Úvod > Články > Tvorba prezentací on-line – od Google k Prezi

Tvorba prezentací on-line – od Google k Prezi

Prezentace je možné na internetu nejen vystavovat, ale také tvořit. K dispozici jsou nástroje, které umožňují tvorbu prezentací stejným způsobem jako v PowerPointu, tak také takové, které sází na zcela odlišný princip vycházející z tvorby myšlenkových map.

Motivace tvořit prezentace v jiných nástrojích než v MS PowerPoint či OO Impress může být různá. Od potřeby spolupracovat v týmu na nějakém jednom projektu, přístupu k datům odkudkoli nebo potřeby snadno zveřejňovat prezentace. Každopádně pro většinu běžných prezentací nabízejí on-line nástroje dostatečné množství funkcí a komfortu. 

Přístup k tvorbě prezentací lze rozdělit do dvou základních přístupů. V prvním máte jasnou představu, co chcete napsat a jakým způsobem – vaše představa je podobná šabloně, kterou pak jen mistrně představíte na prezentaci. K tomuto přístupu je vhodný PowerPoint, respektive Google Prezentace či Zoho Show (nástrojů je ale k dispozici samozřejmě mnohem více). Druhým možným přístupem je znalost jednotlivých elementů, které nutně musí zaznít, ale nevíte v jakém pořadí či zda ještě něco nepřidat. Tento styl myšlení odpovídá stále populárnějším myšlenkovým (či mentálním) mapám. Pokud takto uvažujete, pak je tvorba klasické prezentace příliš nepraktická a svazující. A v tento okamžik nastupuje nástroj Prezi, který vám umožní vytvořit prezentaci právě takovýmto způsobem. Stačí si tedy vybrat, jaký přístup je vám bližší, a pustit se do práce. 

Google Prezentace

Google prezentace jsou součástí balíčku Google Apps, respektive Google Dokumentů. Nabízejí import a export PowerPointových prezentací, který ale není vždy zcela korektní. Pokud chcete prezentace jen vystavovat, rozhodně nedoporučuji k tomuto účelu užívat právě tento produkt. Samotná tvorba je poměrně přehledná a intuitivní, rozložení prvků i způsob ovládání je velmi podobný klasickým instalovaným aplikacím. V předváděcím okně je výhodou integrovaný GTalk klient, který umožňuje prezentaci doplnit on-line komentářem s případnou diskusí s posluchači. Velice dobře funguje i nástroj na spolupráci při tvorbě mezi více uživateli. 

Výhodou Google Prezentace je poměrně úzké propojení s dalšími službami, jako je například vektorový editor Kreslení, který nabízí větší komfort než běžné automatické tvary v prezentacích. Oproti instalovaným produktům je snazší také vkládání videa nebo velmi časté ukládání, při kterém prakticky nikdy nepřijdete o svoji rozdělanou práci. Naopak nezanedbatelnou nevýhodou je poměrně malé množství šablon, z nichž většina je ještě poněkud prazvláštních a pro běžné akademicko - obchodní účely nepříliš vhodných. 

Celková práce s tímto nástrojem je příjemná a rychlá, aplikace je lokalizovaná do češtiny, což je další nezanedbatelné plus. Zajímavá je také možnost spojování více prezentací do jedné pomocí importu snímků. Pro většinu základních potřeb tento nástroj tedy bohatě dostačuje. Jeho největší slabinou tedy zůstává nedokonalá kompatibilita s MS PowerPoint, občasné běhové chyby a nedostatek kvalitních motivů vzhledu prezentace. 

Zoho Show

Zoho představuje jeden z nejrobustnějších on-line kancelářských balíčků, které si lze vůbec představit. Naleznete zde vše potřebné pro běžné podnikání – od e-mailu a textového editoru - až po wiki, databázi, CRM či správce projektů. A nové funkce poměrně rychle přibývají. Výhodou je, že je možné nastavit stálé šifrované připojení, což reálně znamená, že jsou data v podstatně větším bezpečí, než je to na běžně nastaveném firemním či domácím počítači. Nevýhodou je chybějící lokalizace do češtiny.  

