Úvod > Články > Konec mobilů

Konec mobilů

Samozřejmě některých. První padlé ohlásil Microsoft, jehož urputná snaha prorazit na trhu s nějakým digitálním hitem schopným přilákat mladou generaci utrpěla další ránu. Jako kdyby nestačilo to, že o operační systém určený pro mobilní periférie není valný zájem, špatně dopadly i nejnovější modely mobilů.

Designeři se snažili, modely Kin One a Kin Two teenagerům maximálně podkuřovaly – od stylového designu až po důraz na sociální sítě. To všechno jen proto, aby Microsoft dokázal, že je cool. Mladí ale volili peněženkou a po necelých dvou měsících Microsoft stahuje oba mobily z trhu, což v oblasti mobilních telefonů představuje rekord. 

Jen pár dnů potom se objevily zprávy o osudu konkurenčního modelu Nexus One, pocházejícího tentokrát z dílny Googlu. První informace mluvily o tom, že Google nenápadně otočil kohoutkem a ještě nedávno vychvalovaný mobil prostě nechává zemřít tichou smrtí. Informace vycházela z oficiální blogu Googlu, kde se objevil řádek o tom, že současná dodávka je poslední a po vyprodání již Google nebude on-linově Nexus One prodávat.

Zatímco kritici Nexus One vychválili, prodej nebyl valný, za dobu, kdy iPhone i konkurenční Droid dosáhly jeden milión prodaných mobilů, Nexus se mohl pochlubit anémickými 135 tisíci. Jedním z důvodů mohla být málo pochopitelná snaha Googlu prodávat mobil pouze prostřednictvím vlastního on-linového obchodu. Když stratégům svitlo a v květnu poslali mobil i do kamenných obchodů, bylo již pozdě.

Téměř okamžitě se objevily ohlasy tvrdící, že to všechno není pravda a že Nexus nezabíjí Google, ale noviny (především CNN, které byly jedny z prvních), protože mobil bude i nadále dostupný a bude to „pouze“ Google, který ho nebude prodávat.

To však také není tak zcela pravda. Ano, Google opravdu přestává Nexus One prodávat on-line. Zpočátku tuto možnost vydával za revoluční, očividně to nefungovalo. Některé zahraniční společnosti budou Nexus prodávat i nadále, v Americe však Nexus zmizí úplně, protože jediná firma, která ho až dosud podporovala, byla T-Mobile, a ta jej na svých stránkách již neuvádí.

Google tedy boj vzdal dost rychle, zřejmě mu pomohlo rozhodnutí společností Sprint a Verizon Wireless, které původní plány o prodeji vlastních modifikací Nexusu zrušily. Nexus byl totiž „svobodný“, zatímco jednotlivé telekomunikařní společnosti trvaly na tom, že si mobil upraví podle svého - od aplikací až po design a distribuci.

Zatímco Kin se očividně nepovedl a logo Microsoftu na hardwaru je, s výjimkou Xboxu, klasickým polibkem smrti, u mobilu Nexus One bylo problémů hned několik najednou. Jedním byl již uvedený onlinový prodej, na což není veřejnost přece jenom zvyklá  (častější je možnost osahat si mobil v kamenném krámě a potom ho, někdy levněji, koupit on-line).

Druhým byla sázka na T-Mobile, který není zrovna nejpopulárnější firmou na americkém trhu. Je to další případ toho, kdy sázka na exkluzivní smlouvu s okrajovým poskytovatelem bezdrátových služeb končí katastrofou (předchozím případem byla chybná volba Sprintu pro špičkový mobil od Palmu, která firmě zlomila vaz). Samozřejmě pokud máme v rukách ultratrhák v podobě iPodu, můžeme si zvolit exkluzivní smlouvu podle libosti a stejně se zákazníci přetrhnou. Ale to je jiná situace. 

4. 8. 2010

Autor: Václav Větvička

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

Vodafone zařazuje do nabídky Nova Sport 5 a 6, odvysílá Formuli 1 i MotoGP

 

Vodafone nabídne v rámci své Vodafone TV stanice Nova Sport 5 a Nova Sport 6. Diváci se tak mohou těšit na Formuli...