Úvod > Články > Na web i e-shop snadno s Webnode

Na web i e-shop snadno s Webnode

Webnode je nejznámějším českým nástrojem na tvorbu webových stránek přímo v okně prohlížeče. Poslouží stejně dobře jak pro osobní stránky, tak pro jednoduchou firemní prezentaci nebo e-shop. V následujícím článku se na něj podíváme podrobněji.

Služba Webnode (www.webnode.cz) patří mezi nejnadějnější a nejčastěji zmiňované projekty, které souvisejí s tvorbou webových stránek. Jednoduché prostředí je navrženo tak, aby jej zvládl ovládat laik, drobný řemeslník nebo i IT pracovník. Nikomu by nemělo být překážkou a přitom by mělo nabízet maximální komfort a spektrum služeb, které běžný uživatel potřebuje. V následujícím článku si tedy představíme základní možnosti a funkce této on-line aplikace a zmíníme se o praktických zkušenostech s jeho používáním.

Všechny kategorie internetových stránek, které umí Webnode vytvářet (osobní stránky, firemní prezentace a e-shop), nabízejí čtyři základní varianty ceny – bezplatnou, mini, standardní a profi. Pokud chcete vytvářet jednoduché stránky pro čistě osobní potřebu, pak asi placenou verzi nepotřebujete, ale například v případě e-shopu se u středních až větších podnikatelských záměrů placené verzi nevyhnete. Ta totiž nabízí jednak zálohování a technickou podporu, více místa pro prezentaci nebo nadstandardní služby, jako je vícejazyčný obsah nebo zboží více druhů pod jednou položkou, export dat atp.

Na druhou stranu, pokud chcete na e-shopu prodávat své vlastní tři knihy a pár triček, co pomalovala manželka, jistě neuděláte chybu ani ve verzi bezplatné. Nesporným pozitivem všech verzí je skutečnost, že se v nich nezobrazuje žádná reklama Webnode.

Mottem stránek je založit si web do pěti minut, což se skutečně daří. Nyní se podíváme odděleně na to, jaké možnosti nabízí osobní prezentace a jaké tvorba e-shopu. Firemní prezentaci mlčky vynecháme, neboť nepřináší téměř nic nového a zajímavého. Velkou výhodou celého projektu je jeho plná lokalizace do češtiny včetně všech šablon.

Osobní stránka

Po jednoduché registraci se dostanete do administračního prostředí, ze kterého je možné spravovat jednotlivé projekty. Zde si vytvoříte příslušný nový projekt. Tvorba je velice jednoduchá; stačí zadat adresu webu (ve tvaru jméno.webnode.cz), jeho jméno a slogan, pak již jen zvolíte příslušné šablony vzhledu (těch je k dispozici celá řada) a stránky, které se mají předvyplnit. Právě předvyplněné stránky mohou celé řadě uživatelů podstatně usnadnit život. Pakliže nevíte, jak by měl vypadat osobní či firemní web, tyto již hotové stránky vás tvorbou snadno provedou.

V tuto chvíli se již je možné pustit do samotné tvorby obsahu vaší osobní stránky. K dispozici máte zdarma 100 MB prostoru (pro všechny projekty dohromady), což je zcela standardní rozsah. Taktéž zdarma je měsíční datový přenos 1 GB, což může být pro některé projekty značně omezující a budou muset sáhnout buď po externích úložištích, nebo po placené verzi.

Od dob, kdy jsme o projektu informovali naposledy, se fundamentální založení projektu příliš nezměnilo, ale mnohé drobnosti ano. Předně se podstatně urychlila práce s prostředím. Již se nemusí na nic dlouho čekat, vše funguje svižně a stabilně. Právě změnu rychlosti považuji za jedno z velkých pozitiv.