Zdarma máte, stejně jako u Google, k dispozici 1 GB prostoru, avšak není problém si dokoupit další místo. Samotný Zoho Show nabízí poměrně komfortní prostředí pro tvorbu prezentací, v němž nechybí velké množství automatických tvarů, velice pěkných a pečlivě roztříděných šablon, přechodových efektů nebo nemalé množství fontů. Absenci kontroly pravopisu v aplikaci lze snadno vykompenzovat jednoduchým doplňkem s touto funkcí pro Firefox či Chrome. 

Zoho má poměrně solidní export - a ani import dokumentů není na špatné úrovni. Mezi pozitiva patří, že si bez potíží poradí s ODF. Práce se Show je sice poněkud těžkopádnější, ale precizní a poměrně pohodlná. Pokud hledáte náhradu za PowerPoint, která by fungovala on-line, může být Show poměrně dobrou volnou. Ocenění si zaslouží také minimalistický a hezky vypadající prohlížeč. Hendikepem oproti Google Prezentacím jsou přece jen o něco slabší kooperační prvky. 

Prezi

Zástupcem zcela odlišného konceptu tvorby prezentací je Prezi. Základem práce je tvorba jednotlivých myšlenkových elementů, mezi kterými pak stanovujete věcnou a funkční závislost. Výhodou těchto prezentací je, že lépe odpovídají běžnému lidskému uvažování „o nějakém tématu“ a umožňují si věci lépe zasadit do kontextu. Ten, kdo si prezentaci prohlíží, se může věnovat jen těm oblastem, které jej opravdu zajímají, nikoli proklikávat celou prezentaci s tím, že ve skutečnosti potřeboval vidět jen slidi 3-5,15 a 99 (což ovšem dopředu neví). Samotná prezentace odpovídá spíše mentální mapě, což může být ulehčení jak pro tvůrce, tak pro čtenáře. Je ale potřebné si na tento nový přístup zvyknout. Prezentace v Prezi jsou primárně určeny pro počítačové prohlížení; lze je pochopitelně také vytisknout, ale pak ztrácí většinu ze svého smyslu. 

Místo obvyklých slidů máte v Prezi jen jednu velkou plochu. Na výběr je z několika málo šablon pro fonty a pozadí, což ale celkově netřeba považovat za hendikep – nějaké barevné výstřelky by se do něj zřejmě stejně nehodily. Na plochu je pak možné umísťovat texty, myšlenky, hesla či obrázky. Tématicky související věci stačí jen dávat k sobě -  a to, co spolu souvisí opravdu těsně, se umístí do rámečku. Mezi jednotlivými rámečky pak stačí dodefinovat šipky a vše je hotovo. Na závěr je možné ještě nastavit trasu pro automatické prohlížení.  

Samotné procházení prezentace probíhá tak, že si čtenář kliká na místa, která jej zajímají, a snadno snadno se pomocí šipek posouvá po ploše tak, jak plyne uvažovaný směr výkladu nebo jeho aktuálního uvažování. Prezi má v tomto směru veliký potenciál, ale práci s ním se budeme muset teprve učit. Samozřejmě nechybí ani speciální prohlížeč prezentací, kterému není možné nic vytknout. Ač práce v počátcích může působit trochu zmateným dojmem, celkový efekt je veskrze pozitivní a užití Prezi je jednou z cest, jak snadno navrhnout prezentaci pro osobní prohlížení, která nebude čtenáře nudit. 

Místo závěru

Ať již zvolíte jakýkoli nástroj z tohoto článku, chybu rozhodně neuděláte. Každý má své klady i zápory a je na individuálních potřebách každého uživatele, který zvolí. Google sází na kooperaci, rychlost a přehlednost. Výhodou je i přítomná lokalizace do češtiny. Zoho se hodí pro firemní potřeby, především díky svému velkému tématickému závěru, ale i pro domácí uživatele hravě nahradí PowerPoint v drtivé většině potřeb. Prezi představuje produkt, na který ještě nejsme příliš zvyklí, ale jehož možnosti jsou opravdu zajímavé. Avšak nedisponuje českou lokalizací. 

29. 7. 2010

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...