Úvod > Články > Nákupy a aukce přes internet

Nákupy a aukce přes internet

Jste-li novými uživateli internetu, jistě vás bude zajímat, jak fungují internetové obchody a aukční síně. Také vás upozorníme na výhody a nebezpečí nakupování přes internet.

Uživatelé znalí internetu a jeho vymožeností se mohou smát uveřejnění článku o věcech, které dávno znají, ale s rozvojem vysokorychlostního internetu do domácností se k internetu dostávají i uživatelé zcela neznalí této problematiky, a právě pro ně jsou podobné série článků určeny.

Nakupování na e-shopech

Průběh nakupování na elektronických obchodech je velmi podobný klasickému nákupu v supermarketu nebo v jakékoli samoobsluze. V jednotlivých odděleních si vyberete zboží, může se jednat o jeden výrobek, ale i o více zboží najednou. Když si myslíte, že jste s nákupem hotovi, kliknete na oddělení pokladny. Zde se rozhodnete, jakým způsobem zboží zaplatíte a jakou cestou k vám bude dopraveno. V mnoha obchodech je možno využít placení přímým bankovnictvím nebo embosovanou debetní či kreditní kartou otevřenou pro platby na internetu.

Některé obchody vám umožní nakupovat na splátky, to je ale mnohdy komplikované v rámci předání potvrzení o příjmu apod. Doprava je řešena obvykle pomocí obchodního balíku České pošty nebo pomocí doručovacích expresních služeb (PPL, DHL atd.). Pokud nevíte, kde nakupovat, zkuste ve vyhledávači najít takový obchod, který vám druhem nabízeného zboží, cenami a celkovou nabídkou ostatních služeb bude nejvíce vyhovovat. Stačí např. zadat na www.google.com klíčová slova „potraviny“ pro nákup tohoto zboží, „elektronika“, či na www.seznam.cz rovnou navštívit jejich kategorii Internetové nákupy. A zde jsme před časem uveřejnili článek o nákupech potravin přes internet až do domu – najdete jej zde (https://www.dsl.cz/index.php?akce=296).

Obchodování na aukcích

Aukce je ideální místo pro levný nákup. Nedá se ale říci, že by se pomocí internetové aukce nedalo dobře nějaké pro vás nepotřebné zboží prodat. Sám aukce využívám rád. Mezi nejznámější české aukce patří servery www.aukce.cz a www.aukro.cz. V každé aukční síni se musíte zaregistrovat a zadat své osobní údaje. Server Aukro navíc vyžaduje ověření uživatele poštou, čímž se snaží zamezovat parazitním uživatelům, kteří přihazují a následně o dražené zboží nejeví zájem. Na vybrané aukce přihazujete nebo u některých aukcí můžete nabízené zboží ihned koupit.

Pár dobrých rad

- Internetové obchody s podezřele nízkými cenami nejsou ideální volbou – zboží může být použité nebo se vás prodejce může pokoušet nutit zboží zaplatit dopředu převodem. V takovém případě většinou neuvidíte ani peníze, ani zboží.

- Platba kartou je zneužitelná, ale vyberete-li si solidní obchod, který uvádí všechny své kontaktní údaje a podmínky nákupu i reklamací, můžete si být jisti, že vás prodejce „neobere“.

- Ukončením každé aukce je hodnocení obou stran vzájemně. Uživatel s vysokým pozitivním hodnocením je profesionál, který vás nezradí.

- Dodržujte pravidla aukce, nepřihazujte, když o zboží nemáte skutečný zájem.

Závěrem

Nakupování na internetu je velmi příjemné, v internetových obchodech máte navíc zákonnou lhůtu 14 dní na vrácení zboží bez udání důvodu – tím, že si dopředu nemůžete zboží vyzkoušet, je zavedena tato „zkušební doba“. Budoucnost nákupů přes internet je nemalá, na druhou stranu vůni bylinek v bylinkářství či tabáku v trafice nenahradí.

11. 8. 2005

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...