Úvod > Články > Stroje se vyvíjejí, člověk ne – hlava mu to nebere

Stroje se vyvíjejí, člověk ne – hlava mu to nebere

Dnešní článek bude veselý, ale na neveselé téma. Nahlédneme v něm na to, kdo v současné době vyhrává evoluci. Pokud si myslíte, že jsme to my, budete možná trochu zklamáni. Ale nebojte se, s trochou štěstí alespoň nevyhyneme.

Minule jsem psal o tom, jak je to složité s muži a ženami v moderní době, protože i když máme vyspělou civilizaci, naše mozky si s ní neumí tak úplně poradit. Muž je lovec, a tak používá dál svůj oštěp modifikovaný do podoby myši a hraje své válečné hry, zatímco ženy nám do toho potřebují mluvit a brát nám ho. To proto sedí u chatů po večerech s kamarádkami a činí nás nervózními.

Psalo se tu i o tom, že jsme ženám vymysleli spoustu přístrojů, abychom je uplatili a ony nás nechaly hrát si. Všechny ty pračky, myčky a vysavače chlap přece nepotřebuje, i když je vymyslel. Obejdeme se bez nich, ale ženy je mají rády a dají pak vždy na chvíli pokoj.

Pak je tu ale třetí skupina věcí, o které jsem zatím pomlčel. Jsou to hračky a přístroje v jednom. Záležitosti navržené tak, abychom se bavili nejen při jejich konstrukci, ale také v případě, že už si je budeme muset pořídit domů. Takové stroje se stávají domácími mazlíčky a my je opečováváme, až na ně někdy manželky žárlí. Typickým případem užitečné záležitosti hodné pomilování bylo auto. Bylo, protože dnes už máme také auta pro ženy a pro muže, takže se k dokázání tvrzení uvedených ve článku nedá použít.

Naprosto dokonalým příkladem je ale robotický vysavač Roomba. Určitě jste o něm slyšeli. Je to takový ten veliký puk, který se sune po podlaze a vysává. Kdykoli na něco narazí, tak se otočí a jede jinam. Jezdí cik cak po místnosti, a když ho tam necháte samotného, nakonec ji úplně celou prošmejdí a zajede sám do chlívku. Tedy na nabíječku. Má dokonce i štěteček na rohy, takže i když je kulatý, zvládne uklidit i kolem zdi.

Přesně o něm jsme četli ve sci-fi knihách už před mnoha a mnoha lety. Robot na uklízení z budoucnosti. Dnes už to není žádná novinka, Roomba je na trhu nějakých deset let a stal se z ní oblíbený mazlíček mnoha domácností. Skutečně. Když si Roombu pořídíte, začnete k ní chovat city.

Nejlepším důkazem toho jsou reakce dětí, které si s ním vyhrají, jako by měly pejska. A tady se už dostáváme k té konfrontaci. Děti jsou krásným příkladem toho, že i když naše racio robota zvládá, podvědomí pracuje pořád jinak. Viděl jsem dceru známých, jak říká: „Běž, Roombo, běž! Tam běž! Hodná Roomba. Hodná!“ a nastavuje nohu, aby robota otočila. Připomíná vám to něco? No jistě! Husopaska!

Drůbež a jiné zvířectvo lidstvo chová prakticky od nepaměti, a tak se v nás podvědomě vytvořily reflexy, které nám umožňují ochraňovat hejno a vnutit mu svou vůli. Husy nám už z domovů vymizely, ale neztratily se tyto reflexy! Ani u dospělých, i když ti se dokážou krotit, nebo si aspoň po dvou třech slovech k robotovi, který je tak trošku nad naše chápání, říct, že přece nejsme blázni, abychom mluvili s vysavačem.

Nebojte se, blázni nejsme. Jen se nám v hlavě spíná něco, co do ní bylo uloženo přírodou jako naprosto fungující vzorec. Zvířata reagují na lidský hlas a emoce v něm, vždycky to zabíralo, tak proč by to nemělo zabrat tentokrát? Nezabere. Zatím ne, protože ještě nejsme tak daleko. Není vyloučeno, že časem budou roboti reagovat i na emoce v našem hlase, takže přicupitají k nervově rozložené paničce, kterou právě opustil její nejdražší, a budou luxovat v uklidňujících spirálách kolem ní.

Zatím ovšem ještě ne. Zatím je Roomba něco, co nás fascinuje, když už si ji za ty nekřesťanské peníze koupíme, ale co skutečně tak docela nedokážeme pochopit. Stále je to artefakt z budoucnosti, který máme za více než stroj, ale méně než živého tvora. A to je ten zásadní rozpor, se kterým se lidský mozek musí poprat co nejrychleji, protože přijdou další roboti, a ti budou mít daleko živější tvary… Dá se na to vůbec připravit? Dá se s tím srovnat?

Dá. Je tu někdo, kdo to zvládl bezezbytku. Ptáte se kdo? Nebudete tomu věřit, ale jsou to skuteční domácí mazlíčci. Zejména kočky si Roombu zcela ochočily a vzaly ji za něco, co člověk vynalezl pro jejich zábavu a potěchu, jako další důkaz jeho přízně, jako kočár pro jejich šlechtický majestát. Pochopitelně to chvíli trvá, než je ta hloupá věc lezoucí po podlaze přestane strašit, ale ta chvíle je daleko kratší, než byste si mohli myslet.

Kočkám stačí přesvědčit se jednou. Nepochybují jako my, lidé. Roomba je stroj a ony ho využijí. Jak sakra může kočka využít vysavač, ptáte se? To je správná otázka. Jako kočárek. Podívejte se třeba SEM. Tady se jedná o kotě, které teprve možnosti Roomby testuje. Vzhledem ke kočičímu smyslu pro rovnováhu to jde snadno a Roomba bude podrobena kočičí dominanci co nevidět.

Naprosto typickým příkladem použití vysavače kočkou je ovšem TOTO video, na kterém spatříte urostlého kocoura, který jasně ví, k čemu přesně jeho „majtelé“ robota koupili. Zejména si povšimněte suverénního výrazu v jeho tváři. Jako by říkal: „Jo, tohle je ono, konečně důstojný flek pro mě.“ Když ho přestane jízda bavit, prostě Roombu vypne a jde pryč. Machr.

Ovšem k dokonalosti přivedla jízdu na Roombě TAHLE kočka, která dokonce přinutila páníčky, aby jí na ni dali polštář. Vozí se jako turecká princezna a ještě u toho bije psa. Tato tři videa zkrátka jasně dokazují fakt, že živý mazlíček má stále ještě převahu nad tím robotickým a – jen si to nebojme přiznat – i nad námi. A možná že nám právě kočky pomohou začít nahlížet na roboty jako na to, čím skutečně jsou.

25. 9. 2010

Autor: Richard Klíčník

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.