Úvod > Články > Blogování

Blogování

Blogování je velmi oblíbenou činností řady lidí. Vyjadřují tím názory a zážitky a jde tedy o určitý druh internetového osobního deníku. Někdy grafomanský, jindy zajímavý. Přitom blog není věcí dávné historie, první weblogy se objevily počátkem roku 1999.

Dnes takto prezentuje své zážitky a názory na 5 milionů lidí na světě – jen ve Francii je jich milion. Mnoho matadorů českého internetu tento způsob trávení času kritizuje a tvrdí, že blogy stejně nikdo nečte. Jsou ale lidé, kteří blogují jen sami pro sebe. Na druhou stranu jsou i úspěšné blogy – například Deník Ostraváka aneb „O jednym cypovi z Ostravy“ – http://ostravak.bloguje.cz/, který dokonce nedávno vyšel knižně.

Značný význam může mít blogování v rámci komentování politického dění. Například, když se konaly americké prezidentské volby, navštívily internetové deníčky desítky tisíc lidí. Výhodou weblogů je fakt, že zde dochází k přímé interakci se čtenářem, ten může své názory a postřehy ponechávat v diskusi pod jednotlivými příspěvky.

A trochu smutnou možností je ona nedávná japonská, kdy na základě posledního příspěvku na blogu byl odhalen vrah autora blogu a jeho sestry – onen poslední příspěvek vznikl a byl napsán skutečně doslova několik minut před vraždou.

Jak na blog?

Chcete-li blogovat, musíte si asi nejprve rozvážit na jaké téma a jaký je účel vytváření blogu. Tyto záležitosti za vás nikdo nevyřeší. Blogy jsou technicky vzato klasickou webovou aplikací, velmi se přibližující běžnému redakčnímu systému. Nepředpokládáme, že by běžný uživatel šel cestou vytváření vlastní aplikace tohoto typu, proto si ukážeme, jak vytvořit blog na existujících blogovacích portálech. Ty umožňují efektivní vkládání textů i obrázků plus základní administraci.

České portály

Mezi jeden z nejlepších portálů pro blogování patří www.bloguje.cz. Po snadné registraci si můžete vybrat grafickou podobu blogu. Buď již kompletně přednastavenou, nebo si ji můžete zeditovat pomocí CSS stylů. Největší výhodou je provoz portálu bez vybírání jakýchkoli poplatků. Dále možnost dálkové správy blogu pomocí speciálního softwaru nebo pomocí SMS zpráv. Dalším portálem je www.brouzdej.cz. Nabízí razantně chudší nabídku designu blogu, ale je zdarma, takže je to omluvitelné. Horší pro běžného uživatele je nutná znalost základů HTML kódu. Solidně propracovaný blog najdete také na portálu http://blog.lide.cz. Mimo jiné nabízí přehledný WYSIWYG editor vkládání editace příspěvků.

Zahraniční blogování

Asi nejznámějším zahraničním portálem je www.blogger.com. Spadá do rodiny produktů Google a nabízí jeden z nejlepších vkládacích editorů. Je také zdarma, jen musíte počítat s anglickým ovládáním blogu. Registrace, výběr vzhledu, jeho modifikace apod. je shodná s výše uvedenými českými weblogy. Blogger nabízí velmi poutavé grafické uživatelské rozhraní. Obdobou tohoto blogu je produkt firmy Microsoft – MSN Spaces – http://spaces.msn.com/.

Závěr

Blogování je určitě záslužnou činností, máte-li co sdělit. Osobně blogy nečtu, není na to dostatek času, existují ale lidé, kteří je mají a rádi si zpestří chvilku čtením třeba právě vašeho blogu.

4. 7. 2005

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.