Úvod > Články > Nová Opera 10.60 je nejrychlejším prohlížečem webu

Nová Opera 10.60 je nejrychlejším prohlížečem webu

A další novinky uplynulých dní: Za zprávy na webu nechce platit 81% Čechů - Na přístup k internetu máte právo, zní z Finska - a více...

Za zprávy na webu nechce platit 81% Čechů

I další průzkum společnosti Mediaresearch ukázal, že Češi nechtějí platit webovým serverům za přístup ke článkům. Celkem 81% respondentů jasně uvedlo, že pokud zprávy budou u konkurenčního serveru zdarma, svůj oblíbený server raději přestanou navštěvovat a přejdou k tomu bezplatnému.

Společnosti Mediaresearch v průzkumu oslovila 1605 uživatelů internetu starších 15 let.

Třetina dotázaných uvedla, že v případě zpoplatnění článků by byli ochotni platit měsíčně sto korun. Jen šest procent lidí by na placení obsahu opravdu přistoupilo, čtrnáct procent by o tom uvažovalo. Drtivá většina čtenářů by však zvolila jiný web, kde jsou informace zdarma.

Čeští čtenáři podle průzkumu nejsou vůči vydavatelům příliš loajální. Víc jak polovina totiž svůj oblíbený web nepovažuje za nenahraditelný, pětina vůbec žádný oblíbený server nemá.

O problematice zpoplatnění článků jsme se na našem serveru věnovali zkraje letošního roku: Weby po čtenářích chtějí, aby za zprávy platili. U nás utopie.

Na přístup k internetu máte právo, zní z Finska

Severský stát je první zemí na světě, kde přístup k internetu je z hlediska legislativy právem občanů. Zákon, který toto ustanovuje, platí od 1. července letošního roku a zaručuje každému občanu Finska přípojku s rychlostí minimálně 1 Mbit/s. Média uvádějí, že přístup k internetu má zhruba 96 procent obyvatel.

Telekomunikační firmy proto ze zákona musejí zajistit všem lidem broadbandovou přípojku s rychlostí ne menší, než činí uvedená minimální hodnota. Finsko dále počítá s tím, že do roku 2015 se zákonem stanovená minimální rychlost vyhoupne až na 100 Mbit/s.

Finská ministryně spojů Suvi Linden pro média uvedla, že za rozhodnutím vlády stojí zejména ten fakt, že internet již není jen pouhým místem pro zábavu.

MobilKom zvýšil tržby o 75%

Společnosti MobilKom, která provozuje síť U:fon na bázi CDMA, meziročně stouply tržby o 75% na 470 milionů korun. Firma v tiskové zprávě uvedla, že na konci roku 2009 registrovala 135 tisíc klientů.

Zhruba 65 tisíc klientů využívalo rychlý mobilní internet, 35 tisíc mobilní hlasové služby a 35 tisíc bezdrátové pevné linky. „Po období extenzivního růstu a značných investic do výstavby a rozvoje sítě v předchozích letech byl rok 2009 ve znamení optimalizace a zefektivňování činnosti společnosti. Na základě vyhodnocení příležitostí na českém telekomunikačním trhu jsme se také loni rozhodli primárně zaměřit na mobilní internet, pouze doplňkově nabízet i hlasové služby," řekl Tomáš Budník, generální ředitel MobilKomu.

Oproti roku 2008 MobilKom zlepšil hospodářský výsledek o 200 milionů korun. „Úsporná opatření jsem zahájil ihned po svém nástupu v polovině roku 2009. Letos už budeme na konci roku v zisku," říká Tomáš Budník, a doplňuje: „Plánujeme také další nárůst tržeb, zejména ve velkoobchodu, tedy prostřednictvím partnerů, kteří budou naše služby prodávat pod vlastní značkou."

Velkoobchodní model, který teď firma spustila, pro ni bude jednou z priorit. S tím souvisí i to, že MobilKom chce navyšovat kapacitu sítí a také zlepšovat péči o zákazníky.

MobilKom dále v roce 2009 migroval asi 12 tisíc zákazníků z levnějšího a pomalejšího 2G internetu (CDMA2000 1xRTT) na modernější a rychlejší 3G internet (CDMA2000 EVDO rev.A).

