Pokud máte problémy ušetřit nějaký peníz nebo jen nevíte, za co jste utratili nemalou část své výplaty, můžete použít některý z nástrojů na správu osobních financí. Odměnou za vaši systematičnost vám bude dokonalý přehled o tom, za co utrácíte - a kde můžete naopak ušetřit. V následujícím článku se podíváme na několik programů, které vám s tím pomohou.

Většina lidí nemá o svých financích dokonalý přehled; zkrátka poplatí, co musí, a se zbylými penězi nějak naloží. Co ovšem dělat, když se příjmy sníží nebo vyvstane potřeba začít efektivně šetřit? Ve starých filmech jsou scény se zápisníky, do kterých se vepisují utracené peníze, a hledá se, kde by bylo možné ušetřit. Současné softwarové alternativy těchto deníčků toho umí mnohem více – od propojení s elektronickým bankovnictvím, přes analýzy rozpočtu až třeba po přehled toho, kolik peněz budete potřebovat příští měsíc.

Jistě je možné si všechny údaje pamatovat, nebo zapisovat ručně do deníčku, ale programy, které budou v našem přehledu prezentovány, nabízejí nepoměrně vyšší míru komfortu a možností. Navíc jsou všechny bezplatné, což se jistě ve chvíli, kdy se rozhodnete šetřit, hodí dvojnásob. Námi prezentovaný výběr není úplný, ale zachycuje alespoň ty nejznámější, zdarma dostupné programy v této oblasti.

HomeBank

HomeBank představuje jedno z nejstarších a nejjednodušších osobních účetnictví vůbec. Je vyráběn od roku 1995 a je k dispozici pro celou řadu jazyků, včetně češtiny. K dispozici je pro většinu platforem včetně Windows a Linux. Instalace je rychlá a bezproblémová. Podobně jako u všech ostatních produktů tohoto typu je potřebné si na začátku vytvořit strukturu svých současných financí – tedy především seznam účtů, druhů peněz v hotovosti atp. Ke každému lze nastavit řadu položek, ale především jméno účtu a počáteční zůstatek (může být i záporný, jako například u půjček či hypoték). Jméno doporučuji nepodceňovat, zvláště pokud používáte vícero účtů. Ve struktuře účtů pojmenovaných jako účet1, účet2 atd... se vyznává opravdu obtížně.

Základní obrazovka nabídne přehled vašich finančních prostředků včetně celkové bilance a soupis plánovaných transakcí. Dvojklikem na účet si otevřete „účetní deník“, ve kterém můžete zadávat příkazy ať již odchozí nebo příchozí. Samozřejmostí je pak mezikrok se schvalováním těchto operací. Těm lze přiřadit několik parametrů – od koho je daná platba, případně za co a komu byla vydána, kdy atp. Čím více informací vyplníte, tím lepší budete mít o svých penězích přehled. Záleží tedy jen na vás, do jaké míry chcete či potřebujete zkoumat své finance.

Užitečnou položkou je rozpočet, do kterého je možné napsat plánované výdaje dle kategorií k jednotlivým měsícům. To vám pak umožní například poměrně snadno zjistit, zdali si můžete dovolit tento měsíc koupit novou televizi, nebo uvidíte, že příští měsíc hradíte jízdné a museli byste chodit pěšky.

Ocenění si rozhodně zaslouží statistiky, které jsou poměrně přehledné, jednoduše použitelné a přitom dostatečně funkční. Právě v nich se dozvíte, kolik za kterou položku celkově utrácíte, jak se vyvíjí výše zůstatku na vašem kontě a mnoho dalšího. Zajímavou funkcionalitou HomeBank je také samostatný modul, který má na starosti péči o automobil.

