Úvod > Články > UWB za dveřmi

UWB za dveřmi

Současné systémy bezdrátového přenosu dat se sotva stačily uhnízdit v našich domácnostech a za dveřmi se již objevuje nový systém UWB (ultra wideband). Všeobecně jsme o něm již psali, nyní se na možnosti nové technologie podíváme podrobněji.

Jednoduchost použití

První použití by mělo být relativně jednoduché, systém bude použit k doslovnému odstřižení drátů, které dnes spojují nejrůznější periférie, od tiskáren k počítači, od přehrávače MP3 či od digitální kamery k počítači nebo třeba od televize k reproduktorům.

První produkty, využívající nové technologie, by se na trhu měly objevit kolem letošních vánoc. Nejdříve se bude jednat o adaptéry, které zapojíme do jednotlivých periférií a které umožní jejich bezdrátové spojení. Od roku 2007 by se UWB mělo objevovat v digitálních fotoaparátech a mobilech vyšší cenové kategorie.

Novinka vlastně není novinkou

V podstatě není technologie UWB ničím mimořádně novým, v radarových aplikacích je používána již řadu let, současná verze je vyvíjena asi 7 let. Pro běžnou digitální techniku představuje výhodné přenášení velkých datových objemů s minimální potřebou energie. V porovnání s podobně sloužícím systémem Bluetooth je UWB zhruba 100x rychlejší.

Rozvoji nic nebrání

Stephen Woods z Intelu si pochvaluje, že se konečně podařilo odstranit poslední překážky. Na sjednocení standardu se podílelo konsorcium WiMedia Alliance, do kterého vedle Intelu spadá ještě Microsoft, Hewlett-Packard, Sony, Nokia a Eastman Kodak.

Ve Spojených státech obdržel UWB povolení od komise Federal Communications Commission již v roce 2002, očekává se, že podobné povolení pro Evropu a Asii bude následovat ještě v letošním roce. Podle odhadů expertů bude UWB podporován nejméně 90 procenty zemí s patřičnou infrastrukturou.

Konkurence pro jiný standard

Všechno však ještě není tak úplně růžové, WiMedia Alliance sice mluví o dosažení standardu, ale konkurenční společnosti vedené především Motorolou a řadou menších firem prosazují standard vlastní. Oba tábory připravují čipy a adaptéry podporující vlastní standard a doufají, že pokud budou na trhu první, získají tak dostatečný náskok k tomu, aby konkurenční systém zemřel tichou smrtí nezájmu zákazníků.

A co cena?

Nezanedbatelná je také otázka ceny, v současné době jsou náklady na přidání technologie UWB do periférie kolem 20 dolarů a očekává se, že ceny budou každých 6 měsíců klesat o polovinu. Výrobce čipů pro UWB Alereon Inc. Odhaduje, že prodej produktů podporujících UWB dosáhne v příštím roce 2,4 milionu kusů a v roce 2007 pak 15 milionů. Zájem trhu by mohl být masivní, neboť adaptéry by měly být levné, podporovat prakticky každou periférii na trhu a měly by mít mimořádně jednoduché ovládání. Kvalita přenosu sice oproti dobrému kabelu poněkud utrpí, ale běžný konzument by neměl pocítit žádný rozdíl.

20. 6. 2005

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...