Úvod > Články > Deník cyklisty on-line

Deník cyklisty on-line

Letní cyklistická sezóna se blíží, a tak mnozí z nás oprašují kola či kupují nové bicykly s nadějí, že tento rok již určitě na kole vyjedou. Pokud chcete jezdit pravidelně, pak je vhodné vést cyklodeník a není nic snazšího, než tuto činnost provádět on-line. Podívejme se na webové služby pro vedení cyklodeníků a tréninkových plánů.

Samosebou je tato problematika již slušně zpracovaná v podobě desktopových programů. Z těch českých jmenujme aplikaci Cyklotrasy, která má hned několik předností. Kromě vedení ujetých tras, kol, servisu kola apod. obsahuje detailní mapy s cyklistickými stezkami a cyklotrasami. Určitě vyzkoušejte demoverzi, kterou ze stránek jednoduše stáhnete. Například graf převýšení nemá chybu. Jasnou nevýhodou tohoto programu je to, že je jednak placený, a také to, že je desktopový. Pokud se totiž chystáte na cyklistickou dovolenou, pak si musíte psát ujeté vzdálenosti na papír a pak je doma do softwaru přepsat. 

Další možností je brát notebook. V případě on-line vedení ale bohatě postačí večer z hotelu zadat data do aplikace na webu a nemusíte na nic myslet. Webové služby zastoupí desktopové aplikace tohoto druhu plnohodnotně, i když ty lepší z nich jsou samozřejmě zpoplatněné. Na druhou stranu dovolují provázat váš tréninkový plán a statistiky na vašem webu nebo dokáží propojit váš cyklistický profil s některou ze sociálních sítí – kupříkladu s Facebookem. Do dnešního srovnání jsme zařadili tři služby, které jsou nejvýraznějším počinem na českém i zahraničním internetu.

Cyklodeník

Mezi dnes uvedenými službami je tato spíše popelkou. Jednak je na grafice i podání webu znát, že jej od spuštění v roce 2008 nikdo příliš neudržuje, a tak si žije svůj život. Uspokojí zejména nejméně náročné cyklisty, kteří si své trasy vedou jen v rámci sešitu nebo jednoduché tabulky v MS Excel. Po registraci se dostáváte do svého uživatelského profilu. Pomocí funkce Vložit záznam si vložíte novou trasu s možností přiložit fotku. Systém pracuje jen s kilometráží, s dalšími veličinami se zde tedy nesetkáte. Výsledkem zadaných dat jsou pak roční, měsíční nebo denní statistiky. Za málo peněz (zadarmo) je v tomto případě skutečně málo muziky. K základnímu užití ale postačí.

Cyklodata

Tento server je další český zástupce, který už ale nabízí komplexní nástroje pro evidenci a statistické vyhodnocení vašeho cyklistického tréninku. Systém využívá moduly, takže si na své přijdou nejen výkonnostní cyklisté, ale i příležitostní a rekreační sportovci. V systému lze vést i více jízdních kol, pracuje se zde s komplexní tréninkovým plánem a deníkem, takže do systému můžete navést také posilovnu, plavání č jinou aktivitu. Celkově jde o promyšlený systém, který ale pro začínajícího může působit značně nepřehledným dojmem a design stránek orientaci také příliš neulehčí. Potěší možnost filtrování a export do programu MS Excel.

MapMyRide

Tento zástupce zahraničních portálů patří k tomu nejlepšímu, co lze v této branži on-line cyklodeníků na webu najít. Byť je celý web v angličtině, nabízí nejvíc funkcí. Na své si tak přijdou jak rekreační jezdci, tak sportovci tělem i duší. Portál využívá API Google Maps, takže každou zadanou trasu můžete velmi detailně zadat včetně všech průjezdních bodů. Buď můžete zadávat trasu tak, že trasa sleduje běžnou komunikaci, nebo přímo bez ohledu na pozemní komunikace. U každého bodu trasy lze zadat poznámku, vložit ikony do trasy apod. Vzdálenost se pak přenese do dalších výpočtů a řada veličin je dopočítávána. Celkově jde o nejpohodlnější zadání trasy s možností exportu na vlastní web nebo na Facebook. Aplikace sleduje i další sportovní aktivity, jako je turistika, běh apod. Bohužel, na webu se objevuje více či méně reklam, o ty vás připraví až zaplacení členského poplatku. Navíc se vám otevře další funkčnost. Členství stojí 30 až 100 amerických dolarů za rok.

Resumé

Jak vidno, i nad sportovními aktivitami lze mít přehled on-line z kteréhokoli místa na světě. Pokud chcete zefektivnit svůj tréninkový plán a získat přehled nad vydanými kilojouly, pak je nutné sáhnout po webové nebo desktopové aplikaci. Výhodou webových aplikací je možnost sdílet své úspěchy s přáteli na svém webu, blogu nebo na Facebooku.

5. 5. 2010

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.