Úvod > Články > Komunální volby a tlačítko Refresh (Obnovit)

Komunální volby a tlačítko Refresh (Obnovit)

Dny voleb nemám moc rád. Nejenom, že se nedá nic pořádně naplánovat, protože se volí v pátek a v sobotu, nejenom, že ve volebních místnostech doposud není zvykem automat na kávu, což je těžký hendikep, ale navíc den prosedíte u počítače a rodina vám dýchá za krk. Jistě víte, proč.

Náš za chvíli osmiletý syn miluje fotbal a hokej, a ještě více fotbalové a hokejové tabulky. Když se nám ve schránce objevily plachty (říkat tomu volební lístek mi přijde popíráním zjevné skutečnosti, a hlavně slovo lístek navozuje představ něčeho malého, tohle byly když tak listy – volební listeny), takže když se nám ve schránce objevily volební listeny, zastříhal ušima.

Další tabulky, další možnosti sice ne sportovních, avšak zápasů. Začal sledovat i billboardy a posuzovat podle nich možnosti jednotlivých stran – stejně jako posuzuje před začátky jednotlivých kol ligy šance různých mužstev.

Protože mu ale nabídka stran přišla chudá, přimyslel si k nim ještě nějaké vlastní. Inu, dítě. U nás, rodičů, se těšily podpoře strany Čičmondova Mléko zdarma a Bobík za buchty (myšleno Bobík ze Čtyřlístku a buchty ty k jídlu).

Zkrátka, rodina týden před samotným aktem žila volbami. V pátek se syn dovolil a šel nejprve s manželkou a posléze se mnou do volební místnosti. Poprvé nahlédl za plentu, protože mu strohý popis stolečku s tužkou přišel až příliš strohý, chtěl to vidět na vlastní oči, a podruhé za blahosklonného úsměvu komise vhodil sám obálku s hlasovacím listenem do volební urny. Snad jsme tím nějak nenarušili poctivý a férový způsob voleb.

Nu a pak mi začalo peklo. V sobotu ve 14 hodin se zavřely volební místnosti a začalo sčítání. Na stránkách statistického úřadu pak probíhalo postupné zveřejňování výsledků. Původně jsem chtěl jenom vědět, jak se volilo v mé skoro rodné vesničce na jižní Moravě, a mezitím dělat jinou práci.

Jenže pak se u mne zastavila manželka a chtěla vědět, jak se volilo v její skoro rodné vesničce a jestli tam opět bláhově budou volit komunisty. Když nás tak uviděl synek, hned chtěl vědět, jak si vlastně vede ta strana, kterou jsme volili v komunálních volbách, což nás překvapivě předtím nenapadlo, i vyhledali jsme ještě náš rajón.

Od zhruba 15. hodiny do 22. v noci jsem nedělal nic jiného, než u tří vybraných okresů pořád klikal na tlačítko Refresh (Obnovit). Jakmile byl nějaký okrsek spočítán a uveden slavnostně na web statistického úřadu, hned jsme o tom věděli a sledovali průběžné stavy a procenta jednotlivých stran.

Syn si hned začal sestavovat tabulku a jásal, když „naše“ strana byla jednu chvíli i třetí, a posmutněl, když skončila čtvrtá. Kolem 20. hodiny jsme zjistili, že v manželčině skoro rodné vísce komunisty skutečně nezvolili.

A před 22. hodinou konečně volební komise z mé jihomoravské vesničky zveřejnila i výsledky zde. Štvali mne. Proč jim to trvalo tak dlouho? Mohl jsem udělat tolik práce a zatím si sedm hodin jen dělal puchýře na ukazováčku z neustálého mačkání Refresh a rodina mi celou tu dobu funěla na záda.

Ale pak jsem si uvědomil, že před týdnem tam měli hody a zásoby vína se za týden nedají spolehlivě všechny zklividovat, takže něco zbylo i na volby. Budiž jim přáno. A nám ostatním – snad – taky. 

23. 10. 2010

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...