Úvod > Články > Google ukončil vývoj ambiciozního produktu. Novell slibuje pokračování

Google ukončil vývoj ambiciozního produktu. Novell slibuje pokračování

A další novinky uplynulých dní: Windows ohrožuje vážná zranitelnost přímo v jádře -- Jolicloud předběhnul Chrome OS -- Acer uvede netbooky s OS Android -- a více...

Acer pracuje na netbooku s Androidem a Windows XP

Tchajwanská společnost Acer na trh uvede malý notebook (netbook), na kterém poběží kromě Windows XP také operační systém Android.

Volba dual-bootu je jasná: zatímco Windows XP mají uživatelům sloužit ke klasické práci, na kterou jsou zvyklí z "velkých" počítačů, Android poskytne prostředí pro okamžitý přístup na web a ostatní jednoduchou práci. Systém, který se má spustit, si uživatel vybere při zapnutí počítače.

Acer Aspire One AOD255 s úhlopříčkou 10,1 palce bude obsahovat klasický hardware ve složení procesor Intel Atom (N450) na frekvenci 1,66 GHz, 1 GB RAM (s možností dalšího rozšíření) a pevný disk s kapacitou 160 GB. Dostupnost přístroje na mezinárodním trhu ještě není známa. Cena se bude pohybovat kolem 370 dolarů, tj. v přepočtu asi 7 tisíc korun.

Google ukončil vývoj ambiciozního produktu Wave. Novell slibuje pokračování

Společnost Google oficiálně oznámila, že ukončuje vývoj projektu Wave. Ten měl uživatelům poskytnout jednotnou platformu pro webovou komunikaci spojující sociální síť, e-mail, wiki a komunikaci přes IM. Google službu prezentoval jako zcela nový systém pro komunikaci v reálném čase a spolupráci. Důvodem ukončení vývoje, řekl Google, je nezájem ze strany uživatelů.

I když Wave končí jako celek, Google použije jeho části do jiných svých projektů. Zároveň řada vyvinutých technologií je dostupná dalším vývojářům, protože Google je uvolnil jako open source.

O Wave se hodně psalo v jeho počátcích na jaře roku 2009. V té době však Google ještě neumožňoval registraci služby, používali ji pouze další vývojáři. Loni na podzim se však mohli registrovat další uživatelé díky rozeslaným pozvánkám, avšak této události již v médiích tolik místa nebylo věnováno. Počet uživatelů tak nijak zásadně nestoupal. A zcela bez povšimnutí a za nezájmu médií byla služba spuštěna pro širokou veřejnost letos 19. května.

Pravdou také je, že Google Wave byl natolik novou službou, až z toho uživatelé byli zmateni a netušili, jak efektivně platformu používat.

Společnost Novell (jež vyvíjí linuxové systémy SUSE a řadu dalších softwarových produktů) oznámila, že bude ve vývoji této platformy pokračovat i bez Googlu. Sama totiž kódů Wave využila v implementaci své služby Novell Pulse. Věří, že služba bude mít nakonec úspěch.

Rozdíl mezi Google Wave aNovell Pulse je však v tom, že zatímco první byla určena široké veřejnosti, novellovská implementace míří spíše na stoly firemních klientů Novellu. V současnosti ji používá asi 7 000 zaměstnanců Novellu, partnerů a klientů. Firma uvažuje údajně i o tom, že kódy služby Wave bude udržovat a dále vyvíjet – jisté je to, že nové verze by byly dostupné pouze na webu Pulse, nikoli Wave.

Chrome OS předběhnut systémem Jolicould

Na netbooky míří další operační systém postavený na linuxovém jádře. V první ostré verzi vyšel Jolicloud – webcentrický systém pro malé notebooky, který ovšem na rozdíl od Chrome OS nabízí možnost instalace lokálních desktopových aplikací.

Přístroje s Chrome OS, operačním systémem od společnosti Google, sice ještě na trhu nejsou, přesto se o systému, jehož kódy jsou dostupné, ví docela dost. Jeho nevýhodou je, že je silně webcentrický: uživatelé jsou odkázáni pouze na webové aplikace běžící v prohlížeči Chrome. Google sice naznačil, že používání desktopových aplikací umožní přes vzdálený přístup, nicméně rozpaky kvůli absenci populárních programů stále zůstávají.

Jolicloud je podobný – určený na počítače se slabými procesory a malým množstvím operační paměti –, přesto kromě webových aplikací nabízí i desktopové (například si uživatel může doinstalovat přehrávače podle vlastní chutě, kancelářské programy apod.).

Samozřejmě že dle dnešních trendů v základní instalaci klade důraz na webové aplikace, sociální sítě a cloud computing: připraven je pro Twitter, Facebook, Skype, Spotify, Dropbox... Systém umožňuje snadnou synchronizaci dat a nastavení mezi více instalacemi, tedy tehdy, když uživatel používá více počítačů.

Přehrává i multimédia, uživatel nemusí hledat kodeky: od základní instalace je dostupná podpora pro MP3, WMA, FLAC, WAV, OGG,… (audio), DivX, Xvid, MPEG4, H.264, WMV9 – MPG, AVI, MKV... – (video), obrázky i archivy v různých formátech.

Jolicloud je dostupný zdarma, stáhnout se dá přímo ze stránek projektu. Ke stažení je jednak klasický instalační obraz ISO pro USB klíčenky, ale také instalátor pro Windows (.EXE).

Na webu je i seznam podporovaných netbooků (otestovaných).

Windows ohrožuje vážná zranitelnost přímo v jádře

Microsoft prošetřuje hlášení bezpečnostních expertů, kteří našli přímo v jádře Windows vážnou zero-day zranitelnost. Útočníci by přes ni mohli získat kontrolu nad počítačem (díra umožňuje spuštění libovolného kódu zdálky) nebo systém shodit (následkem je modrá obrazovka smrti).

Výzkumník Gil Dabah z Tel Avivu na webu RageStorm.com publikoval už i ukázku, jak by díry šlo zneužít (proof-of-concept). O zranitelnosti informovala i společnost Secunia, která sleduje statistiku děr v softwaru. Chyba se týká ovladače Win32k.sys, součásti jádra Windows. Útočníci ji mohou zneužít přes API GetClipboardData (schránky Windows).

Chyba postihuje více verzí Windows: kromě nejnovějších Windows 7 i Vista, Windows XP SP3 včetně serverových protějšků. Podle hodnocení firmy Secunia je zranitelnost označena jako "méně kritická".

Microsoft tento rok podle statistik opravil v jádře Windows letos již 13 zranitelností.

Google odkoupil firmu Instantiations, získal tým pro Eclipse

Společnost Google oznámila akvizici další firmy, tentokráte Instantiations. Ta se zabývá vývojem nástrojů pro Javu a Ajax. Google tím získal i tým vývojářů pracující na integrovaném vývojovém prostředím Eclipse.

Prostředí Eclipse hraje pro Google velkou roli. Vyvíjí v něm věci pro Android, App Engine i Google Chrome a další produkty. V květnu letošního roku Google oznámil výsledek spolupráce s týmem Eclipse, kdy spustil Eclipse Labs pro open-sourcové projekty založené na Eclipse.  

9. 8. 2010

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...