Úvod > Články > Kdo nic neumí, píše komentáře

Kdo nic neumí, píše komentáře

Inu holenci, tak už jsme na vás přišli, už se nám neschováte. V tomto sobotním článku si na vás setsakra posvítíme a vězte, že to nebude žádné příjemné svíceníčko, jako když vás sluníčko na pláži opaluje, nóbrž půjde o svícení fízlovskou lampou majora Zemana. Tak se máte na co těšit.

Mezi lidmi se vytrácí humor. Už se nesmějeme vtipům a zdravé srandě, ale máme patrně pokřivený charakter i žebříček hodnot. Ne, tebe se to Frantíku netýká, ale Pepík, ten boubelatý a pihatý chlapec, co sedí hned vedle tebe, moc dobře ví, o čem zde mluvím. My novináři si toho všímáme více než kdo jiný. Na tomto portále můžete každou sobotu číst texty s humornou tématikou. Sám jsem autorem pár z nich. Člověk by čekal, že se lidé při sobotě budou chtít pobavit, odreagovat, nebo se alespoň pousmát. Ale oni ne. Jsou raději nepříjemní jako osina někde a plivají po diskusích oheň na autory i provozovatele serveru.

Dokáži si to živě představit. Po celotýdenní štvanici za prací, penězi a placením hypotéky usedne panáček k televizi, otevře si pivínko a myslí si, že si konečně odpočine u fotbalu. Vtom se přiřítí milovaná ženuška s tchyní a dětmi a je po idyle. Žena začne klít a nadávat manželovi do opilců a budižkničemů, tchyně vzpíná ruce a proklíná den, kdy se její dcera s tímto zvrhlíkem seznámila. Aby manžel napravil, co pokazil, ani se nebrání a v sobotu v 6:45 nastoupí s vozíkem do fronty před nejlevnější obchodní dům v republice. S ním stojí ve frontě řada důchodců s vůní naftalínu a neméně voňaví bezdomovci, kterým přes noc došlo čůčo a tabák na vykuřování skleníků. Jaký to rozpor oproti reklamě, kde před stejným obchoďákem stojí samí krásní, mladí lidé!

Otrávený až běda vynese manžílek tašky z auta do lednice. Aby toho nebylo málo, rodinka se chystá na jistě chutný oběd právě ke tchyni. A náš panáček má chvíli, aby usednul k počítači. Přečte maily s výpisy z úvěrových karet, a pak pln elánu a chuti do života otevře DSL a začne číst sobotní text s tématikou o IT nevážně, aniž by si všiml, že se tato rubrika takto jmenuje.

Ale on už nevážně přemýšlet neumí, on je až moc vážný a znechucený. A co pak tedy udělá? Když se nemůže pomstít rodině a životnímu údělu, vyzvrací své myšlenky do diskuse, anonymně nebo pod krycím jménem. To udělá i na dalších serverech a je spokojen, že to natřel celému světu.

A co je na tom nejhorší, že takových našich demonstračních panáčků jsou zástupy. Čím více lidí na internetu je, tím více zvratků v diskusích a tím více špatné nálady. Lidé přestali chápat ironii, suchý i mokrý humor, vtipné bonmoty berou jako pravdu a nad ničím se nepovznesou. Svět začíná být černobílý a tito jedinci k tomu přispívají. Když už mají lepší náladu, na internetu vystupují jako hnidopiši, rýpalové, kritici a odborníci na slovo vzatí. V diskusích jsou z nich inženýři, lékaři a právníci, i když každé ráno stojí u píchaček kolbenky.

Toto chytráctví je bohužel nešvar český. Asi žádný jiný národ nemá tolik chytráků a rozumbradů jako česká kotlina. Hospodské řeči i rétorika vstupují na internet, do diskusních fór a na komunitní sítě. Kdo nepoužívá jadrné výrazy, je out. Kdo umí obejít cenzuru a vytečkovat sprosťárnu, je frajer. Národ kritiků ostatních bez ohledu na své schopnosti, sebestředných duševních impotentů, kteří dají jen na komerci a mediální masáž. Panáci, co nemají vlastní názor, ale tvoří si jej podle většiny. Jen se podívejte na recidivistu a zločince Jirku Kajínka. Vždyť je to národní hrdina a obětní beránek soudní mašinérie. Toť názor společnosti vtisknutý médii a filmovým veledílkem.

Dotkla se vás některá věta výše uvedená? Pak jsem takříkajíc potrefil husu a ta se jak známo vždycky ozve. Tak jen do mě. Pěkně od srdce. 

6. 11. 2010

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...