Úvod > Články > Čip pro WiMax

Čip pro WiMax

Intel představil nový čip určený pro novou technologii WiMax. A nedošlo jen k samotné ukázce, Intel rovnou ohlásil spolupráci s řadou partnerů na několika sériích testování.

I přes optimistické předpovědi přiznává šéf divize mobilních jednotek Intelu Sean Maloney, že Američané nic zásadního v oblasti WiMaxu před koncem příštího roku pravděpodobně neuvidí.

Nový čip se jmenuje Rosedale

Nový čip s kódovým označením Rosedale (originální název je Pro/Wireless 5116) by měl být pod kapotou všech mobilních periférií přijímajících signál WiMax, ale jeho cena je zatím pro větší rozšíření příliš drahá a pohybuje se kolem 500 dolarů, nicméně Intel se snaží tlačit cenu dolů. Velkoobchodní cena je však mnohem menší, a pokud si objednáme nejméně 1000 kousků, zaplatíme za každý pouze 45 dolarů.

Tento čip přitom není prvním čipem pro WiMax, řada firem používá vlastní čipy ve vlastních perifériích, čip od Intelu je však prvním, který je nabízen k prodeji.

Nabídka dalších společností

Do rozjíždějícího se vlaku naskakují i další společnosti. Ve spolupráci s Intelem jsou zapojeny firmy Alvarion, Aperto Networks, Proxim, Redline Communications, Siemens a ZTE. Jinak tomu není ani mezi telefonními společnostmi – testy plánuje vedle AT&T také Quest, BT Group, Brasil Telecom a Telefonos de Mexico. Pokud Intel situaci poněkud nevylepšuje, během příštích 5 měsíců by měl být WiMax testován na nejméně 100 místech. Ne všechny telefonní společnosti, ať už klasické „drátové“, nebo mobilní, však vítají WiMax s otevřenou náručí. Řada z nich má totiž plné ruce práce se zaváděním svých sítí 3G, a jejich kapsy pochopitelně nejsou bezedné.

Začátek certifikačního procesu

WinMax Forum ohlásilo začátek cerfitikačního procesu, který by měl být do konce tohoto roku ukončen. V červenci již začne testovací laboratoř ve španělském městě Malaga přijímat periférie pro testování kompatibility a na trhu by se výrobky měly objevit někdy kolem listopadu tohoto roku.

Quest již první testy prováděl loni, AT&T zahájí první testy v New Jersey ještě v květnu, Aperto bude v srpnu testovat v kalifornském městě Milpitas.

O něco dále je již Evropa, kde holandská společnost Enerlet nabízí WiMax ve čtyřech velkých městech, v Hague, Utrechtu, Eindhovenu a v Amsterdamu. Čiperná firma slibuje, že do konce tohoto roku již bude WiMax  nabízet v celém Holandsku.

30. 5. 2005

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.