Úvod > Články > Proč lidé raději pirátí a proč jsou protipirátské snahy marné

Proč lidé raději pirátí a proč jsou protipirátské snahy marné

Minulý týden americké úřady uzavřely další internetový portál pro sdílení odkazů na úložné servery. Žádné filmy zde nebyly, jen odkazy na jiné odkazy. Že to někoho pořád baví, hrát si na Dona Quijota a bojovat s větrnými mlýny. Kořeny problému jsou totiž jinde, než v nějaké lidské touze krást za každou cenu.

Otec si nedávno pořídil nový počítač a potřeboval nový OS. Docela zalapal po dechu, když zjistil, že Home Premium Windows 7 stojí 3 a půl tisíce. Přece jen už je v důchodu a ta částka není ani náhodou lidová, když se uváží, že bude muset dokoupit i balík s Office, který stojí dalších 1 500 Kč. Suma sumárum, aby měl operační systém a základní kancelářský balík, vyplázne pět tisíc.

Za pět tisíc máte ojeté auto. Za pět tisíc máte smart phone HTC Tattoo. Za pět tisíc koupíte LCD televizi s úhlopříčkou 49 – 53 cm. Za pět tisíc máte ledničku s mrazákem. Za pět tisíc koupíte i levnější značku pračky.

V tom je první z problémů. Výrobky jsou na současný trh předražené. Zatímco nikoho nenapadne kopírovat auto nebo pračku, protože za tu cenu to jde, studenta to s operačním systémem napadne určitě. Pokud nejsou jeho rodiče bohatí a nedělají třeba v politice, je pět tisíc pro studenta sakra hodně peněz. Minimálně půl roku obědů v menze, o ubytování na kolejích ani nemluvím.

A ne každý má náladu učit se zacházet s Linuxem, můj otec rozhodně ne, a StarOffice a podobné free programy mu žel také nic neříkají.

Jenže to máte i s CD a DVD. Dejte 300 – 400 Kč za DVD s holým filmem, kde navíc jsou zmršené české titulky u filmu, že by se i amatérský překladatel divil? Za své tři stovky dostanete disk s nějakým tím varováním nebo protipirátským trailerem, bez bonusů a ještě s nekvalitně odvedenou prací.

Na internetu nedávno koloval obrázek, co dostanete, když si koupíte legální DVD, a když si pustíte kopii či DivX. Když si koupíte legální DVD, dostanete protipirátský trailer, varovací obrazovky, ještě jedno varování, několik minut reklam a upoutávek (něco z toho jde dokonce i přeskočit nebo přetočit, ale ne vždy), a když máte štěstí, dostanete se konečně do hlavního menu. Když si pustíte kopii nebo DivX, hned se vám spustí film.

Zkuste si někdy pustit DVD s pohádkami o víle Amálce. Je tam tak neskutečně vlezlý, uřvaný a strašidelný protipirátský trailer na úvod, který nejde ani přetočit, ani přeskočit, že se ho oba synové vyloženě bojí a utečou, vrátí se teprve, když tahle několik minut trvající hrůza skončí. Musím použít sprosté slovo, ale to by nenapadlo ani debila dát na dětské DVD tohle šméčko. A to nemluvím o tom, že pár tupounů sem tam napadne k takovému dětskému DVD zařadit třeba upoutávku na akční film nebo zombie horor – to je pak maso.

Druhý problém s tzv. pirátstvím je pak v tom, že stejně, i kdybyste chtěli si poctivě pořídit to, co chcete, můžete mít smůlu. Hodně filmů a seriálů prostě na trhu nenajdete. Natož na českém. Distributorům se to nevyplatí nechat překládat a vozit sem, když by to koupilo dejme tomu jen tisíc lidí. Ale copak těchto tisíc lidí nemá práva si své oblíbené dílo legálně koupit?

Existuje mnoho nezávislých filmů, které se nedostanou ani do českých kin, natož na DVD. Jenže v době internetu o těchto filmech (a potažmo seriálech) diskutují velké komunity lidí. Když se zruší nějaký oblíbený seriál, třeba Defying Gravity nebo Dresden Files, vyrojí se tisícovky podpisů pod petice o jejich navrácení na obrazovku. Fanoušci se cítí podvedeni, že seriál byl zrušen.

Když chcete nějaký – třeba i český – film, který se na DVD neobjevil (namátkou V erbu lvice, Holčičky na život a na smrt, Válka barev, Poslední propadne peklu, Romaneto, Něco je ve vzduchu...), co vám zbývá, než pirátit? Někdo si to nahrál na VHS, hodil to na nějaký úložný server a poskytl ostatním. V podstatě dělá to, co by měly dělat firmy, ale protože přemýšlejí jen a jen o zisku, tak nedělají. A jen proto je ten člověk pirát.

Proto pirátství, jak nám je příslušnými úřady vtloukáno do hlavy, nikdy nezmizí. Dokud budou produkty nekvalitní a předražené, lidé je nebudou kupovat. A pokud se ty produkty dokonce ani neobjeví v prodeji, není se co divit, že lidé je budou shánět jinými cestičkami. Mimochodem, nemáte někdo ten film Holčičky na život a na smrt? 

10. 7. 2010

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...