Úvod > Články > Filmové databáze: máme filmy v malíčku

Filmové databáze: máme filmy v malíčku

Film a svět kolem něj nás v dnešní době ovlivňuje na každém kroku. Kinematografie se rozrůstá každou minutou a informačních kanálů, pomocí nichž můžeme získat informace o tom či onom filmu, je taktéž spousta. Nejznámější a nutno podotknout i nejobsáhlejší databanky výsledků filmového průmyslu jsou tzv. filmové databáze.

Pokud neznáte obsah nějakého filmu, nebo chcete zjistit, zda určitý film stojí za zhlédnutí, je ideální navštívit jednu ze známých internetových filmových databází. Naleznete v nich mnoho informací jak o filmech promítaných v kinech, tak i takových, které byly k vidění pouze v televizi, či na datových discích DVD. Internet nabízí několik filmových databází. Pojďme se na některé nejznámější podívat podrobněji.

IMDb

Internet Movie Database (IMDb) byla založena v roce 1996 Colinem Needhamem. Historie ovšem sahá hlouběji do minulosti a to konkrétně do roku 1990. Na počátku 90. let, v době neexistence novodobých internetových prohlížečů, či vlastně i samotného internetu, Needham vedl svou databázi filmů ve formě jakéhosi textového zpravodaje (rec.arts.movies) na univerzitní síti Usenet. Už tehdy obsahovala asi 10 000 záznamů. Dnes, v moderní době internetu, se IMDb bohatě rozrostla a čítá přes 1,2 miliónu záznamů.

Pokud navštívíte webové rozhraní databáze, dostanete pocit chaotického rozložení dat a z každé strany webu na vás číhá odkaz směřující někam hlouběji do nitra. Jestliže tento fakt překonáte, jste schopen najít informaci, kterou hledáte. Někdy nastane případ, že hledáte opravdu čerstvou filmovou záležitost, v tom případě je „úvodní chaos“ na místě a stačí vám pouze podrobnější náhled na úvodní stránku - a jeden z mnoha odkazů možná povede právě k vašim hledaným datům.

Stručný přehled informací, jež najdete na IMDb:

Filmy a jejich obsah (Kino, TV, DVD, Blu-Ray), seriály a jejich obsah + epizody, trailery, nezávislé filmy, filmové protagonisty (herci/herečky, režiséři, scénáristé, producenti, atd.) – biografie, filmografie, nominace na Oscara atd., seznam aktuálně hraných filmů, statistiky filmů (TOP podle zisku za víkend, za celou dobu promítání atd.), statistiky herců, novinky z oblasti promítaných filmů, seriálů (Kino, TV) či celebrit, nástěnku, kde je možno debatovat nad různými tématy kinematografie, registrace (umožňuje uživateli přispívat do diskuzí, hodnotit filmy atd.) atd.

http://www.imdb.com/ 

Česko-Slovenská filmová databáze

Česko-Slovenská filmová databáze byla založena v roce 2001 a je jakousi domácí obdobou IMDb. Jelikož se jedná o tuzemský „výrobek“, je pokrytí lokální scény, vzhledem k IMDb, na značně lepší úrovni, tudíž pokud uživatel hledá informace o domácím filmovém projektu, je ČSFD jasnou volbou.

Databáze obsahuje necelých 250 000 filmů. Vzhledem k IMDb obsahuje ČSFD, co se týče protagonistů filmů, informace pouze o hercích/herečkách (více než 40 000 záznamů) a režisérech (necelých 15 500 záznamů). Jiné profese točící se okolo filmového průmyslu zde nenajdete. 

Na druhou stranu ale pro ČSFD hovoří domácí prostředí, neboli česká lokalizace, a také některé zajímavé funkce - jako například vedení vlastní filmotéky, či sekce bazar.

Stručný přehled informací, jenž najdete na ČSFD:

Filmy a jejich obsah (Kino, TV, DVD, Levná DVD v trafikách, Blu-Ray), TV program, filmové protagonisty (herci/herečky, režiséři) – biografie, filmografie, bazar filmů, vedení vlastní filmotéky, žebříčky filmů podle různých kategorií, filmové novinky a akce, chystané filmy, rozhovory, registrace (umožňuje uživateli přispívat do diskuzí, hodnotit filmy atd.) a další.

http://www.csfd.cz/ 

FDb.cz

Další z řady českých filmových portálů nabízí převážně české a slovenské filmové tituly, ačkoli zahraniční kinematografie také není opomenuta. Orientace na FDb.cz je relativně jednoduchá a pro uživatele, po chvíli užívání, srozumitelná. Portál je rozdělen do základních sekcí, jako jsou filmy, filmové osobnosti, či TV/Kino program.

FDB.cz nabízí ke zhlédnutí informace o více než 55 000 filmech, z čehož více než 17 % tvoří filmy televizní, seriály, divadelní představení a inscenace. Výbornou, a také velmi obsáhlou, částí portálu je sekce filmových tvůrců. Seznam obsahuje přes 260 tisíc záznamů o různých profesích točících se okolo filmového průmyslu, jako jsou herci/herečky, režiséři, scénáristé, producenti, zvukaři atd. Filmová databáze také nabízí propojení s televizním programem a programem kin, filmový bazar uživatelů - a také informace o filmech vydaných na nosičích DVD, jež se objevily v některém z časopisů či novinách vydaných v České republice.