GnuCash

Tato aplikace nabízí řadu zajímavých možností zvláště pro drobné živnostníky nebo ty z nás, kteří mají portfolio zahraničních akcií či cizích měn. Aplikace je k dispozici pro Windows, Linux, Mac OS a další operační systémy. Nabízí poměrně přehledné a propracované ovládání, které využijí především náročnější uživatelé. Vzhled je usedlejší než v předchozím případě a působí více pracovním dojmem. Po drobných zásazích je možné provést import z internetového bankovnictví (pokud nabízí výstup ve formátech qif či ofx).

K dispozici je samozřejmě řada různých přehledů, statistik či analýz, které vám umožní nalézt všechny potřebné informace o vašem rozpočtu. Jak jsme se již zmínili, aplikace je vhodná především pro živnostníky, kterým nabídne jednoduchou zprávu mezd, faktur a dalších potřebností. Pokud pracujete sami a čas od času přijmete nějakého brigádníka, měli byste si s ním bez potíží vystačit. Aplikace také umožňuje on-line aktualizaci kurzů měn či cen akcií z americké burzy, což může být poměrně užitečné. Ač aplikace nezvládá práci s českými zákony a daňovými systémy, je při vhodném užívání schopná nabídnout rychle všechny potřebné podklady, což vám vaše daňové povinnosti poněkud ulehčí.

KMyMoney

Další zajímavou aplikací je KMyMoney, která je asi nejvyspělejším nástrojem na práci s domácími financemi. Nabízí poměrně komplexní ovládání, základní možnosti importu a exportu a poměrně logickou strukturu nástrojů. Pro drobné živnostníky je podpora poněkud menší než u GnuCash, ale některé užitečné nástroje se najdou i zde. Aplikace přímo vybízí k tomu, abyste ji používali co nejčastěji a nejpečlivěji, nabízí totiž pohled do budoucna. Na základě známých budoucích výdajů a zkušeností z minulých let a měsíců dokáže říci, zda si danou věc můžete či nemůžete dovolit a to bez nutnosti přemýšlet na vaší straně.

Aplikace nabízí možnost poměrně detailního nastavení, což může výrazně ulehčit práci s ní. Další zajímavou drobností, která má ale cenu zlata, je možnost vyhledávat transakce podle zvolených parametrů. Opět nechybí sada přehledů, statistik a šablon. Dle mého soudu je zde ale analýza financí poněkud těžkopádná a příliš mi nevyhovovala.

Grisbi

Snad jen na okraj se zmíníme ještě o Grisbi. Jedná se o spíše jednodušší nástroj na správu domácích financí, který potěší především méně zdatné uživatele, kterým nebude vadit nedobrý import, export nebo chybějící nástroje pro živnostníky nebo akcionáře.

Na druhou stranu je zde příjemné a přehledné ovládání, podpora více uživatelských účtů na jednom počítači nebo dle mého soudu jedny z nejlepších analytických funkcí. Samozřejmě je k dispozici práce se sestavami, rozpočty nebo podpora základních účetních úkonů. Celkově je ale asi z testovaných aplikací funkčně nejslabší.

Koho zvolit?

Z osobní zkušenosti mohu říci, že mi asi nejvíce vyhovuje HomeBank – je v češtině a nabízí rozumný kompromis mezi jednoduchým ovládáním, praktickou použitelností a pěkným výstupem v podobě grafů. Přitom nechybí nic podstatného, jen je potřeba se smířit se slabším importem dat.

KMyMoney je sice nejrobustnější a nabízí řadu pokročilých funkcí, ale nevyhovuje mi ovládáním, ani co se týče práce s nástroji na analýzu finančních prostředků. GnuCash je výborný pro živnostníky a náročnější uživatele a nabízí asi nejlepší import a export dat nebo on-line aktualizace kurzů měn. Daní je ale o něco složitější ovládání a ne vždy dobře dořešená organizace některých funkcí. Pokud nepodnikáte, jedná se asi o zbytečně složitý nástroj.

Máte zkušenosti s podobnými programy? Podělte se s ostatními v diskusi pod článkem.
 

7. 12. 2010

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...