Úvod > Články > Špionem snadno a rychle aneb sledovací udělátka

Špionem snadno a rychle aneb sledovací udělátka

O novinkách na trhu IT vymožeností jsme informováni ze všech stran, podobně je tomu s elektronikou, málokomu ale dojde, že díky možnostem dneška a běžně dostupným technologiím není problém stát se třeba Jamesem Bondem. Špionem se dnes můžete stát snadno a relativně levně.

Bezpečnostní služby mají dnes možnosti, o kterých se ještě nedávno skutečně točily jenom filmy. Hodinky s odposlechem jsou maličkostí, kamera v tužce není proprietou agentů jejího veličenstva, ale běžnou denní realitou, která absolutně nikoho nepřekvapí. Její využitelnost však prozatím zůstala nezmenšena, a pokud víte, jak ji použít, může být obstojnou průmyslovou zbraní. Zde to ale ani zdaleka nekončí.

Zastavme se nejdříve u kamer. Všemožné průmyslové jsou dnes samozřejmostí, ale pokud chcete obstát jako špion, měli byste uvažovat dál. Pokud byste se potřebovali na krátkou chvíli stát třeba žabím mužem, není problém sehnat miniaturní vodotěsnou 1/3" CCD kameru, se kterou se můžete vypravit natáčet své průkazné materiály někam do přístaviště pod molo. Nejen predátora pak potěší infrakamery všech tvarů a velikostí, které jsou dnes už doslova a do písmene za babku. Běžný dosah u těch bezdrátových je do sto padesáti metrů, což by mělo stačit minimálně pro ochránění vaší nemovitosti, pod kterou ukrýváte jeskyni se svým tajným arzenálem.

Žádný agent se neobejde bez informací. A informace se klasicky získávají odposlechy. Speciálně v nich máme jako národ dlouholetou praxi a zkušenost, tudíž se určitě najde spousta těch, kteří si oblíbí nové druhy štěnic, jež jsou na trhu běžně k dostání. Z filmů vím, že štěnice bývají pod stoly, v obrazech a v lampách. Realita je poněkud prozaičtější. Nejlépe se podobná zařízení ukrývají „pod svícen“, tedy tam, kde už nějaké dráty jsou. Ideálním místem, kde byste se měli podívat po štěnicích, jsou nabíječky do mobilů, prodlužovačky, na odposlech pevné linky se vyrábí speciální telefonní konektor, který jeho majiteli bezpečně zaznamená každý hovor včetně vytáčeného čísla. Pracovní frekvence 110-200MHz, dosah až sto metrů a velmi dobrý zvuk je zaručen.

Pokud máte napilno, což se tak už stává, když někam přinášíte odposlech, přijde dozajista vhod štěnice v zásuvce, která má výhodu neustálého napájení a její instalace trvá asi tak jednu minutu. Vzhledem k tomu, že se jedná o malovýrobu, jsou výrobci schopni dodat ji s mikrofonem citlivým přesně podle přání zákazníka. Dosah této štěnice je až sto padesát metrů, což zaručuje špionovi dostatečné pohodlí při práci.

Ke štěnici je samozřejmě potřeba ještě přijímač, který se již klasicky vyrábí v kastli od rádia. Na něm si navolíte frekvenci vašeho broučka a v klidu za bukem posloucháte cvrkot v dosahu zařízení. Přijímače jsou několikapásmové a v zásadě nenápadné… V zásadě? Právě proto, že se umísťují do kastlí klasických přenosných rádií, začíná se zde projevovat jistý diachronismus. V čase mp3 přehrávačů do kapsy je každé stolní rádio netvářící se jako sofistikovaný audiosystém poněkud pasé. Pokud tedy máte podezření, přemýšlejte o náruživých posluchačích velmi krátkých vln ve vašem okolí…

Zábavnou záležitostí jsou odposlouchávané mobilní telefony. Pokud se vám podaří podstrčit takový přístroj tomu, komu potřebujete, máte vyhráno. Aniž by cokoli tušil, dodává vám zvuk z okolí mobilu, posílá vám v kopii veškeré sms. K nejzábavnějším funkcím patří tzv. skrytý konferenční hovor. Tedy takový hovor, kdy se dva baví a třetí se směje – respektive se zaujetím poslouchá, co si diskrétně sdělují. A pozor! Ani výměna SIM karty nic nemění. Pouze vám přijde upozornění, že k ní došlo.

Odposlouchávat lze pochopitelně i počítač. Nejsnazší je připojit štěnici hned na konektor klávesnice, pak zjistíte, co se na počítači psalo. Ovšem ne vždy se to zdaří tak lehce, a tak jsou k dispozici i štěnice k zamontování přímo do klávesnice. Nic není nemožné. Pro ty horlivější špiony je tu například USB key master, který vám bezpečně zjistí, co si uživatel stahoval z externí zálohy dat.

Pokud se někde objeví nemoc, je téměř jisté, že na ni bude existovat protilék. Nebo jej někdo brzy vyvine. A to je také případ nejrůznějších odposlouchávadel. Stejně jako je snadné pořídit si štěnici, je jednoduché pořídit si rušičku či detektor. Také s těmi si Češi umí poradit velmi dobře (vzpomeňte na Tamaru), a tak je na trhu z čeho vybírat. Existují detektory vibrací, vysokofrekvenčních signálů s velkým kmitočtovým a dynamickým rozsahem, existuje, na co si vzpomenete. Rušičky mobilního signálu, mobilního internetu, GPS navigací, existuje i rušička mikrofonů, kterou se dá krásně zasáhnout do předvolebního boje…

A na závěr jedna aktualita. V médiích se právě v těchto dnech objevila zpráva, že soud uznal jako legální sledování osoby přes GPS. Pochopitelně to znamená obrovský přelom v právech na soukromí jedince, ale každý špion se u podobné zprávy může jen lehce pousmát. Sledování přes navigaci patří k naprosto osvědčeným praktikám, u kterých je v zásadě vedlejší, že je ilegální. Ostatně to je většina obsahu tohoto článku. Stačí vám pár tisíc a SIM karta, pak už není problém sledovat trajektorii pohybu sledovaného objektu, nejspíše auta. Zařízení lze nastavit tak, že je v přímém kontaktu s telefonem a podává vám přesné souřadnice v reálném čase nebo vám bude zasílat souřadnice, jen pokud si je vyžádáte kódovou SMS. Je myšleno skutečně na vše. 

15. 9. 2010

Autor: Richard Klíčník

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...