„Mění se také chování a očekávání zákazníků. Zatímco dříve si náš mobilní internet pořizovali až v 75% případů lidé, kteří neměli přístup k vysokorychlostnímu pevnému připojení a chovali se víceméně staticky, dnes už ho více než 50% nových zákazníků využívá na více místech, například doma a na chatě, nebo při cestování. Důvodem je jak změna na trhu, tak způsob našeho přístupu k prodeji. Ze zkušenosti víme, že zákazníci, kteří používají internet mobilně, patří k těm spokojenějším, protože mají reálná očekávání, při prodeji proto vysvětlujeme jak výhody, tak nevýhody mobilního připojení," řekla Jana Studničková, marketingová a obchodní ředitelka MobilKomu. „Úspěšně se nám také povedl vstup na pole předplaceného internetu, který jsme uvedli jako první v Česku. Dodnes si předplacený balíček s kreditem koupilo více než 6 000 zákazníků," uvedla Studničková.

Podle měření na našem serveru naměřili klienti v síti U:fona 429 kbit/s (download) . Nabídky U:fona naleznete přímo zde na DSL.cz.

Nová Opera 10.60 je nejrychlejším dostupným prohlížečem webu

Norská společnost Opera Software ASA vydala novou verzi svého webového prohlížeče pro všechny hlavní desktopové operační systémy. Opera 10.6 dostala do vínku nové renderovací jádro Presto 2.6, jež je vývojáři označováno nejen za stabilní, ale i plné nových funkcí. Nová verze je rovněž prvním moderním prohlížečem webu, jenž obsahuje podporu zcela nového video formátu WebM. Ten sestává z video kodeku VP8, jenž byl nedávno zakoupen Googlem za více než 2,5 miliardy korun a následně uvolněn jako open source, a Vorbis Ogg, které má na starosti zvukovou část obsahu. Google stejně jako Opera nebo Mozilla chtějí, aby WebM byl ustanoven jako standard pro video obsah ve vznikajícím HTML5. S HTML5 souvisí i nová podpora offline obsahu a webových aplikací.

Třetí z největších novinek je podpora geolokace na základě IP adresy. Tuto funkci však uživatel nemusí povolit, pokud má obavy o své soukromí.

Opera uvádí, že ve zpracování JavaScriptu je verze 10.60 o více než 50% rychlejší než předchozí vydání 10.5. Několik již provedených testů závěr, že Opera je nejrychlejším prohlížečem, potvrzují. Špatně si ovšem nevede ani připravovaná verze (v současnosti beta) Chrome 6.

Nová Opera 10.60 je dostupná zde.

Systém openSUSE 11.3 se blíží, vyšel druhý kandidát na vydání

Jeden z nejpopulárnějších linuxových systémů openSUSE brzy vyjde v nové verzi. Osm měsíců trvající vývoj od vydání 11.2 vyvrcholí již za deset dní, kdy se oficiálně objeví verze s číslem 11.3. Novell a vývojářská komunita teď poskytla k veřejnému testování druhého kandidáta na vydání (RC2), kterého si lidé mohou otestovat například v podobě Live CD (systém lze spustit z CD nebo USB klíčenky, aniž by došlo k jakýmkoli změnám na pevném disku).

Testovací verze je dostupná zde.

Nová verze openSUSE obsahuje nové a vylepšené verze více než tisícovky různého sotfwaru, důraz byl teď kladen na podporu populárních malých notebooků (netbooků), pro které je připraveno grafické rozhraní ve speciální edici Plasma Netbook (uživatel je může aktivovat přímo v nastavení systému). Důležitou novinkou je i zařazení souborového systému Btrfs od společnosti Oracle, kterou lze použít místo tradičního ext3 nebo ext4 (Windows používá NTFS). Pro slabší stroje instalační DVD bude obsahovat také grafické prostředí LXDE.

Srdcem systému je linuxové jádro verze 2.6.34 s řadou nových ovladačů, jež zaručují lepší podporu různého hardwaru. Jádro také zvyšuje podporu virtualizace a lépe nakládá s energií.

Samozřejmostí jsou novější verze hlavních grafických prostředí KDE a GNOME. Na DVD je připraveno GNOME 2.30.1, kde podobně jako v Ubuntu je hlavním komunikátorem pro instantní zprávy a videohovory aplikace Empathy. Souborový správce Nautilus podporuje přístup do iPhonu i iPodu.

Grafický systém KDE SC je ve verzi 4.4.4 (v současnosti už je dostupná ale verze 4.4.5 a připravuje se velké vydání zcela nové verze 4.5) s aktualizovanými aplikacemi i řadou nových vlastností. OpenSUSE 11.3 je možné provozovat i v grafické podobě Moblinu, systému, jehož vývoj nastartoval Intel a který se teď díky spolupráci s firmou Nokia proměnil v MeeGo.

OpenSUSE 11.3 samozřejmě obsahuje řadu nových aplikací jako OpenOffice.org 3.2.1, Firefox 3.6 a jiné.  

5. 7. 2010

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...