Úvod > Články > Šest důvodů, proč je Linux in

Šest důvodů, proč je Linux in

Být in je pro mnoho lidí důležité. Pokud chcete vypadat moderně a držet krok se společenskými trendy, musíte mít i patřičnou softwarovou výbavu. Nakonec i populární iPhone je především módní trend. A co když se móda spojí s účelností? To pak není důvod váhat.

Často se mluví o moderních informačních technologiích, o tom, že Apple slaví úspěch především svojí stylovostí. Nakonec existuje celá řada věcí, nejen v ICT, které jsou populární právě proto, že jsou z nějakého důvodu na vrcholu módní vlny. A právě do této pozice se postupně dostává také Linux. A dost možná to nebude dlouho trvat a jeho přítomnost na počítači bude náznakem toho, že jeho majitel drží krok s dobou. Pojďme se podívat na několik důvodů, proč je užívání Linuxu nejen praktické (o tom zřejmě žádná), ale především módní.

Zelený tučňák

Předně je potřeba říci, že cokoli je dnes zelené, tedy ekologické, má velkou výhodu. Jednak takovýto výrobek přináší úsporu finanční, neboť ušetříte na energiích, ale také je ukázkou toho, že daný uživatel je v hlavním myšlenkovém proudu dneška. Asi nemá smysl rozvádět, proč se právě z ekologie stalo iracionální náboženství či ideologie, ale skutečností je, že opravdu moderní lidé ekologické věci preferují.

A právě zde může být jedna z marketingových zbraní Linuxu. Z mých zkušeností je spotřeba elektřiny na linuxovém notebooku asi o dvacet procent nižší, než je to v případě Windows Vista. Windows 7 na tom bude o něco lépe, ale motiv ekologie stále hraje do karet Linuxu. Asi by nebylo bez zajímavosti se pokusit spočítat, o kolik je opravdu dražší licence na operační systém od Microsoftu i se započítáním rozdílu spotřeby elektrické energie.

Linux, zvláště pokud budeme uvažovat méně graficky náročná prostředí, by se tak při vhodné kampani mohl stát symbolem racionálních úspor. Ušetříme energii (tedy i peníze) a neztratíme uživatelský komfort. Velkou potenciální skupinou možných uživatelů tak mohou být právě ekologičtí aktivisté, ekologové, ale i lidé, kteří chtějí jen ušetřit.

Nehledě na to, že samo logo tučňáka může být zajímavou marketingovou paralelou. Motto: „Zachraňte tučňáky před globálním oteplováním,“ by jistě mohlo zaujmout nejednoho uživatele. Mimochodem právě tento segment potenciálních zákazníků nebude příliš zatížen na hry či speciální aplikace, takže rozšíření Linuxu v jejich řadách nic nebrání.

Vystoupit z řady

Podíl linuxových distribucí je na trhu s operačními systémy asi jednoprocentní. A i když někdo zvolí nejpopulárnější distribuci, což je dnes asi Ubuntu, dá svému počítači punc vyjímečnosti. V běžné společnosti těžko najde druhého podobného uživatele. Odlišovat se je možné nejen účesem či oděvem, ale také počítačem. Ač jsou dnešní grafická prostředí podobná těm z Windows či Mac OS, přesto jsou na první pohled snadno rozlišitelná.

Linux tak má šanci oslovit i ty uživatele, kteří se chtějí jen odlišit od ostatních. Nejde jim ani tak o peníze, funkce či bezpečnost, ale především o to, že jsou jiní. Šance odlišit se Linuxem zde rozhodně je. A je jedno, zda zvolíme GNOME či KDE.

Aktivní senioři

Stále se o tom příliš nemluví, ale skupinou, která bude určovat trendy v IT, budou do značné míry právě senioři. Osob s věkem nad šedesát let neustále přibývá nejen u nás, ale v celém civilizovaném světě. Jedná se o skupinu poměrně náročných uživatelů, kteří mají k dispozici sice omezené, ale ne úplně malé finanční prostředky. Tito uživatelé vyžadují, aby jejich zásahy do systému mohly napáchat jen minimální škody, aby bylo ovládání jednoduché a přehledné a systém maximálně spolehlivý. Něco, co je nutné každý rok přeinstalovat a nedbalostí (nebo nedostatečným zabezpečením) může získat virus, není pro tuto skupinu zajímavý produkt.

Dle mých osobních zkušeností jsou nejen senioři, ale i lidé ve starším středním věku s Linuxem velice často spokojeni. Ti nejstarší ocení vysoce sofistikované nástroje pro slabozraké, ale především všichni zmiňují jako nejdůležitější pocit jakési jistoty. Tedy - že se systém nevhodným užíváním nijak neohrozí (často mají správcovská práva jen jejich děti či vnuci) a riziko virové nákazy je minimální.

Právě sociální status aktivního inteligentního seniora – tedy toho, kdo používá počítač a internet – může být dalším zajímavým motorem pro marketingovou kampaň výrobců a distributorů Linuxu. Mobilní telefon pro seniory slavil úspěch. Proč by stejný neměl zaznamenat počítač pro seniory? Třeba právě s Linuxem?

Image odborníka

Tito lidé používají Linux většinou již dnes. To, co nabízí Linux navíc, je zajímá jen okrajově. Maximálně pro to, aby tyto důvody mohli vmést do tváře těm měně zdatným, vzdělaným a zkušeným. Linux má stále pověst složitého operačního systému pro úzkou skupinu odborníků a pro nemálo uživatelů je právě jeho instalace snahou se do této skupiny zapojit.

Design

Pokud se vám nelíbí omalovánky, na které se postupně Windows proměnily, může být Linux, například s grafickým prostředím GNOME, příjemnou alternativou. Působí minimalističtěji, decentněji a pro pracovní nasazení je ideální. Potěší i spektrum různých grafických efektů, které nejsou příliš kýčové. Pokud ale chcete proniknout do víru grafických efektů a rádi byste měli na počítači něco, co připomíná Mac OS, pak máte šanci sáhnout po grafickém prostředí KDE. Vypadá poměrně podobně, ale vnitřní funkční stavbou je to stále Linux. Designově je dle mého soudu Linux o notný krok dále.

Rolovací kolečko

Dnes je již téměř každá počítačová myš vybavena rolovacím kolečkem. Jeho kouzlo si naplno užijete až v Linuxu; rolovat totiž nemusíte jen v tom okně, které je zrovna takříkajíc aktivní, ale v jakémkoli, které vidíte na ploše, bez nutnosti do něj kliknout. Tato funkce je sice malá a nenápadná, ale neuvěřitelně praktická a návyková. Nejeden uživatel vám jistě potvrdí, že Windows potřeboval z toho či onoho důvodu, ale právě kvůli tomuto rolovaní nakonec zůstal u Linuxu.

Závěrem

A to již ani nemluvíme o těch malých drobných „vychytávkách“, které ti zkušenější uživatelé oceňují ve všedním každodenním provozu. Linux je nástroj, který se může velmi brzy stát in. Možná ne masový, ale o to luxusnější. Myslím, že marketing zaměřený na seniory, ekology a uživatele, kteří se chtějí odlišovat, by možná stál za to. Inspiraci s praktickým návodem můžete načerpat například v našem nedávném seriálu Přechod z Windows na Linux.

9. 3. 2010

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...