Úvod > Články > Zrušte v kavárnách Wi-Fi!

Zrušte v kavárnách Wi-Fi!

Tom Standage, britský autor knihy Historie světa v šesti sklenicích (A History of the World in Six Glasses) a editor rubriky Technologie v The Economist, vytáhl do boje za zrušení Wi-Fi v kavárnách. Podle něho by osobní komunikaci prospělo Wi-Fi prostě vypnout.

Důvody jeho odmítání Wi-Fi se dají najít právě v jeho knize. Podle ní se historií člověka táhnou nápoje – od piva přes víno, lihoviny, kávu, čaj až ke Coca Cole. Například pivo patřilo ke kulturním nápojům už 3000 let před Kristem v Mezopotámii a Egyptě, víno se stalo vývozním artiklem starověkého Řecka atd. Pokud jde o kávu, ačkoliv její původ sahá do dávné Arábie, ve věku rozumu se stalo doslova revolucí v Evropě, kde se právě kavárny staly centry intelektuálního světa.

Nápoje jsou druhem technologie

Podle Toma Standageho – http://www.tomstandage.com – je každá nápoj druhem technologie, katalyzátorem rozvíjející se kultury, která představuje vazby mezi různými kulturami. Jenže nyní Wi-Fi odvádí od rozprav a pronásleduje neblaze intelektuály.

„Vypnutí Wi-Fi a internetu v kavárnách by je vrátilo zpět k jejich kořenům,“ prohlásil nedávno. První kavárny vytvářely kulturu idejí a inspirovaly Newtona k napsání Principů matematiky. Jednou kavárnou byla podnícena Francouzská revoluce. Kavárny a osobní kontakt jdou ruku v ruce, ale prioritou je setkání tváří v tvář.

Co vypnout elektřinu?

Kupodivu není sám se svou myšlenkou – podle dostupných informací minimálmě jedna kavárna vypnula Wi-Fi, protože lidé si už spolu vůbec nepovídali.

Samozřejmě má i oponenty – ti poukazují na to, že v tomto věku idolů a extrémního přepracování by nezajistilo intelektuální rozpravy vypnutí Wi-Fi, ale možná jedině vypnutí elektřiny, protože to by zabránilo lidem sledovat televizi.

Naštěstí (nebo naneštěstí) se podobné myšlenky ve velkém nejspíše neujmou a lidé budou nadále raději vysedávat u monitorů počítače při chatování, sledovat televizi – a nebo jen tak psát SMSky. Ale přece jen – nechybí vám osobní popovídání si s blízkými tváří v tvář bez technologií?

10. 6. 2005

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...