Úvod > Články > Co nového najdete na Uloz.to

Co nového najdete na Uloz.to

Jen málokdo, kdo se pohybuje na české síti, nezná server Uloz.to, který je českou – a přiznejme si, že obstojnou – substitucí Rapidsharu. Uloz.to funguje od května roku 2007 a za tu dobu pochopitelně prošlo mnoha změnami.

Nejmarkantnější byla asi nedávná přestavba, kdy došlo mimo jiné i ke změně designu. Z ustálené červené se přes noc stala jedovatě fialová… O tom a o dalších věcech si DSL.cz povídalo se Stanislavem Pacanem, který zde zastává pozici Chief Technical Officer.

DSL.cz: Co vás vlastně vedlo k založení serveru Uloz.to?

Stanislav Pacan: V době založení Ulož.to jsme měli mnoho zkušeností s provozem webhostingových služeb (především z IC.cz) a filehosting se nám zdál jako další logický krok při rozšiřování našich služeb. Jak se ukázalo, byl to krok správným směrem.

Jak velkou máte v současnosti kapacitu a z kolika procent je naplněna?

S. P.: V současné chvíli se naše CDN skládá asi ze třiceti serverů, z nichž nejmenší má 5 TB diskového prostoru, největší pak má víc než 100 TB. Zaplněnost je pochopitelně proměnná a náš systém z bezpečnostních důvodů hlídá zaplnění diskových polí na maximálně 80 % jejich kapacity.




Kromě uploadu se věnujete i prodeji nejrůznějších doplňků na USB a podobně. Osvědčil se tenhle princip jako dostatečný druhotný zdroj příjmů? Nebo je to zdroj prvotní?

S. P.: E-shop www.megadarky.cz vzniknul původně jako vedlejší projekt. Brzy se ale ukázalo, že o produkty, které zde nabízíme, je opravdový zájem a v současné chvíli vytvářejí megadárky významnou část obratu naší společnosti. Je to další z důkazů toho, že některé věci se nedají odhadnout předem. Podobný sortiment na českém trhu, zdá se, chyběl. Lidé se chtějí bavit.

Proč jste se rozhodli ke změně vzhledu?

S. P.: Změnu jsme od začátku chápali jako nezbytný krok v našem úsilí za zkvalitnění celého našeho systému. Na nové verzi jsme pracovali půl roku. Předchozí verze Uloz.to vznikala poněkud hekticky a – přiznejme si to na rovinu – nepříliš koncepčně. Bylo to na ní bohužel trochu vidět. Změna byla potřebná a jsme pyšní na to, že se nám ji podařilo dotáhnout až do současného stavu.

Jaké jsou dopady na fungování Uloz.to kromě vizuálu? Co se změnilo?

S. P.: Kromě zmíněné vizuální stránky znamená nedávná změna především celou řadu nových funkcí pro naše zákazníky. Mnoho z nich starší systém neumožňoval. Další pozitiva zaznamenají naši vývojáři – celý systém je totiž nově napsaný s využitím frameworku Nette. Výsledný kód je o poznání přehlednější a především snadno modifikovatelný. Díky tomu plánujeme v blízké budoucnosti přinést našim uživatelům i další nové užitečné funkce.

Jaké nové funkce to konkrétně jsou?

S. P.: Hlavní změnou je rozdělení Uloz.to na část Uloz.to DATA a Uloz.to LIVE. Uloz.to DATA je služba pro posílání a úschovu souborů, jak ji naši uživatelé znají. Pro komfortnější správu vlastních souborů přibyl správce souborů s funkcí drag-n-drop. Významně byly rozšířeny vlastnosti souborů – uživatel nyní může u souboru nastavit limit počtu stažení, přístupové heslo nebo třeba nahraný soubor zobrazit pouze svým přátelům. Uloz.to LIVE je služba pro on-line přehrávání videa. Možnost stažení videa byla zachována, ale přibyla funkce přehrávání videa on-line v prohlížeči (pomocí technologie Adobe Flash) - podobně jako na jiných videoportálech. Mnoho dalších funkcí a vychytávek stále připravujeme, určitě se je na co těšit.

To zní skvěle, k tomu nový design. Proč jste ze všech barev zvolili zrovna fialovou?

S. P.: Byla tu pochopitelně možnost držet se předchozí červené barvy, ale zároveň jsme chtěli přijít s něčím opravdu novým. Po mnoha diskusích, návrzích a uživatelských testech jsme se nakonec rozhodli pro fialovou. Klidně se přiznáme, že jsme se změny docela obávali, ale zatím se zdá, že se většině uživatelů nový vzhled líbí. Zavděčit se všem ale prostě nejde. Do budoucna rozhodně nevylučujeme další úpravy, jejichž cílem bude další zkvalitnění uživatelského rozhraní.

Z technických detailů by nás zajímalo, jak máte ošetřenou diakritiku ve vyhledávači?

S. P.: Z vyhledávaných výrazů se interně diakritika odstraňuje, kvůli větší relevanci.

Jde defaultně nastavit jen textový seznam výsledků?

S. P.: Ano, je to možné v nastavení účtu zvolit.

Budou si moci zaregistrovaní uživatelé volit jiné skiny? Třeba starý vzhled?

S. P.: To zatím není na pořadu dne, záleží samozřejmě na požadavcích našich zákazníků. Nebráníme se vůbec ničemu.

Když už jsme u těch zákazníků… Můžete nám na závěr říci, jaký máte podíl uživatelů mimo ČR?

S. P.: Celých sedmdesát procent jsou lidé z Česka, následuje Slovensko s pětinou uživatelů a oněch zbylých deset procent jsou ostatní státy.

Tak to vám za DSL.cz přejeme, aby se zvýšil jejich počet a třeba proměnil poměr na více zahraniční klientely. Díky za rozhovor.

26. 10. 2010

Autor: Richard Klíčník

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...