Úvod > Články > ČSSD chce údajně zřídit úřad dohlížející na český internet

ČSSD chce údajně zřídit úřad dohlížející na český internet

A další novinky uplynulých dní: Europarlament se postavil proti tajné dohodě ACTA -- Internet navržen na Nobelovu cenu míru -- a více...

ČSSD chce údajně zřídit úřad dohlížející na český internet

Česká strana sociálně demokratická má v plánu zřídit nový úřad, který by dohlížel na dění na českém internetu. Do dohledu má spadat hlavně kontrola webového obsahu. Ukazují to interní materiály, které do rukou dostal Daniel Dočekal (Pooh.cz).

ČSSD by ráda měla pod palcem, co se na českém webu píše. Regulace obsahu by pro „hříšníky“ s sebou nesla i pokuty v řádu desítek až stovek tisíc korun. Úřad by navíc měl právo blokovat přístup na webové stránky v zahraničí. Do udávání webů se má aktivně zapojit i veřejnost.

Následující body jsou needitovaným přepisem z materiálu, který vynesla důvěryhodná osoba, píše Daniel Dočekal.

  • Zridit urad dohlizejici na internet Tento by podlehal primo uradu vlady, tedy premierovi

  • Ukolem uradu ma byt dohlizet na obsah na webovych strankach s narodni domenou .cz a v pripade potreby blokovat pristup na zahranicni domeny se skodlivym obsahem

  • Urad by mel byt prezentovan verejnosti jako: ucinny nastroj boje s detskou pornografii ci sireni extremistickych nazoru

  • Celkove lze urad prirovnat k Rade pro rozhlasove a televizni vysilani, urad stejne jako rada bude moci majitelum domen s obsahem, ktery bude shledan skodlivym, udelit pokutu (vyse pokuty musi jeste vzejit z diskuse, ale hovori se o tom, ze by se mela pohybovat v radech desitek az stovek tisic korun) a naridit stazeni obsahu, v pripade bezprostredniho ohrozeni verejneho prostoru internetu bude urad disponovat pravomoci odeprit uzivatelum pristup na weby se skodlivym obsahem

  • Ve sve cinnosti by se urad mel zabyvat jednak podnety verejnosti, ale mel by take sam aktivne vyhledavat weby se skodlivym obsahem a pristupovat ke zjednani napravy

ČSSD se k tomuto tématu ještě oficiálně nevyjádřila.

Po regulaci internetu volá i venezuelský prezident Hugo Chávez

Co se dohledu nad internetem, resp. webovým obsahem týče, regulaci si přeje i venezuelský prezident Hugo Chávez. "Internet nemůže být cosi volného, kde si každý může říkat, co chce. Každá země si musí zvolit své pravidla a normy," řekl. Uvádí to ČTK.

Chávezovi se nelíbí ani sociální sítě Facebook nebo Twitter, kde lidé "šíří protirežimní nálady". Na Venezuelu možná padne stejná cenzura, jak potkala internet v Číně, Íránu nebo na Kubě. 

Na letošní Nobelovu cenu míru je navržen i internet

Italská mutace časopisu Wired nominovala na Nobelovu cenu míru internet. O záměru nominovat internet časopis Wired informoval již v listopadu loňského roku. Nominaci nyní potvrdil Nobelův institut v Oslu.

"Na internet můžeme nahlížet jako na první zbraň hromadné konstrukce, kterou můžeme zničit nenávist a konflikt a propagovat mír a demokracii," řekl tehdy Riccardo Luna, šéfredaktor italské edice Wired.

Doména SEX.com jde do dražby

Jedna z nejcennějších internetových domén jde opět do aukce. Sex.com se bude dražit již v tomto týdnu, oznámila společnost DOM Partners. 

V roce 2006 byla doména zakoupena za 14 milionů dolarů (dnes více než 260 milionů korun).

Sex.com v současnosti patří firmě Escom. Ta se ale potýká s finančními problémy, společnosti DOM Partners, která ji na nákup půjčila peníze, už zhruba rok řádně nesplácí.

Aukce proběhne 18. února, vyvolávací cena činí milion dolarů.

Google se chystá na odchod z Číny

Podle posledních zpráv Google opravdu plánuje odejít z čínského trhu. List Financial Times uvádí, že Google je na 99,9 % rozhodnut uzavřít web Google.cn. Ještě v pátek čínská vláda prohlásila, že Google se musí podřídit tamním zákonům, jinak bude bude muset nést následky.

Google pohrozil odchodem z Číny v lednu v reakci na rozsáhlé útoky vedené na jeho servery (a servery dalších firem). Útočníkům se mělo podařit odcizit duševní vlastnictví Googlu a získat přístup i k e-mailovým schránkám čínských disidentů a různých ochránců lidských práv. V té době také firma oznámila, že už nebude cenzurovat výsledky vyhledávání přes vyhledávač Google.cn.

Evropský parlament se postavil proti ACTA

Roky připravovaná a utajovaný mezinárodní protipadělatelská dohoda ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) narazila v Evropském parlamentu. "Ne" ji řeklo 663 členů parlamentu, pro bylo 13 z nich. Evropský parlament volá po tom, aby obsah dohody byl zveřejněn. K přesnému znění ACTA vlastně nemají přístup ani jeho členové.

Pokud Evropská komise ACTA jasně neodmítne, věc bude podstoupena Soudnímu dvoru, zaznělo z parlamentu.

15. 3. 2010

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...