Úvod > Články > Google Chrome OS: jasnější obrysy

Google Chrome OS: jasnější obrysy

Chrome OS je operační systém od Google, který má být uveden na trh již koncem tohoto roku. Bude určený především na tablety a netbooky, ale nejen na ně. Nabídne maximální přístup k on-line službám -a to rychle a pohodlně. V poslední době se objevilo několik zajímavých informací o jeho koncepci.

Pokud uvažujeme o Chrome OS, pak je zřejmé, že tím nejdůležitějším není jen samotný operační systém, ale především balík služeb, který je na něj nabalen. Například Ubuntu je zcela srovnatelný operační systém s Windows 7, co se funkcí, stability a výkonu týče. Je zdarma a nesrovnatelně bezpečnější. To, co ale zatím neumí tak dobře jako Windows, je nabídnout dostatek her, programů a vůbec všech služeb, které může uživatel chtít v takové kvalitě a jednoduchosti, jak by bylo potřeba.

Ve velmi podobné situaci bude již brzy Chrome OS. Jeho výhodou bude silný marketing a kapitál Google, ale i on bude muset přijít s takovou nabídkou služeb, která by mohla a měla přesvědčit uživatele, že přechod bude všestranně výhodný. Co má tedy Google k dispozici?

V prvé řadě může vsadit na neokoukanost a očekávatelnou popularitu, která bude spojená s mediální sledovaností. Uvedení operačního systému od Google je věc, o které se již léta mluví, a Google si nemůže dovolit nějaký zásadní propadák. Podle všeho má být první velkou devízou operačního systému rychlost. Tím, že bude obsahovat v podstatě jen webový prohlížeč s pluginy, je poměrně snadné optimalizovat běh operačního systému právě pro práci s ním. K rychlosti by se tak měla v podstatě souběžně přidat i nižší spotřeba a menší hardwarové nároky.

V podstatě všichni očekávají, že by zde měly velice rychle a kvalitně fungovat aplikace, které Google vyvíjí. To ale nemusí být úplně samozřejmá pravda, neboť i v jeho prohlížeči se čas od času objeví nějaká chybka. Navíc toto vše uvedené stále nenabízí onu věc navíc, pro kterou by měl být uživatel šťasten, že má právě tento operační systém.

Hry, komunikace a zábava

Zatím byly nákupy Google vnímány především jako posilování v oblasti sociálních sítí a u Androidu. Pokud ale vše půjde dobře, lze očekávat, že Chrome OS by neměl být o nic méně hravý a orientovaný na zábavu, než plánovaný mobilní operační systém. Google má podle všeho pro Sony provozovat portál, na kterém bude možné nakupovat hry a hudbu, kterou distribuuje japonská společnost. S tímto projektem v zádech se směrem k hrám dělají kroky poměrně snadno. Navíc i Microsoft v poslední době usuzuje, že segment on-line her je tím, co má velkou budoucnost.

Pokud bude Chrome OS podporovat javovské aplikace jako Android, neměl by být s přechodem mezi těmito systémy žádný problém. Platformu pro on-line vývoj aplikací si pak Google již otestoval na Wave, takže i zde může nabídnout technologii, nástroje i zkušenosti.

V říjnu by měl být navíc spuštěn App store (zatím otevřený jen pro vývojáře) pro Chrome OS, který by měl nabídnout nejen hry, ale i „serióznější“ aplikace. Jistě není bez zajímavosti, že nastavený poměr příjmů (5% z ceny bere Google a zbytek distributor) činí Chrome OS velice zajímavý pro vývojáře, což by měla být ona zmiňovaná výhoda. Pakliže se Google podaří provozovat frekventovaný obchod s aplikacemi, má napůl vyhráno.

Právě aplikace, které by byly exkluzivně pro Google operační systémy, by mohly být velice zajímavou devízou, proti které by společnosti Apple či Microsoft mohly jen obtížně cokoli dělat. A zdá se, že se právě na oblast zábavy a her chce Google zaměřit daleko více než doposud.

Jistě pozadu nezůstane ani oblast komunikací. Spekuluje se o spuštění Google Me, tedy sociální sítě, a i ta by mohla s tímto operačním systémem velice úzce spolupracovat. Možnosti využít její uzavřené podčásti jako firemní intranet se úplně nabízí. Google také zapracoval na možnostech on-line telefonování a videochatu - a lze očekávat, že i zde bude s novým operačním systémem usilovat o větší rozvoj a zisk většího podílu na trhu.

Co za to?

Chrome OS bude zřejmě zdarma dostupný, takže Google si jeho vydáním a vývojem rozhodně ekonomickou situaci nezlepší. Naskýtá se tedy otázka, co vlastně z takovéto aplikace bude Google mít. Prvním zdrojem příjmů může být právě zmíněný App store. I když není 5% moc, může se jednat v konečném důsledku o poměrně velké peníze.

Další možnosti jsou také nasnadě – pakliže to s on-line aplikacemi a daty myslíte vážně, pak vám Google nabízený prostor asi dostačovat nebude. Apps mají celou řadu dalších výhod, a tak není nic snazšího, než si pořídit placenou verzi nástrojů Google. To, že s tímto přístupem Google počítá, je zřejmé i z toho důvodu, že by se během poměrně krátké doby měla do Google Apps začlenit i paleta nástrojů pro „lidovou“ zábavu, jako je například YouTube.

Další oblastí, ze které by mohl Google čerpat nepřímo, jsou příjmy z reklamy, která se v aplikacích, ale i ve vyhledávání, objeví. Bude zajímavé sledovat, zdali společnost přijde s nějakým novým formátem v souvislosti s větším rozšířením takto koncipovaných operačních systémů.

Je zde ale ještě jedna věc, která Google pálí a o které se příliš nemluví - Google Checkout. Tedy platební kanál, který se zatím příliš nedaří internetové jedničce prosadit. Mělo by se jí jistě platit v App store, ale Google ji zřejmě nasadí jako nativní platební systém ve svém operačním sytému. Pokud vše provede dostatečně sofistikovaně, tak asi nikdo nebude mít příliš důvodů hledat nějakou alternativu v podobě PayPal.

Podle některých spekulací (které se objevily například na Techcrunch) je právě zájem o Google Checkout v pozadí velkého množství nákupů a aktivit společnosti. Nejde přitom jen o snadno dostupný zdroj příjmů z poplatků u obchodníků a nový prostor pro zajímavé služby, ale především o vstup na zcela nový trh. Zajímavě řešenou komplexní banku nad platebním systémem ještě nikdo nenabídl.

Pro Google jsou navíc zajímavé i další navazující služby – od prodeje letenek, telefonování až třeba po domácí účetnictví nebo e-shop hosting. A právě nový operační systém by měl této skomírající službě přinést nové uživatele, kapitál a potenciál.

Zdali se Chrome OS prosadí či nikoli, není v tuto chvíli ještě vůbec jasné. Pokud se podíváme na to, jak si vedl Android, lze předpokládat postupný, setrvalý nárůst. Google může s novým systémem poměrně hodně vydělat a jen velmi málo ztratit. Stačí si vzpomenout na to, že neúspěšný telefon Nexus One pro něj žádnou tragédii neznamenal. Otevřenou betaverzi Chrome OS si můžete vyzkoušet již nyní. 

26. 8. 2010

Autor:

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...