Úvod > Články > Jak se obejít na dovolené bez připojení

Jak se obejít na dovolené bez připojení

Blíží se dovolená a s ní i možnost odpočinout si od internetu. Jenže. Ruku na srdce. Zvládnete to? Jaké to bude nebýt on-line nepřetržitě celý den? Jaké to bude překonat cukání nepodívat se na zprávy, do schránky? Stejné, nebo horší než minulé roky?

Tohle téma vlastně není zábavné. Mnohým totiž po přečtení spíš stoupne tlak a budou křičet: „Tohle přece není pravda! Takhle to není!“ Aby ne. Internet přece nikdo z nás k životu nepotřebuje. Ale jak se ukázalo podle výroků evropských soudů – máme na něj právo jako na součást základních potřeb. Když projde něco takového, je to už co říct.

Jen se pojďme podívat, jak to vypadá u průměrného uživatele, který ani nemusí pracovat v IT. Hned po příchodu z práce zapne počítač. Těch, co to neudělají, rapidně ubývá každým dnem. Následuje desetiminutovka projíždění toho, co nastavili správci, a přihlašování. Přihlašování už dnes můžeme prohlásit za rituál.

Pochopitelně v práci si spoustu věcí odpustíte, ale platí-li zaměstnavatel třeba internet v mobilu, je zle. Počítejme: Určitě se hlásíte k počítači. Pak někdy i do mailu pracovního, určitě do osobního, kdo nemá zapnuté automatické logování, spustí si nějaký ten komunikátor…

A to je, oč tu běží. Komunikátory všech druhů a barev. Bývaly doby – a nejsou tak dávné – kdy stačilo přihlásit se k ICQ. Tím to haslo. Ale vývojáři pochopili, že za úspěchem ICQ něco vězí, a tak se nedalo čekat nic jiného, než že další budou následovat. AOL u nás nikdy z pochopitelných důvodů populární nebylo, ale messengerů jako takových jsou mraky a každý používal ten svůj. Nejmasovější obliby ale určitě dosáhlo ICQ a Skype – ten druhý zejména díky telefonním hovorům.

Ale co je s ICQ teď? Kam se podělo? Ptal jsem se po okolí, kdo jej ještě používá. Ty rozpaky v jejich tvářích… To uvědomění, že se odklonili od kanálu, na kterém strávili stovky ba tisíce hodin skvělé zábavy! A kdo jej nahradil? Vývoj. Nová doba.

Přišel Facebook a jeho všemi proklínaný chat, který funguje stále lépe, ale ještě pořád pěkně mizerně. Pěkně všechno v jednom balení. Na Facebooku jsou všichni, tak proč zapínat ICQ? Ten, kdo není na Facebooku a stojí za to si s ním povídat, má naproti tomu určit Gmail. A Gmail má chat skvěle vyřešený (i když na něm zase stojí za starou bačkoru telefonování).

Takže jsme u pouhých třech komunikátorů, protože ten Skype tedy milostivě zapneme ze zvyku. A jste v osidlech ďáblových, a to i v případě, že nepoužíváte Twitter a nejrůznější další kanály. Když se vám nikdo neozve na Facebooku, je pravděpodobné, že vám napíše na druhém nebo třetím vámi spuštěném komunikačním prostředku.

Abychom ale nekřivdili ICQ, že zastaralo k nepotřebě, tak i zde se snaží chytit druhý dech a zavěsit se za ty, kteří je předehnali. Facebook, Twitter, Youtube, Flickr, Digg, Delicious, to jsou aplikace, které ICQ 7 podporuje a ze kterých vám bude hlásit novinky. Podobnou cestou se kvůli našemu pohodlí a sezení na mnoha židlích musí vydat každý. Třeba klient Trillian už zvládá napíchnout chat na Facebooku i z Gmailu.

Komunikovat, komunikovat, komunikovat. Pořád, všude, psát statusy přes wi-fi, když sedíme na toaletě. Hlavně nezůstat pozadu, neztratit spojení se světem, nepovolit, běžet rychleji, dál, déle, pořád! A bum, je tu dovolená.

A to si ještě můžete gratulovat, protože nepřijít dovolená, přišel by infarkt (a s ním i Smrtka), který by vám sdělil, že ne on, ale vy jste se zakecali tak strašně, že jste si ani nevšimli, že je čas umřít. Zkrátka je tu dovolená a podle toho se musíme zařídit.

Několik rad:

1. Opakujte si, že mobilní internetové připojení v zahraničí je pekelně drahé a že všichni vaši přátelé nemusí vědět, že kolem vás na pláži leží samé polonahé šťabajzny (i když by strašlivě záviděli).

2. Internetové kavárny jsou sice příjemné prostředí na trávení dovolené, ale s lahví vína či pikslou piva na pláži vám to bude také slušet a lépe se opálíte.

3. Na dovolené s sebou nemusíte nosit mobil neustále. Když ho necháte v hotelu, nic se nestane. Ten tik šátrání po kapsách s trochou štěstí přejde ještě před půlkou dovolené.

4. Notebook, který jste si vzali kvůli práci, si chce užít dovolenou stejně jako vy. Dejte mu svátek. I stahování fotek počká, když jste si koupili tu novou 16GB kartu!

5. Jste na dovolené, a to znamená, že kolem vás budou další podobně postižení lidé, které nikdo nenutí sedět v kanceláři. Můžete se s nimi seznámit. Pokud nemáte společné téma, zkuste začít o tom, jak je vám skvěle bez Facebooku. Úspěch zaručen.

6. Tahle pravidla si vytiskněte. Autor článku odmítá být záminkou k tomu, abyste se na dovolené připojovali k internetu, protože si je potřebujete zopakovat.

Hezké léto! 

19. 6. 2010

Autor: Richard Klíčník

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...