Úvod > Články > Microsoft varuje: nemačkejte klávesu F1, jinak hrozí napadení systému

Microsoft varuje: nemačkejte klávesu F1, jinak hrozí napadení systému

Za online verzi Reflexu se má platit 50 Kč týdně - Daň z internetu je nesmysl, říkají analytici - Nové Ubuntu připomíná Mac OS X

Nové Ubuntu se vzhledem blíží Mac OS X

Nové Ubuntu 10.04, které vyjde na konci příštího měsíce, prochází změnou v grafickém rozhraní. Společnost Canonical, která se o vývoj stará, to hlásila už před lety, ale nic zásadního se na vzhledu neměnilo. K určitému posunu -- vlastně po šesti letech -- dochází až nyní. A Ubuntu se očividně snaží svým vzhledem přiblížit Mac OS X od společnosti Apple.

Rysy Mac OS X byly v Ubuntu patrné již při uvedení současné verze 9.10 (Karmic Koala), kde se na panelu objevily ikonky ne nepodobné těm ze systému od Applu. Nynější úprava panelu a přesun tlačítek oken nalevo tento trend jen potvrzují.

Uživatelé Ubuntu, kterým se Mac OS X opravdu líbí, mohou dále například použít i velice podobný dock Cairo.


Daň z internetu kvůli malwaru je nesmysl, říkají analytici

Myšlenku, že problémy s malwarem sžírajícím stovky milionů počítačů na světě by mohlo vyřešit zdanění internetu, experti na bezpečnost označují za otřesnou.

O odvádění zvláštní daně pro preventivní prohlídky počítačů hovořil na konferenci RSA v San Franciscu viceprezident společnosti Microsoft Scott Charney. Více v článku Chcete Windows bez virů? Plaťte třeba daň z internetu, řekl viceprezident Microsoftu.

"Obecné zdanění je hrozná myšlenka," řekl pro Computerworld bezpečnostní analytik firmy Gartner John Pescatore. Podle něj bychom pak mohli zavést i speciální daň na všechno zboží a takovou daní kompenzovat ztráty způsobené zloději.

Stejného názoru je i Wolfgang Kandek, technologický šéf bezpečnostní společnosti Qualys. "Internet je mezinárodním tělesem. Nejde regulovat, nemůžete za něj vybírat daň.“

Radny Abrams ze společnosti ESET Security nicméně řekl, že i když taková daň může být nesmyslná, lidé budou kvůli aktivitám hackerů platit tak jako tak.

Andres Storms ze společnosti nCircle Network Security uvedl, že s placením takové daně nemá problém. "Problém je, že musíte najít velkou, schopnou a důvěryhodnou organizaci, která se o tohle postará. Většina lidí se shodne, že takové definici nevyhovuje vláda ani Microsoft. Storms si ale myslí, že s malwarem by opravdu mohli začít zápolit poskytovatelé připojení. Tedy že by zvýšili klientům cenu za připojení a slíbili jim za to "čistější počítače". Kdyby se takový způsob osvědčil, poskytovatelé by takto spolu mohli začít spolupracovat, dodal.

Opera zaznamenala trojnásobný nárůst stažení – údajně díky ballot screen

Microsoft od počátku března uživatelům Windows rozesílá aktualizaci, která jim nabízí instalaci konkurenčních prohlížečů webu. Společnost Opera Software ASA uvedla, že kýžený efekt se dostavil okamžitě — počet stažení prohlížeče Opera se díky tomu v Evropě ztrojnásobil.

Webový prohlížeč Opera je na trhu již desátý rok. Přesto se mu v celosvětovém měřítku podařilo získat podíl pouze v řádu jednotek procent. Norská společnost Opera Software hlavní problém v pomalém rozšiřování viděla to, že Microsoft do Windows integroval Internet Explorer, čímž ztížil pozici konkurenčním firmám vyvíjejícím webové prohlížeče.

Opera Software ASA proto na konci roku 2007 podala na Microsoft stížnost k Evropské komisi. Ta firmě dala za pravdu a s Microsoftem odstartovala antimonopolní řízení. To vyvrcholilo dohodou, v jejímž rámci Microsoft musí ve Windows začít nabízet i ostatní prohlížeče (nejen ty nejznámější, jako je Firefox, Google Chrome, Opera a Safari také další, například Flock, Maxton, Avant Browser aj.) 

Mnoho lidí zůstávalo k nabídce prohlížečů ve Windows (tzv. ballot screen) skeptických — laičtí uživatelé budou podle kritických hlasů stejně volit známé modré „Éčko“ s názvem obsahujícím „Internet“. Rané zkušenosti však ukazují opak — počet stažení Opery je více než trojnásobný ve srovnání s dobou, kdy ballot screen neexistoval.

K uživatelům v Evropské unii se nabídka dvanácti prohlížečů dostává přes aktualizační službu Windows Update. Ale jen v tom případě, je-li jako výchozí prohlížeč nastavený právě Internet Explorer — což odpovídá situaci při čisté instalaci Windows. Nabídka prohlížečů se objeví nejen v nejnovějších Windows 7, ale zpětně i ve Windows Vista a XP.

Za online Reflex se má platit 50 Kč týdně

S platností od 1. dubna mají čtenáři webové verze časopisu Reflex za přístup k obsahu platit 50 korun týdně. Tištěna verze týdeníku přitom stojí 35 Kč, v předplatném 32 Kč. Informoval o tom server Lupa.cz.

O zpoplatnění webového obsahu se hovoří s přestávkami už dlouho. Naposledy debatu na toto téma rozvířil mediální magnát Rupert Murdoch, pod jehož impérium News Corporation spadá celá řada časopisů, novin nebo televizních a rozhlasových stanic.

Průzkumy ukazují, že čtenáři v Česku o placený obsah nestojí, a to ani tehdy, pokud by webové verze periodik obsahovaly přidanou hodnotu ve formě prémiového obsahu. Na našem serveru jsme si o tomto tématu povídali v článku Weby po čtenářích chtějí, aby za zprávy platili. U nás utopie.

Microsoft varuje: nemačkejte klávesu F1, jinak hrozí napadení systému

Společnost Microsoftu minulý týden vydala varování, aby uživatelé Windows XP, 2000 a 2003 Server nemačkali klávesu F1, pokud je k tomu nějaká webová stránka vybídne. Útočníci takto zneužívají nové zranitelnosti, která umožňuje napadení systému.

Chybu ve VBScript našel 26. února polský počítačový odborník Maurycy Prodeus, Microsoft hned v pondělí tuto chybu potvrdil.

Systémy Windows ve zmíněných verzích lze napadnout přes jakkoliv podporovanou verzi Internet Exploreru právě "přes" klávesu F1 – útočníci zneužívají způsob, jak VBScript interaguje s Nápovědou Windows při běžícím Internet Exploreru.

Záplata na díru ještě neexistuje a Microsoft radí, aby uživatelé tak zatím na F1 nesahali nebo aby zakázali ve službách Nápovědu Windows.

8. 3. 2010

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...