Další vylepšení se týkají především malých drobností, které výrazně usnadňují používání služby - jako například pěkně udělaná práce s platebními kanály nebo přidaná podpora sdílení souborů skrze SkyDrive či Box.net. Na stránku je možné vkládat nejrůznější objekty – od textových polí, přes mapy, diskusní fóra, widgety třetích stran, HTML kód, fotografie, ankety a mnoho dalšího. Nechybí ani možnost vložení reklamy.

O samotnou editaci textu se stará přiměřeně vybavený textový editor, kterému z podstatných funkcí nechybí nic podstatného. Pakliže váš prohlížeč podporuje kontrolu pravopisu, tak bude fungovat i zde. Velice obstojně je vytvořen i správce souborů.

Webnode učinil za poslední dva roky jednoznačně kroky správným směrem a dnes svojí funkcionalitou, množstvím šablon a podporou komerčních prvků může stát jako plnohodnotný soupeř Google Sites a podobným technologiím.

E-shop snadno a rychle

Tvorba e-shopu probíhá v podstatě analogicky; opět stačí odklikat pár formulářů a již se můžete pustit do samotné správy vašeho projektu. Aplikace za vás opět nastaví základní potřebné stránky, které můžete libovolně měnit, mazat či modifikovat. Editace webu probíhá naprosto stejně jako u osobních stránek – jednoduchou „klikací” metodou.

Pěkně je uděláno přidávání produktů. V jednotlivých sekcích je možné prostě jen kliknout na „přidat produkt“ a vyplnit potřebné údaje – jméno, identifikátor prodejce, cenu, popisek a obrázek zboží atp. Ke každému zboží je možné přiřadit atribut, který ukazuje na to, zdali je zboží v akci či nikoli. Akční nabídky je pak možné snadno dávat na samostatné stránky, což je z marketingového hlediska jistě přínosné.

Webnode se bezpečně postará také o náležitosti, jako je košík nebo platba v hotovosti, převodem, dobírkou, přes Českou spořitelnu, PayPal nebo si můžete nakonfigurovat vlastní způsoby placení. Samozřejmostí je možnost nastavení ceny za jednotlivé druhy platby. Zvládá registraci uživatelů a vůbec celý obvyklý prodejní servis. Registrovaným zákazníkům je možné posílat e-maily. Aplikace si poradí s výpočty DPH nebo různými druhy dopravy.

Již u varianty zdarma tak dostanete graficky pěkně provedené, plnohodnotné nákupní prostředí, které je možné v podstatě hned použít. V administraci nechybí podrobné statistiky návštěvnosti, nastavení měny nebo možnost provázat svůj e-shop se srovnávači cen Heuréka či Zboží.cz. Samozřejmostí jsou přehledy objednávek a jejich statistiky. Vše v jednoduše přijatelné formě.

Shrnutí

Webnode nabízí velice kvalitní celkový servis ať již pro osobní stránky, tak pro e-shopy. Pokud máte v úmyslu provozovat malý internetový obchůdek či běžnou osobní stránku, zřejmě si vystačíte i s bezplatnou verzí. Výhodou služby je, že můžete dokupovat postupně takové služby, které potřebujete.

K dispozici je také možnost provozovat projekt na vlastní doméně, což je dnes již téměř nutností. Mohlo by se zdát, že podobná jednoduchá e-shopová řešení nejsou ideální a že velké projekty potřebují zcela jiný přístup. To je sice pravda, ale při pohledu na řadu malých obchůdků na českém internetu je otázkou, proč prodejci nesáhnou právě po Webnode, který by byl pro jejich potřeby rychlý, hezký a pro zákazníka i je samé daleko pohodlnější.

Pakliže zvažujete začít s malým e-shopem, pak z osobní zkušenosti mohu (alespoň pro začátek) tuto službu s klidným svědomím doporučit. I proto, že si na rozdíl od řady konkurentů neúčtuje poplatky jako procenta z prodeje nebo nevyžaduje měsíční paušální poplatek - a přitom jeho provoz nevyžaduje žádné velké technické znalosti.

4. 11. 2010

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...