Zkoušel to kdekdo, pokaždé to ale končilo katastrofou. Laptop vítězil jak v pohodlnosti ovládání, tak v množství funkcí. A když se začaly objevovat levné netbooky, experti se předháněli v posmívání.

Dnes je všechno samozřejmě jinak, Steve Jobs vypustil z lahve iPod na steroidech a iPad válcuje konkurenci. Odhady prodeje v roce 2010 již dosahují 10 miliónů, prodej netbooků se přitom oproti loňskému roku zmenšil o 11 procent. iPad navíc začíná prudce bodovat i ve využívání internetu a patří mu čtvrtá příčka.

A tak to na jedné straně vypadá, že Apple si celý segment trhu vyhradil pro sebe, na druhé straně je jasné, že konkurence sice polyká prach, který za sebou zanechal raketový start iPadu, ale manažeři prohánějí týmy vývojářů a nutí je k maximálnímu úsilí. Není divu, cesta je prošlapaná a pro rok 2014 se odhaduje 46 miliónů prodaných tabletů. 

Vánoční svátky jsou za rohem, což je pravidelně doba, ve které se výrobci nejrůznějších digitálních udělátek přehánějí v tom, aby na trh hodili všechno možné, od hotových produktů až po nedokvašené pokusy, které ještě nějakou dobu neměly spatřit světlo světa. O tabletech to samozřejmě platí také. 

Dell si pospíšil a představil svůj tablet Streak (který dokonce představil v Evropě dřív než v samotných Spojených státech), čímž se zařadil do té poslední kategorie. Je to jakýsi hybrid mezi iPhonem (displej 3,5 palce) a iPadem (9,7 palce) - a v podstatě ho můžeme popsat jako smartphone pro bohaté. Dalším problémem je operační systém, Android sice nepřekvapí, na tento operační systém sází téměř každý výrobce tabletů, Dell ale sebevražedně sáhl po staré verzi 1.6.

Samsung to udělal mnohem lépe, jeho Galaxy (kterou mimochodem můžeme v Čechách sehnat za relativně lidovou cenu 10 tisíc) je iPadu podobný, byť se sedmipalcovým displejem může hrát mladšího bráchu. Tím ovšem získal možnost osazení hned dvěma kamerami, ty by u většího iPadu byly přece jenom dost nesmyslné. Pod kapotou běží prakticky stejný čip, což nepřekvapí, protože je to právě Samsung, který čipy pro iPad vyrábí. Zato RAM je dvojnásobná. Samsung neopakoval minelu od Dellu a použil Android 2.2, který přece jenom má ještě do optimální verze pro tablety daleko. Koneckonců nebyl pro tablety připravován. Připravovaná trojka (dnes ukrytá pod názvem Gingerbread) by měla být výrazným krokem dopředu.

Dva tablety, se kterými by se měl koncem roku objevit HTC a Verizon, by měly šlapat s dalším operačním systémem od Googlu jménem Chrome (ano, Google využil stejné jméno dvakrát).

V závěsu jsou i další. Spolupráce Microsoftu s HP pravděpodobně padla (v případě spolupráce s LG zcela určitě), nicméně Windows 7 by v očích Microsoftu mohly být vhodným kandidátem a bylo by nečekané, kdyby gigant z Redmondu nějakého výrobce hardwaru nakonec nesehnal. Ballmer ale nějak pozapomněl na vlastní, pouze několik měsíců starý výrok o tom, že „tablet je pro Microsoft job číslo jedna“. Navíc je jasné, že stratégové Microsoftu stále sází na myšlenku nacpat do přístroje plný (nebo lehce ořezaný) operační systém Windows 7. To nefungovalo v minulosti ani u PDA, ani u smartphonů - a naděje, že to bude fungovat u tabletů, je minimální. Microsoft očividně nechápe, že u tabletů se jedná o sázku na „mobilní“, a ne na „počítač“.

HP stále sází na to, že konečně využije operační systém WebOS, který mu spadl do klína při zakoupení umírajícího Palmu. Lenovo připravuje na prosinec svoji verzi LePad, alespoň v první době ale bude v prodeji jen v Číně. O slibovaném hybridu IdeaPad, který by měl mít bezdrátově připojenou klávesnici a netbooková střeva, není příliš známo. Na periférii zájmu je zatím přístroj PlayBook, který tiše představila firma Research in Motion, známá svými mobily BlackBerry. Využití neznámého operačního systému firmy QNX Software System mu příliš naděje na úspěch nedává, navíc samotný výrobce mluví až o roce 2011.

To všechno je pěkné, ale Apple se uchýlil k preventivnímu úderu - a iPad se teď dostane i v řetězcích WalMart, Target a Best Buy. A pokud by to nestačilo, o dva týdny později Apple přidal i Verizon Wireless. V praxi to znamená, že jen ve Spojených státech dostaneme iPad v 10 000 kamenných obchodech.

Takže jaká bude budoucnost? Pokud mám pohlédnout do křišťálové koule, Apple u tabletů přece jenom dominance, na kterou si zvykl u iPodů, nedosáhne. Na druhé straně má ale dnes takový náskok, že mu ještě dlouho nebude hrozit, že jej konkurence převálcuje.

U tabletů asi nebude hardware tak důležitý jako u počítačů, designeři se asi také moc nevyblbnou, koneckonců tablet je přímo samou podstatou skleněná deska. Stejně jako u smartphonů bude paralelně existovat několik platforem, které bude odlišovat spíše software než hardware. 

11. 11. 2010

Autor: Václav Větvička

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...