Úvod > Články > Live webové kamery

Live webové kamery

Webové kamery, které snímají on-line záběry z různých koutů ČR a ze světa nejsou žádnou novinkou, ale je dobré vědět, kde je naleznete. Samozřejmě nejde o žádného vyčerpávajícího průvodce, ale jen letmé nasměrování na nejznámější servery.

Ač se to nezdá, webové kamery snímající živý obraz daného místa mají pro mnoho uživatelů internetu velký význam. Důvodů je hned několik. Mnohé z vás jistě zajímá, jaké je zrovna teď počasí v Brně, Praze apod., nebo zda je v New Yorku noc či den. To jsou asi úplně nejčastější důvody vyhledávání webových kamer u nás i ve světě. Dalšími pak jsou pohled na přímořské letovisko, potěšení z živého pohledu do rodné země, žijete-li daleko od domova atd. Velká část v článku zmíněných webů bude kamerovými rozcestníky, z nichž se podíváte do desítek destinací.

Kamery v ČR

Webové kamery jsou u nás v provozu kratší dobu než ve světě, ale pamatuji si, že již při mém prvním styku s internetem existovaly (rok 1998). Výborným portálem, ze kterého se dostanete do mnoha míst ČR je www.webcams.cz. Hned po načtení stránky vybíráte kraj, nebo můžete zvolit cestu pomocí vyhledání lokality. Databáze je opravdu bohatá, krom měst a vesnic zde najdete i kamery na významných místech (hory, letoviska, apod.). Další takovýto rozcestník webkamer v ČR najdete na www.caramba.cz/page.php?PgID=136. Nabízí v zásadě podobné škatulkování dle měst a míst. I velké portály nabízejí své rozcestníky web kamer, ty jsou jak v rámci ČR, tak odkazují i na světové kamery – například http://kamery.tiscali.cz/ nebo http://live.atlas.cz/cze/.

Takovou religiózní zajímavostí jsou dvě živé kamery na http://www.hostyn.cz/, kde se můžete podívat zvenší na poutní chrám, tak si on-line pustit právě probíhající mši a dívat se druhou kamerou na oltář, hlavní vchod či umělecké ozdoby chrámu.

Kamery ve světě

Prvním webem, který rozhodně stojí za návštěvu, je www.worldlive.cz. Krom přehledné a decentní grafiky nabízí rozcestník širokou škálu odkazů na domácí i zahraniční webkamery. Hledat kameru lze dle státu, polohy, typu, apod. Velmi zajímavé a komplexní stránky spravuje Ondřej Hejda - http://www.hejda.cz/webcams.htm. Ze zahraničních by byl hřích nezmínit www.earthcam.com nebo www.webcamworld.com.

Kamery do soukromí

Zajímavými projekty jsou osobní webové kamery, které zaznamenávají život jednotlivce. V ČR je známý případ, kdy si takto nechal zasáhnout do soukromí kontroverzní propagátor marihuany Jiří X. Doležal. Z novějších projektů pak zmiňme Tinkovu kameru –

www.volny.cz/tinek/webcam. Na www.earthcam.com v sekci Personal najdete desítky osobních webkamer.

Závěr

Webové kamery nejsou jen zajímavým zpestřením každodenního brouzdání, ale mohou být často i užitečné. Jen co se týče dopravní situace na křižovatkách a dálnicích. Budoucnost je i ve streamovém videu, otázkou je, kdy bude připojení na obou stranách tak rychlé, abyste viděli skutečně on-line pohyblivé záběry.

27. 6. 2005

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...