Úvod > Články > Obchod s lidmi se přesunul na internet

Obchod s lidmi se přesunul na internet

Pokud hledáte největší tržiště s bílým masem na světě, naleznete jej na internetu. Že nevíte, co zadat do vyhledávače? Ale no tak. Je to přece tak snadné.

Pochopitelně se dá předpokládat, že když bují na internetu prostituce, bude se zde dařit i obchodování s lidmi. Že o něčem takovém snad ani nechcete vědět? Přitom jste možná i vy jeho součástí. Největším prodejcem lidí totiž není nikdo jiný než Facebook – nebo je to alespoň on, kdo poskytuje obchodníkům platformu.

Podobné obchody jsou přitom daleko masovější, než by se mohlo zdát. Nejedná se o klasický obchod s bílým masem, ale spíše obchod s dušemi. Ano, máme na mysli všechny ty podvodné skupiny, které se šíří nejoblíbenější sociální sítí, aby nalákaly naivního uživatele a vtáhly jej do ostudné marketingové činnosti, se kterou si nepřeje mít nic společného. 

Transparentním příkladem bylo založení skupiny, ve které šlo o výhru notebooku. Skupinu pak její zakladatel přes noc přejmenoval na skupinu věnovanou nesnášení jednoho z našich politických představitelů. Byl to zatím jediný u nás medializovaný případ, ale dějí se denně – neexistuje proti nim žádné opatření. Snad jen přirozená inteligence uživatele, který by neměl podobným hloupostem skočit na špek. 

Dalším hezkým důkazem o ziskuchtivosti uživatelů Facebooku je skupina „Nasbírá tato brambora více fanoušků než Agáta Hanychová?“ Původně zábavná recesistická skupina neměla potíže s nabíráním nových členů skupiny, protože každá brambora je daleko lepší společnost než jmenovaná „celebrita“. 

Fanoušků brambory se přihlásilo více než osmdesát tisíc. Zlom však přišel v okamžiku, kdy brambora rozeslala všem svým členům komerční nabídku. Je zcela jedno, čeho se nabídka týkala, podstatné je, že osmdesát tisíc lidí se rázem stalo obětí podvodu. Už nešlo o recesi, ale o regulérní byznys, jakého se mnozí ze členů nechtěli účastnit. I tak má brambora přátel víc než dost, napáleným nastalá situace asi nevadí. 

Snad nejlepším příkladem z poslední doby a důkazem hlouposti uživatelů je skupina „Vyhraj NOKII N8 ZDARMA ! Losování Každou Sobotu !“ už neprofesionální a neumětelské použití normy spisovné češtiny dává tušit, že se nejedná o žádnou oficiální akci. Potvrzení poskytla manažerka Nokie Pavla Tomšová, která do skupiny výslovně napsala, že Nokia žádnou podobnou akci nepořádá a že svoje stránky bude mít firma pro naši destinaci k 1. 7. 2010. 

Dalším indikátorem podvodu je poslední pravidlo skupiny. Poté, co se přihlásíte a rozešlete pozvánku všem svým známým, je tu ještě jedna roztomilá klauzurka: „Jakmile alespoň 1/3 tvých přátel přijme pozvánky, bude ti na email, který jsi zadával při registraci na Facebook, zasláno potvrzení o zařazení do slosování.“ 

Každému alespoň průměrně inteligentnímu uživateli přece musí být jasno, že Facebook, natož skupina, nemá žádné možnosti, jak něco podobného ověřit. A upřímně. Stránka nemá ani žádnou indikaci, zda jste vůbec nějaké pozvánky poslali. Tvůrci tedy počítají s hloupostí a hamižností těch, kteří se přihlásili. 

Říkáte si, že jich nemohlo být moc a že na tak průhledný podvod přece nemůže nikdo nalítnout? Tak si schválně tipněte, kolik lidí se do „soutěže o Nokii“ přihlásilo. Kdo tipuje tisícovku bláznů, měl by se nad sebou zamyslet, je to totiž daleko horší. Nebudeme vás napínat, celkem je ve skupině více než 67 tisíc lidí, s jejichž duší je obchodováno. Mohou si za to ale jen a jen sami. 

Podobných a daleko rafinovanějších a nebezpečnějších variant bude na internetu přibývat. Kanál na doručování reklam bude čím dál ceněnější a za lidské duše se bude platit zlatem. Novodobému obchodu s bílým masem tedy nic nestojí v cestě a může se vesele rozšiřovat. Alespoň zatím. Tak co? Dáte si pozor, nebo také chcete novou Nokii? 

17. 6. 2010

Autor: Richard Klíčník

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...