových nabízí spojení s vybranými internetovými službami - od Hulu až po Netflix. Podobné připojení mají i přehrávače Blu-ray od Samsungu, LG, Sony a Panasonicu. 

U televizních přijímačů není divu, prakticky každá velká americká televizní stanice (zde platí spíše studio, neboť těm patří desítky stanic) vysílá většinu svého programu také on-line, ať už prostřednictvím vlastních webových stránek nebo pomocí portálů, jako je Hulu či Fancast. Půjčovna DVD Neflix zase svým zákazníkům nabízí streaming svých 18 000 titulů zdarma. Stačí k tomu přístroje, jako jsou Roku, TiVo nebo Blu-ray.

Panasonic a LG k tomu slibují, že jejich televize umožní i videohovory pomocí systému Skype. Společnost Vizio zase u svých televizí přidává Wi-Fi, takže pokud máme domácí síť, máme automatický přístup k webovým kanálům. Dálkové ovládání má querty klávesnici, takže vyťukání přístupového hesla bude hračkou. Konkurenční televize sice nemají Wi-Fi, za 20 dolarů si ale můžeme přikoupit Wi-Fi „dongle“, který nám televizi připojí k Wi-Fi přes USB.

Nejde ani tak o technologické zázraky, které před dvěma či třemi roky neexistovaly, jako jde spíše o procitnutí televizních studií. Ta totiž ještě nedávno nabízela neslané nemastné připojení k vlastním portálům, kde si zákazníci prožili spíše marketingovou masáž než nějaký pořad. Není proto divu, že přístroje jako Roku se dočkaly masivního vracení. Lidé totiž chtěli připojení k firmám nabízejícím plnohodnotné filmy a ne krátké reklamní klipy, kterých byly webové stránky studií - obávajících se ztrát - plné.

Na světě jsou ale i jiné novinky – známý výrobce pevných disků Western Digital nabízí svůj WD TV Life, což je krabička propojující televizi a router a prakticky přenášející obsah domácích počítačů na televizní obrazovku. Streaming či internetová rádia jsou samozřejmostí. A to všechno v plné HD 1080p. Nejnovější laptopy od Toshiby dělají naprosto totéž, laptop vlastně funguje jako nový dálkový ovládač.

Komu nestačí být připojen doma a v práci a všude jinde pomocí smartphonu, má k dispozici ještě auto. Systém Sync, který do auta přináší jak zábavu, tak informace, spolupřipravil Microsoft. Přes USB se do systému připojí tzv. „air card“, kterou prodávají mobilní poskytovatelé, jako jsou Sprint či Verizon Wireless, a mále Wi-Fi v ruce. O věnování pozornosti situaci na silnici není ani slovo.

9. 2. 2010

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...