Úvod > Články > Romové chtějí zakázat Mikeše

Romové chtějí zakázat Mikeše

Na serveru Novinky vyšel článek o tom, že Občanské sdružení Roma Realia chce Ladovu knížku o kocourku Mikešovi v českých školách zakázat. Na Facebooku se hned vytvořila skupina Kocour Mikeš musí zůstat v českých školách.

Asi bych se o tom nezmiňoval, kdyby nešlo o naprostou absurditu. Že pan Lada mluví ve své knize o cikánech? Nu a co? Karel Hynek Mácha napsal novelu Cikáni, Viktor Nejedlý divadelní hru stejného jména, Johann Strauss složil operetu Cikánský baron, Eugeniu Doga a Emil Loteanu napsali muzikál Cikáni jdou d nebe, Cervantes napsal Cikánečku, García Lorca Cikánské romance a v každé, správném krámě s esoterikou narazíte na knihy o cikánském věštění z karet. A minimálně Eva a Vašek také rádi zpívají Kdo to byl? Cikán černý, cikán... (Na druhou stranu samotná romská literatura v podstatě neexistuje.)

Na jednom diskuzním internetovém fóru se rozhodli příspěvky se slovem „cikán“ filtrovat, protože toto slovo berou jako nadávku. Čímž znemožnili přispívat Slovákům, protože u nich se slovo lhát řekne cigánit. (A ostatně většina zemí ve světě říká cikánům cikáni, s výjimkou Španělska a angloamerických zemí.)

Když jsme byli s manželkou na dovolené v Řecku, varoval nás místní průvodce zhruba těmito slovy: „Cikáni u nás musejí bydlet za městem a důrazně varujeme, abyste do jejich čtvrti nebo stanového městečka chodili. Budou vás lákat na úžasné slevy, ale už se nám pár turistů takto nevrátilo.“

Za první republiky platil i u nás výnos, že cikáni nesmějí do měst a vesnic, mohou kočovat, ale musí se utábořit na okrajích měst. Asi to mělo své důvody.

Ale dost o cikánech. Jde mi spíš o onu absurditu, jakou se podobný návrh vyznačuje. Co když černoši žijící v České republice budou chtít Mikeše zakázat, protože byl černý? Co když výrobci kávových náhražek budou chtít Mikeše zakázat pro podprahovou reklamu, protože Nácíček šel babičce pro cikorku, na kterýžto název má patent jedna nejmenovaná německá firma? Nebo můžeme zakázat Mikeše pro nadměrné tělesné tresty dětí, což se dnes nenosí.

Vrhneme se pak hromadně na všechna díla z minulosti, aby byla politicky korektní v současném smyslu? Ne že by se to nedělo. Nedávno vznikl film o něžném přátelství Robinsona Cruosea a jeho věrného druha Pátka, myšleno v tom nejintimnějším smyslu. Ženy sice byly v historii považovány za druhořadé, ale to nevadí tvůrcům dělat z nich pirátky nebo vojandy, kterých se lekne horda otrlých chlapů. (Zvláštní, ještě jsem ale neviděl film o ženách rubajících v dolech, divné.)

A nedávno společnosti HBO a BBC vyprodukovaly film o umučení Krista, kde Josef z Arimatie je Afroameričan. Což je blbost na druhou – za prvé v roce 30 po Kristu ještě Amerika nebyla objevena, ani Římany ne, takže to musel být černoch. Kteréžto slovo se podobně jako cikán také nesmí používat, protože prý zní jako nadávka (přitom šlo u upgrade slova negr). A za druhé – Josef z Arimatie byl člen židovské velerady. Těžko mohl být v té době černoch. Resp. mohl, ale židovští bratři by ho ukamenovali už na druhém chrámovém nádvoří.

Tomuhle se říká překrucování historických fakt. Ale v rámci čeho? Nějaké pochybné politické korektnosti? Za práva menšin? A copak historie nemá žádná práva? Ať tehdy lidé žili, jak chtěli, žili podle tehdejších pravidel, poznání a všeobecného konsensu. Nemáme právo z nich dělat něco jiného jen proto, že pár křiklounů začíná vznášet už naprosto nesmyslné požadavky.

Ostatně, jak by se líbilo nám, naší současné společnosti, kdyby sem vpadl Alexandr Veliký (třeba naklonovaný, nebo rozmrazený, to je jedno), případně Julius Caesar a začali to do nás mydlit po jejich?

Proto tiše doufám, že konečně někoho napadne, že i většiny mají svá práva a že absurdní požadavky budou nadále patřit jen na stránky humoristických časopisů, a nikdo se jimi nadále nebude vážně zabývat.

17. 4. 2010

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...