Volat zdarma přes internet je dovednost, o které se hodně mluví, ale málokdo ji v zásadě používá – pokud tedy vynecháme skype, jenž se vžil skutečně na celém světě, a dokonce i v České republice. Přesto je používání nejrůznějších zahraničních poskytovatelů nabízejících levné mezinárodní volání do sítí celého světa stále spíše doménou geeků těžkého kalibru.

Pokud zadáte do googlu v angličtině heslo „volání zdarma“, vyjedou na vás stovky odkazů od všech nadšených poskytovatelů, kteří vám jej rádi umožní. Pochopitelně to vždycky má nějakou vadu na kráse a důvod, proč přes internet ještě nevolají úplně všichni, když je to tak skvělé a báječné. Volání zadarmo je totiž v představách běžného uživatele skutečně jen ten Skype, případně volání pomocí Google talk, ale i to je spíše „debatou vášnivých diskusí v anarchistických kroužcích“, jak říká klasik Cimrman.

Podívali jsme se na zoubek třem náhodně vybraným poskytovatelům a zkusili jsme, jak se s nimi dá popasovat a co k využívání jejich služeb potřebujete. Háček se dříve či později najde na každém, ale je třeba uznat, že internetové telefonování na svou příležitost teprve čeká, a dá se předpokládat, že jednoho dne bude používáno skutečně masivně.

Nejzábavnější zkušeností byl server Evaphone. Byl prvním z těch, které vypadaly po prohlížení odkazů alespoň trochu použitelně, navíc nabízené volání je bez registrace, což se zdá být příjemné. Pochopitelně test s mobilním telefonem nevyšel, ale to nebylo nic překvapivého, mobilní hovory jsou zpoplatněny u všech poskytovatelů. Zábava nastala při hovoru na pevnou linku.

Server s daným číslem skutečně spojil, i když ještě předtím musí uživatel zhlédnout a vyslechnout příšernou animaci znázorňující to, jak jste přes celou zeměkouli spojováni s volaným číslem. Ve chvíli, kdy už chcete pokus vzdát, ozve se vyzváněcí tón. Když volaný zvedne telefon, dostaví se chvilkový pocit euforie z toho, že to skutečně zadarmo funguje. Bohužel vydrží přesně minutu, po které spojení klekne. Druhý hovor trval ještě kratší dobu. Tudy cesta nepovede.

Další server se osvědčil daleko lépe. O poznání seriozněji vypadající Nonoh hned na hlavní stránce hlásá, kam se s ním dá volat zadarmo. Registrace probíhá přes sms, je spolehlivá a bezproblémová. Velmi příjemné je i zaslání linku pro aplikaci na váš mobilní telefon (zkoušeno se Symbianem, který to zvládl zcela pohodově). Při připojení k internetu pak stačí spustit aplikaci a volat přes Nonah. Bohužel i pro volání zdarma je potřeba koupit si minimální kredit, který činí deset eur, což se sice vyplatí, ale může se pro českého uživatele zdát jako příliš vysoká cena za zkoušku něčeho neznámého.

Kredit si ale můžete pořídit i od českých lokálních prodejců, což dodává serveru na důvěryhodnosti zejména pro nedůvěřivé Čechy. Výhodou je i nepřeberné množství způsobu platby, z nichž nejpraktičtější bude zaužívaný Paypal a platba kreditkou.

Nonoh se na svých stránkách chlubí tím, že je levnější než Jajah (původy jmen hledejte v místě, kde mají podobné firmy kanceláře. Jajah najdete v Izraeli, sídlo firmy je ale v Kalifornii a od letoška patří pod Telefonicu). Jajah má o poznání lepší design než Nonoh a nabízí navíc některé zajímavé „geekovské fíčury“. Pochopitelně si také můžete stáhnout aplikaci na mobil, nabízí i mobilní internet, na jehož tutoriál se můžete podívat třeba zde.

Nejzajímavější a nejprogresivnější je ale asi služba pro uživatele Tweetru, kterým nabízí možnost telefonovat pod jejich účtem a nikoli číslem telefonu. O praktické využitelnosti se dá s úspěchem pochybovat, ale lidé mají rádi právě podobné vychytávky. Problém nastal při autorizovaném volání, které probíhá pomocí hovoru v angličtině. Automat se s mobilním telefonem bez problémů spojil, ale i po potvrzení na klávesnici zůstal přístroj nezaregistrovaný. To se opakovalo třikrát, kdy jsme byli vyzváni ke kontaktování operátora. Zbytečná komplikace, která určitě nezpůsobí, že si Jajah oblíbíte od prvního pohledu, resp. hovoru.

Kupodivu Jajah není oproti Nonohu tak flexibilní - co se týče placení poplatků. Minimální platba je zde sice jen 5 eur, ale musí být provedena kreditkou, převodem na účet nebo použitím moneybookers. Pokud se tedy touto cestou vydáte, nabídne vám Jajah i Nonoh volání do více než dvou set zemí a volání k našim mobilním operátorům se podle jejich ceníků vyplatí.

Přesto ani jeden ze tří serverů nenabídl to, co mobilní operátor – vytočení čísla a bezproblémové okamžité volání. Můžeme namítnout, že s mobilním operátorem jsou daleko větší obstrukce a potíže, jenže na ty jsme si již zvykli. Telefonování přes internet je pro nás stále nové a tradice je tradice. Pokud vás ale nebaví nechat se odírat svým operátorem a pokud jste na internetu pečení vaření, určitě stojí za to trochu se na trhu s internetovým telefonováním zorientovat. Ušetřit můžete řádově desítky procent.

3. 11. 2010

Autor: Richard Klíčník

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...