Úvod > Články > Nejdůležitější klávesa je F5

Nejdůležitější klávesa je F5

Možná jste někdy přemýšleli, kterou klávesu na své klávesnici používáte nejčastěji. Pokud se bavíme o nejčastějším opakovaném stisknutí, pak je to alespoň u mě klávesa F5, kterou používám v tolika případech, že při tom zamyšlení až chodí mráz po zádech. Vivat F5, vivat!

Ne že by tato klávesa byla na mé klávesnici nejvíce omačkaná, to prvenství má mezerník a to hned ve dvou místech. Jde spíše o to, že pokud si vzpomenu na momenty, kdy mačkám více jak 3x za sebou jednu klávesu, pak je to právě F5. Možná je někdy chvíle, kdy F5 nahradí šipky, ale při běžném použití počítače a zejména internetu je právě ef-pětka nejfrekventovanější klávesou. Pro úplnost doplním, že na tuto klávesu nemám namapovánu žádnou speciální akci. Jedná se tedy vždy o reload stránky, chcete-li aktualizaci či znovunačtení webu.

Prvním důvodem, proč je F5 mou nejpoužívanější klávesou, je práce. Zkopíruji-li upravené zdrojáky na FTP, nebo pokud ladím web na lokále, pak je právě F5 klíčem k radosti či rozčarování. A je to často chudinka. Pokud se totiž neprojeví změny, které jsou v tu chvíli očekávány, pak dostane pořádný výprask v podobě dvacetinásobného stisku spojeného s celou plejádou hrubých slov.

Nejvíce vás dostane, pokud postupně provádíte F5 v jednotlivých prohlížečích a třeba v jednom z nich se změny díky cache paměti ne a ne projevit. Brunátnost a rozčarování pak doznají maximálních rozměrů.

Další využití této klávesy je na Aukru. Ať již kupuji nebo prodávám a dostanu se k možnosti sledovat konec aukce, zažívá F5 opakované stisky ve frekvenci, která se zvyšuje přímo úměrně, jak se zkracuje čas do konce aukce. Pocity, kdy při nákupu zjistíte při poslední ef-pětce, že aukce je skončena a vy nejste výherce aukce, jsou nepopsatelně tragické. Neméně tragická je situace, kdy jako prodejce musíte prodat předmět pod cenou, neboť v posledních chvílích žádný z mnoha desítek sledujících uživatelů nepřihodil. To je pak na nehlučnou vraždu, ránu do stolu nebo obití hlavy o zeď.

Všichni si jistě ještě vzpomeneme na okamžiky, kdy naši hokejisté bojovali o medaile na MS v hokeji. Někdo měl to štěstí, že mohl atmosféru zápasů prožívat ve výčepu s lahodným mokem a partou dobrých známých či neznámých lidí. Ti z vás, kteří byli v práci tak jako já, tak jistě ocenili on-line textové zpravodajství na zpravodajských portálech. To má řadu výhod – neruší vás od práce, změny v zápase se dozvíte s drobným zpožděním a nejste tedy tak nasupení v případě gólu v naší brance. Pokud jsou ale okamžiky hektické a na ledě se dějí velké věci, pak jde opět o skvělý koncert klávesy F5, v případě práce v jiném okně spojené ještě s klávesovou zkratkou Alt+Tab.

Kromě úspěchu v hokeji máme za sebou i volby do poslanecké sněmovny. Zde se o úspěchu nebo neúspěchu hovořit nedá, neboť až čas ukáže, zda jsme společně vybrali ty pravé, neúplatné, křišťálově čisté, pracovité a svědomité politiky. Výsledky voleb ale bylo snazší sledovat on-line na webu, než ve značně zkresleném vysílání občany vyživované České televize. Po zhlédnutí kousku vysílání ze střechy tančícího domu jsem raději začal ef-pětkovat na webu Českého statistického úřadu. Informace jsem dostal stejné, rychleji a bez nesmyslných řečí „nezaujatých“ osobností a redaktorů.

Klávesa F5 má tedy využití v práci, v rámci obchodování, ve sportu i v politice. Ve Wordu 2010 pod ní kupodivu najdete funkci Přejít na, ve starších verzích pak vložení data a času do textu dokumentu. V souborových manažerech jde obvykle pomocí této klávesy kopírovat z jednoho místa na druhé, na pracovní ploše Windows 7 způsobí F5 aktualizaci ikon. Navíc si k této klávese můžete namapovat jakoukoli aplikaci.

To byste se pak ale připravili o kouzlo této klávesy, která již několik desítek let zahajuje druhou sekci funkčních kláves na klávesnicích typu AT, nehledě na fakt, že své místo měla i na XT klávesnicích. Jak jste na tom s ef-pětkou vy? Využíváte ji? Svěřte se nám do diskuse. 

12. 6. 2010

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...