Velmi zajímavou „funkcí“ je nabídka softwaru Seznam DVD, který slouží pro správu filmů v počítači. Umožňuje katalogizovat více než 50 informací o jednotlivém filmu, které je schopen automaticky stáhnout z portálů. Další funkce, jež stojí za zmínku, jsou filtrování a řazení dle různých kritérií, možnost exportu informací do XLS (MS Excel), HTML, či PDF, tiskové výstupy, tvorba výpůjčky atd. Více informací o softwaru najdete na adrese: http://www.fdb.cz/seznamdvd/

Stručný přehled informací, jenž najdete na FDb.cz:

Filmy a jejich obsah (Kino, TV, DVD, Levná DVD v trafikách), filmové protagonisty (herci/herečky, režiséři, producenti, zvukaři, scénáristé, kameramani, skladatelé, zpěváci, autoři námětu), trailery, program TV/Kino, DVD obchod (objednávka DVD, Blu-Ray), bazar filmů, magazín (novinky z oblasti kinematografie), žebříčky filmů podle různých kategorií, vedení vlastní filmotéky, software Seznam DVD, statistika FDb.cz, registrace (umožňuje uživateli přispívat do diskuzí, hodnotit filmy, atd.) a jiné.

http://www.fdb.cz/ 

České filmové nebe

České filmové nebe, neboli ČFN, je opět tuzemská filmová databáze. Její historie sahá do roku 1995, kdy vznikla první funkční databáze jako studentský projekt na Vysoké škole báňské. Tvůrci (Ing. Radek Vetešník a Ing. Petr Herudek) zprvu vedli tento webový projekt jako statické stránky (co film, co statická stránka) a až v roce 1999 byl přepsán do jazyka PHP za podpory databáze MySQL. V roce 2002 se k tvůrcům připojil Antonín Růžička a spojením filmových databází všech výše jmenovaných vznikl základ ČFN.

České filmové nebe, jak již název napovídá, se specializuje na Česko-Slovenskou kinematografii. Obsahuje téměř všechny filmy, které byly promítány v našich kinech, a to převážně filmy celovečerní. Jsou zde k nalezení v menší míře i filmy - krátkometrážní, nebo televizní.

Co se týká filmových protagonistů, databáze obsahuje téměř 23000 jmen seřazených podle profesí. Najdete se opravdu každého, kdo se jen mihl před či za kamerou.

Stručný přehled informací, jež najdete na cfn.cz:

Filmy a jejich obsah (Kino, TV), filmové protagonisty (kompletní seznam všech profesí), seznam nových filmů přicházejících do kin, či na DVD nebo Blu-Ray, články (o přicházejících novinkách, festivalech, recenze, rozhovory atd.), videa (z vysílání Českého lva, premiér filmů, natáčení, recenze, rozhovory atd.), žebříčky filmů podle různých kategorií, registrace (umožňuje uživateli přispívat do diskuzí, hodnotit filmy...) atd.

http://www.cfn.cz 

kfilmu.net

Čas vzniku této databáze se datuje do roku 2003, kdy došlo ke spojení webů vseofilmu.unas.cz a exploze.unas.cz a nakonec zakotvil na adrese kfilmu.cz. Jedná se o téměř individuální tvorbu, jelikož redakce databáze obsahuje pouze dva stálé pracovníky. Externistů je samozřejmě, tak jako v jiných podobných projektech, několik desítek. Pokud by se uživatel podivoval nad vzhledem a někdy i nad funkčností této databáze, jedná o studentskou práci a, jak sami autoři píší, zcela zdarma.

Kfilmu.net se jeví vzhledem k obsahu profesionálních databází jako chudý příbuzný. Obsahuje totiž jen přes 14000 informací o různých filmech, jež jsou řazeny implicitně podle abecedy.

Stručný přehled informací, jenž najdete na kfilmu.net:

Filmy a jejich obsah (Kino, TV), filmové protagonisty (herci/herečky, režiséři, atd.), soundtracky, recenze, filmové hlášky, trailery, chyby ve filmech, scénáře, registrace (umožňuje uživateli přispívat do diskuzí, hodnotit filmy atd.) a další.·      

http://www.kfilmu.net/

Závěr

Databáze filmů nabízejí kompletní okruh informací z oblasti kinematografie. Tento nástroj umožňuje divákovi zjistit informace o daném filmu, seriálu, či hlavních protagonistech ještě dříve, než dojde k samotnému zhlédnutí, a tak umožní rychlí a správný výběr sledovaného titulu dle individuálních požadavků diváka. Mezinárodní i české filmové databáze nabízejí velké množství kvalitních informací v této oblasti a jejich použití mohu jen vřele doporučit.

6. 5. 2010

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...