Úvod > Články > Nové Google Dokumenty: Má smysl kupovat MS Office?

Nové Google Dokumenty: Má smysl kupovat MS Office?

Google představil novou verzi svého kancelářského balíku, která přináší vylepšený vzhled, funkce i vektorový grafický editor. S těmito vylepšeními se vkrádá otázka, zdali má ještě nějaký smysl kupovat či krást MS Office? Novinky totiž posouvají tento on-line kancelářský balík o notný kus kupředu.

Aplikace balíčku Google Dokumenty postupně přecházejí na nové pracovní prostředí, které se nese ve znamení čtyř základních vylepšení - nový vzhled, nové funkce, vylepšená kolaborace a nová grafická aplikace. Nyní se pokusíme tedy na jednotlivé změny podívat podrobněji.

Nový vzhled

První oblast vylepšení souvisí s novinkami ve vzhledu aplikací. Barevně i formátem se novinky začaly přibližovat standardu nastavenému kancelářským balíkem MS Office. Nevýhodou je přesun některých nástrojů z hlavní nástrojové lišty do menu, ale to je spíše otázka zvyku. Oproti OpenOffice.org nabízí standardnější klávesové zkratky, což ocení především uživatelé při případné migraci z balíčku od Microsoftu. 

Celkově je nutné nový vzhled hodnotit poměrně pozitivně – aplikace se stala přehlednější, vzdušnější a obvyklým způsobem vypadající. Google podle všeho vnímá možnost konkurovat MS Office jako aktuální. S novým vzhledem ale zřejmě souvisí i o něco pomalejší odezva systému, což snad Google brzy odstraní. 

Bez zajímavosti není ani fakt, že se Google snaží stále více propagovat ve svých aplikacích Chrome, pro který nabízí služby navíc i vyšší výkon. Z mé zkušenosti ale užívání Chrome vede k daleko většímu množství běhových chyb a je tak otázkou, zda stojí jeho užívání pro Google Dokumenty vlastně za to. 

Nové funkce

Pro textový editor se jedná především o přidání lišty s pravítkem, která umožní lepší formátování textu, komfortnější a kvalitnější import/export dokumentů. Naopak zmizela (alespoň v české verzi) celá řada nástrojů – zmizela kontrola pravopisu a překladač. Novinkou je naopak možnost nastavit si, které ovládací panely budou viditelné a které nikoli. Mezi další novinky patří například možnost volby řádkování. Novinkou je také možnost konečně plnohodnotně používat pravé tlačítko na vyvolání relevantní kontextové nabídky. 

U tabulkového procesoru přibyla funkce na přesouvání sloupců, což oceníte především tehdy, pokud nejste schopni dopředu rozvážit, jakou tabulku vlastně potřebujte. Mimo to přibylo automatické dokončování vzorců. Novinkou je také možnost přemísťovat jednotlivé buňky tažením a vylepšená navigace mezi listy. Zásadní vylepšení by se měla týkat výkonu, což ale nedokáži jednoznačně posoudit. 

Celkově nové změny hodnotím poněkud rozpačitě. Textovému editoru ubyly některé poměrně užitečné funkce, především zmíněný překlad a kontrola pravopisu s nastavitelným jazykem. Hezčí vzhled, nástroje pro formátování a vylepšený import/export vypadají nadějně. Kladně oceňuji především vylepšení tabulkového procesoru, který je zase o kousek lepší a pro většinu účelů bohatě nahradí Excel – tedy pokud ho užíváte k tomu účelu, pro který je určen. 

Spolupráce v reálném čase

Jedním z hlavních vylepšení, kterého se Google Dokumenty dočkaly, jsou nové nástroje na vylepšení spolupráce mezi uživateli. A to hned v několika stupních. Tím prvním je vylepšení textového editoru, který vkládá písmena po jednom na obrazovku všech editujících, což umožňuje opravdu reálnou tvorbu stránky ve více osobách. Dříve se aktualizovalo vždy po určitém čase (v řádu sekund), což mělo za následek časté překrývání editací. 

Novinkou jsou také komentáře, které je možné k dokumentům vkládat. Pracuje se s nimi stejně jako ve Wordu, jen i ony jsou on-line aktualizované. Posledním výrazným vylepšením je integrace chatu přímo do dokumentu (tabulky, diagramy,...), což je další krok směrem k efektivnější spolupráci mezi uživateli. Podporováno je až 50 souběžně editujících uživatelů. 

Někteří komentátoři poukazují na určitou podobnost s Google Wave, který byl právě na kooperaci mezi uživateli postaven. Je otázkou, zda se jedná o aplikaci technologií z něj, první krok k velké integraci celého balíčku do Wave, nebo o definitivní tečku za ním. Zdá se totiž, že jeho vývoj poněkud ustrnul a stále trpí svou dětskou nemocí – pomalostí. 

Google Drawings – vektorový editor

Asi nejviditelnější a největší změnou celého balíčku je ale integrace nového vektorového editoru. Funkcemi nijak neoslní, ale je určen především opět pro společnou tvorbu více uživatelů, což je věc, kterou při tvorbě schémat či mentálních map rozhodně oceníte. Práce s ním je mimořádně jednoduchá, rychlá a pohodlná. Pokud potřebujte vytvořit nějaký diagram či jednodušší schéma, pak byste těžko hledali konkurenta i v oblasti instalovaných programů. 

Vkládání objektů i manipulace s nimi je velmi jednoduchá, vše vypadá moderně, neformálně, odlehčeně. Výsledné obrázky pak nepůsobí tak strojově a neesteticky jako odfláknuté z OpenOffice.org Draw. Nemusíte se tedy s nimi příliš hrát a stejně získáte hezký výsledek. Mřížka funguje naprosto intuitivně a pokud nemáte v této aplikaci výtvarné ambice, ale pouze pracovní potřeby, jistě si ji oblíbíte. Osobně hodnotím tuto aplikaci ve vztahu ke konkurenci mezi instalovanými programy jako jednu z nejlepších. Podporován je export nejen do Google dokument, ale také do png, svg a dalších formátů. 

Zhodnocení

Google se s novou verzí dokumentů posunul o značný kus kupředu. S příchodem Google Drawings začala mít velký smysl integrovaná schránka v rámci balíčku. Zajímavostí je, že aplikace jsou stavěny na podpoře HTML 5 a nejsou kompatibilní s Google Gears. Jedná se o zajímavý krok kupředu, který posouvá HTML 5 opět dále do života. 

Na druhou stranu je nepochopitelné, že balíček trpí drobnými nedodělky; Textový editor nezvládá kontrolu pravopisu, kterou umí e-mailový klient, stejně tak překlady. Zajímavé je, že mimo oblast integrace stojí Google Sites i Kalendář. Vylepšení by si zasloužila i rychlost textového editoru, možnost lepšího a širšího nastavení panelu nástrojů (především u dokumentů a obrázků). A pak samozřejmě odstranění častých a nepříjemných běhových chyb. 

Celkově se ale jedná o nástroj, který posouvá možnost spolupráce uživatelů o notný kus kupředu a jistě najde své využití při správě projektů a pro kooperaci s dalšími uživateli. Pro běžné kancelářské použití se zdá být množství funkcí dostatečné. Microsoft bude muset v oblasti webových služeb notně přidat, pokud bude chtít být konkurenceschopný ke Google.

22. 4. 2010

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...