Úvod > Články > Microsoft nabízí antivirový program zdarma už i v češtině

Microsoft nabízí antivirový program zdarma už i v češtině

A další novinky uplynulých dní: Modrou obrazovku smrti nezpůsobuje nová záplata, ale nebezpečný rootkit - Útoky na Google údajně vedeny z čínských škol - eBay již brzy česky - a více...

Útoky na Google údajně vedeny z čínských škol

Lednové útoky na síť společnosti Google a dalších amerických firem byly možná vedeny z půdy prominentních čínských škol. S odvoláním na své zdroje to uvedl list New York Times. Ten dále tvrdí, že jedna ze škol má těsné vazby na čínskou armádu.

Útoky vedené proti několika známým amerických firmám vzbudily v lednu velkou pozornost. Například společnosti Google útočníci měli odcizit "duševní vlastnictví" a rovněž měli získat přístup do e-mailových schránek čínských disidentů. Google v reakci pohrozil, že nejenže přestane s cenzurou tamního webu (ve výsledcích hledání), ale že možná ze země odejde.

Vyšetřování od počátku ukazovalo na to, že útočníci pravděpodobně k části útoků využili bezpečnostní chyby v internetovém prohlížeči Internet Explorer, a také že útoky byly vedeny z Číny.

Obě školy, Shanghai Jiaotong University a Lanxiang Vocational School, které New York Times dal do spojitosti s útoky, se proti obvinění ohradily. Nařčení označily za neopodstatněná a obávají se, že New York Times jim může poškodit dobré jméno.

Bezplatný antivirový program od Microsoftu dostupný i v češtině

Společnost Microsoft uvolnila antivirovou ochranu Security Essentials v češtině. Bezplatný nástroj (určený domácím uživatelům) pro ochranu počítače uživatelé naleznou na stránkách firmy.

Aplikace Microsoft Security Essentials je určen uživatelům legálních kopií operačních systémů Windows, tj. při instalaci je nutné systém podrobit testu pravosti. Kompatibilní je s verzemi Windows XP, Widnows Vista a Windows 7.

"Na novém antivirovém programu uživatelé kromě nulové ceny ocení především velmi jednoduché a funkční uživatelské rozhraní, neboť program se spouští automaticky na pozadí a informuje uživatele pouze o důležitých akcích. Ke svému provozu Microsoft Security Essentials potřebuje pouze minimální množství operační paměti a procesoru (CPU) - a je tak vhodný i pro méně výkonné počítače. Stále aktuální zabezpečení je pak zajištěno díky zcela nové technologii Dynamic Signature Service, jež poskytuje trvale nejmodernější ochranu před nejnovějšími viry bez nutnosti čekání na nový plánovaný update," uvádí firma.

„Již delší dobu vnímáme požadavky ze strany uživatelů na zpřístupnění antivirového programu, který jim přinese maximální bezpečnost s minimálními požadavky na výkon a zároveň uspokojí spotřebitele, kteří nechtějí nebo nemohou za bezpečnostní program platit. Věříme, že uvolněním tohoto antivirového produktu dojde k posílení bezpečnosti a antivirové ochrany na domácích počítačích se systémy Windows, kde je zabezpečení často velmi nedostatečné a uživatelé se tak vystavují značným rizikům,“ doplňuje Lukáš Křovák, produktový manažer divize Windows Client společnosti Microsoft.

Jak stojí výše, aplikace je zdarma dostupná pouze pro domácí nekomerční použití. Firmy a organizace si musí zakoupit buď jinou antivirovou ochranu - nebo Forefront Client Security od společnosti Microsoft.

Ubuntu nabídne uživatelům nákup hudby v mp3

Právě připravovaná nová verze operačního systému Ubuntu 10.04 bude mít zcela novou funkci Ubuntu One Music Store: populární linuxová distribuce uživatelům nabídne možnost přímého nákupu hudby ve formátu mp3. Mnoho komentátorů toto považuje za překvapivé proto, že mp3 patří mezi formáty s proprietární licencí, tj. hudba ve "svobodném" formátu Ogg nebo bezztrátovém FLAC distribuována určitě nebude.

Vývojáři Ubuntu možnost nákupu hudby zakomponovali do přehrávače Rhytmbox pomocí speciálního pluginu. Podobná funkce by se časem měla objevit i v dalších používaných přehrávačích.

eBay bude mluvit už i česky

Slavný aukční server eBay bude do konce března dostupný i v českém jazyce. Firma to uvádí ve své tiskové zprávě.

Kromě češtiny bude server lokalizován i do dalších evropských jazyků – ruštiny, norštiny, švédštiny, dánštiny a řečtiny. Firma lokalizaci zdůvodňuje poptávkou uživatelů v těchto zemích.

Na webu eBay bude dostupný i přeložený platební systém PayPal, který firma odkoupila v roce 2002.

Modrou obrazovku smrti nezpůsobuje nová záplata, ale nebezpečný rootkit

Společnost Microsoft se v minulých týdnech dostala pod palbu stížností uživatelů operačních systémů Windows. Po dávce bezpečnostních záplat se totiž na mnoha fórech a v médiích začaly objevovat nářky uživatelů, že se jim často zobrazuje tzv. modrá obrazovka smrti. Pád systému tak automaticky byl spojen se záplatami - jak se ukazuje a jak upozorňuje společnost Microsoft, na vině je nákaza zákeřným kódem, nikoli samotná záplata.

Microsoft v reakci na stížnosti záplatu popsanou v bulletinu MS10-015 stáhl z distribuce. Ta opravovala 17 let starou chybu v subsystému VDM (umožňujícím na 32bitových systémech spouštět staré 16bitové aplikace pro DOS). Šetření ukázalo, že na vině je malware označovaný jako Win32/Alureon.A obalený rootkitem, který se snaží nákazu schovat před detekcí.

Microsoft zjistil, že rootkit ve spojení se záplatou vyvolá BSOD, pokud však záplata v systému není, rootkit se nijak neprojevuje (potichu ale malware sbírá uživatelská data a mění nastavení systému). Je-li nejdříve nainstalována záplata a poté rootkit, BSOD se opět neukáže – nicméně když uživatel záplatu odinstaluje, systém začne BSOD vykazovat a skončí v nekonečné smyčce restartů počítače. Uživatelé by tedy měli svůj systém pečlivě zkontrolovat antivirovými nástroji a pokud se jim BSOD stále ukazuje, měli by se poradit se zkušenějšími uživateli, kteří jim rootkit pomohou odstranit.

22. 2. 2010

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...