Úvod > Články > Jak vystavit prezentace na internet?

Jak vystavit prezentace na internet?

Často se hodí mít možnost on-line sdílení a vystavování prezentací. Asi nejznámější službou tohoto druhu je SlideShare. Jaké jsou možnosti jednotlivých on-line aplikací a kterou z nich si zvolit? I na to se pokusí odpovědět následující článek.

Prezentace se těší stále větší oblibě, což je z mnoha důvodů pochopitelné; nabízejí přehlednou strukturu, informace bez zbytečné slovní omáčky, mnoha lidem se heslovité odrážky čtou lépe a v neposlední řadě hraje roli také estetická stránka věci. Dobře udělaná prezentace je totiž také vzhledově kvalitní. 

Pokud chcete něco sdělit prostřednictvím prezentace, přichází na řadu zcela přirozená otázka – jak takovou prezentaci vlastně zveřejnit tak, aby si ji každý mohl snadno prohlédnout? Motivací, proč zvolit některou z níže uvedených aplikací, může být také to, že chceme mít jistotu, že prezentaci bude možné promítat bez přítomnosti nějakého speciálního software. Nástroje, které umožňují zobrazení prezentací přímo v okně prohlížeče, toho často umí daleko více – od převodu prezentace na text, diskuse pod ní, nebo její editaci. V následujícím textu se pokusíme nastínit možnosti, které mají některé vybrané nástroje, které slouží k prezentování prezentací on-line. 

SlideShare

SlideShare představuje jakýsi standard mezi nástroji pro zveřejňování prezentací. Cílem je vytvořit jakési YouTube právě pro tento typ dokumentů, čemuž je uzpůsoben i vzhled portálu. K jednotlivým prezentacím existuje diskuse, počítadlo návštěv, odkazy pro přidání na Twitter, Facebook nebo Blogger. Umožní-li to nahrávající, pak nechybí ani možnost si prezentaci stáhnout. 

Podobně jako na YouTube se zobrazují k prezentacím podobné materiály – jednak podle uvedených tagů, jednak podle lexikografické analýzy. SlideShare totiž prezentaci převede na text, což umožňuje efektivně v ní vyhledávat, citovat ji nebo právě tvořit spojitosti mezi jednotlivými díly. SlideShare má k dispozici asi nejlepší prohlížeč prezentací a je vhodné jej zvolit, pokud chcete, aby se vaše dílko dostalo na oči co nejširší skupině uživatelů. 

Mimo prezentace je možné nahrávat také pdf soubory nebo videa. Pokud jde o pdf soubory, prohlížení je poměrně pohodlné a kvalitní. Testován byl 15 MB velký soubor s fotografiemi a vzorci a zobrazení všeho proběhlo naprosto korektně. Také pdf soubory jsou převáděny na text, což je velice užitečná funkce. Zde ale samozřejmě nelze počítat s žádnou hyperkorektností, zvláště pokud jde o tabulky a vzorce. SlideShare je sice funkčně asi nejlepší nástroj svého druhu, ale také má své nedostatky – zpracování prezentací není příliš rychlé a u větších souborů může trvat i několik dní, což významně snižuje flexibilitu. A chybí možnost editace prezentace on-line. 

AuthorSTREAM

Asi nejznámějším konkurentem SlideShare je AuthorSTREAM, který je v mnohém podobný. Dokáže také převádět prezentace do textové podoby, ale na rozdíl od SlideShare cudně v převodu vynechává tabulky, což zvyšuje přehlednost textu, který mi přijde subjektivně lépe koncipován. Návštěvnost prezentací je nižší než u SlideShare, stejně tak je nižší i relevance příbuzných materiálů (což může být dáno i užší databází). 

Má osobní zkušenost je taková, že AuthorSTREAM citelně zhoršuje kvalitu obrázků, což může být často poměrně velký problém. Přehrávač prezentací je také velmi dobrý, i když možná méně flexibilní. Co je potřeba ocenit, je rychlost zpracování prezentace, která je (opět dle mé zkušenosti) daleko vyšší než u SlideShare – menší prezentace jsou zpracovány prakticky ihned, větší během hodiny. Oproti SlideShare je také nevýhoda delší adresa stránky a o něco chudší možnosti nastavení prezentace. 

Scibd

Scibd se oproti konkurenci odlišuje hned v několika parametrech. Předně není primárně určen na prohlížení pouze prezentací, ale dokumentů všeho druhu – od dokumentů vytvořených Excelu či Wordu po pdf či právě zmíněné prezentace. Podporovány jsou také dokumenty vytvořené v OpenOffice.org či ps soubory, se kterými bývá často problém se čtením (pokud nemá cílová stanice nainstalovaný GhostScript a nějaký prohlížeč). Prostředí se snaží o maximální unifikaci, což má za následek poněkud horší pracovní komfort. 

Bez zajímavosti jistě není ani skutečnost, že se projekt snaží čerpat z popularity Facebooku. K přihlášení tedy stačí mít pouze Facebook účet, což může někomu zjednodušit zprávu velkého množství přihlašovacích údajů. Prohlížeč je poměrně přehledný, ale chybí lepší napojení na sociální sítě. Pokud jde o import dokumentů, je k dispozici návaznost na Google Dokumenty, což by mohl ocenit uživatel, který by z nějakého důvodu použil Scribd raději než integrované nástroje Google. 

Velkou výhodou je robustnost celého projektu – z jednoho prostředí můžete zpravovat celé spektrum druhů dokumentů. Ovládání je poměrně jednoduché a import dokumentů opravdu rychlý. Oproti konkurenci nabízí ještě dvě podstatné výhody. Vaše dokumenty můžete na portále prodávat. Nastavení je opět poměrně jednoduché a celá procedura může ušetřit nemálo času, i když o vlastní marketing se budete muset ( i díky tomu, že návštěvnost není nijak vysoká ) postarat sami. Druhou nezanedbatelnou výhodou je možnost provádět aktualizace dokumentů, což oceníte především při postupně vznikajících dílech, nebo ve chvíli, kdy u zavedeného díla chcete upravit několik málo překlepů. 

Koho zvolit?

Poskytnout jednoznačnou odpověď na tuto otázku nelze. Asi nejvyšší komfort nabízí SlideShare. Pokud ale potřebujete provést rychlé vystavení dokumentu, pak se asi nejedná o úplně nejšťastnější volbu a je vhodnější užít buď Scibd nebo AuthorSTREAM. Nevýhoda Scibd spočívá v nemožnosti nastavení licence i  v méně hezkém přehrávači, který je možné umístit na web. Oproti konkurenci ale nabízí větší množství dokumentů, které je možné sdílet - a případné využití jako prodejní místo. Každý z produktů zde představených má své klady a zápory a záleží na konkrétní situaci, kdy je vhodnější ten či onen. 

V příštím, volném pokračování našeho seriálu si představíme nástroje, které umožňují on-line tvorbu prezentací a jejich následné vystavení na internetu.

 

21. 7. 2010

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.