Úvod > Články > RSS kanály

RSS kanály

Zkratku RSS již nějakou dobu vídáme na nejrůznějších zpravodajských serverech, e-shopech a dalších často aktualizovaných webech. Podívejme se tedy této technologii na zoubek.

Ač se to dle názvu nezdá, technologie RSS je mocným nástrojem k ušetření času stráveného na internetu. Zvláště na zpravodajských serverech se vyskytují stále nové články a tiskové zprávy. Než je všechny projdete, ztratíte mnoho času, mnohdy vás ani žádný text nezaujme. Pomalé připojení na internet také nahrává ztrátě času – weby jsou rozsáhlé a objemné.

Co je to RSS?

Pod zkratkou RSS se ukrývá anglický výraz RDF Site Summary. Zkratka RDF je normovaný formát popisu obsahu, v tomto případě popisuje obsah webu. Formát vytvořila firma Netscape, která jej ale nikdy nerozvinula. To udělali až jiní. Tolik co do teorie. Prakticky se jedná o možnost stahovat názvy a obsahy článků na zadaných serverech do RSS čtečky (softwaru). Bez zbytečného brouzdání internetem pak máte denní přehled článků za pár vteřin v počítači. Otevřete si jen ty, které vás zaujmou.

Jak to celé funguje?

Nejde o žádnou vědu – k využití technologie potřebujete jen dvě věci – program pro čtení RSS kanálů a adresu pro stahování zpráv z určitého serveru. Do čtecího programu tyto adresy zadáte a nastavíte časové intervaly stahování obsahu. Program pak kontroluje změny, které proběhly na zadaném webu a jakmile přibude článek nebo obecně příspěvek, program běžící na pozadí vás o tom ikonou či zvukem informuje.

Čtečky RSS kanálů

Programů pro čtení RSS kanálů je opravdu hodně. Zmiňme třeba jen dva nejpoužívanější. Na prvním z nich si ukážeme i jeho praktickou funkčnost.

Feed Reader - www.feedreader.com

Velmi vydařený program ke čtení RSS kanálů. Má jednoduché a intuitivní ovládání, na které si velmi rychle zvyknete. Instalace je triviální, nevyžaduje ani restart počítače. Ihned po instalaci je program spuštěn, jinak jej naleznete na ploše. Řekněme, že budeme chtít přidat kanál pro sledování serveru DSL.CZ. Klikněte na ikonu Add new feed (F2) a do políčka zadejte https://www.dsl.cz/rss.php. V dalším kroku jen nastavíte umístění ve struktuře složek. Osobně jsem existující složky smazal a vytvořil si své osobní.

RSS Point – www.forcom.cz

Pro začátečníky méně vhodný program, který ale zkušenějším uživatelům přinese podrobné nastavení. Jde o český freeware program, určitě jej zkuste.

Závěrem

RSS kanály mají určitě velkou budoucnost. Ušetří mnoho času, ale teoreticky i peněz, pokud se na internet připojujete přes datově omezené připojení, například na cestách přes zpoplatněné GPRS.

16. 6. 2005

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...