Úvod > Články > Vlastní hotspot v ruksaku

Vlastní hotspot v ruksaku

Stále více a více periférií využívá systém Wi-Fi pro připojení k internetu, od mobilních telefonů až po PSP či digitální kamery (Kodak EasyShare-One). Občas ale narazíme na problém – pokud není v dosahu hot spot, jsme vyřízeni.

Koumáci proto přišli na fintu – jedná se o spojení technologie Wi-Fi s relativně krátkým dosahem s mobilní technologií EV-DO, takže je možné využít periférie všude tam, kde máme signál pro mobilní telefon.

Potřebujeme k tomu tři maličkosti – bezdrátový gateway firmy Junxion Box za 700 dolarů, EV-DO PMCIA kartu firmy Verizon Wireless za 100 dolarů a batoh se solární nabíječkou, které prodává firma Voltaic Systems za dalších 230 dolarů. Potom už nezbývá, než dokoupit si pár drobností, jakými jsou 12voltová baterie, konektory a pár drátů, všechno dohromady v ceně kolem 35 dolarů, a chvilka kutění v dílně.

Výsledná rychlost je kolem 700 kb/s. Schéma celého zařízení si můžeme prohlédnout na stránce www.popsci.com. Junxion Box automaticky přidělí TCP/IP adresu pomocí DHCP.

Základem celého systému je Junxion Box, který umožňuje počítačům s běžným ethernetem či Wi-Fi rychlý přístup  k síti. Není k tomu potřeba žádný dodatečný software, vše je řízeno zabudovaným Device Managerem.  Systém podporuje všechny dnes běžné mobilní sítě a bezdrátové PC karty, ve většině případů můžeme využít veškeré internetové funkce, v některých případech dokonce i VoIP.

Batoh se solární nabíječkou zvládne dobíjet většinu malých periférií, vyláme si zuby jen na samotném laptopu. Na jeho vnější straně jsou tři sluneční panely, schopné generovat až 4 Watty. Uvnitř batohu je 2 200 mAh Li-Ion akumulátor, který ukládá přebytečnou energii a umožňuje použití i při horších světelných podmínkách. Nabití běžného mobilu trvá při plném slunečním světle 4 až 6 hodin.

Z podobné technologie pochopitelně nejsou mobilní provideři nijak nadšeni, neboť ruší zaběhlý systém jeden plátce – jeden systém. V nové konfiguraci stačí, aby si jeden člen výpravy pořídil neomezenou službu pro svoji modemovou kartu, což obnáší kolem 80 dolarů měsíčně, a ostatní mohou pomocí Boxu sdílet spojení. Každý Box může mít současně připojeny až 3 PC karty. Společnosti se momentálně rozhodují mezi možností vytvořit nějakou jednotnou frontu proti firmě Junxion, nebo mezi partnerstvím. První, kdo nesměle testuje vody, je Cingular Wireless, který uvažuje o spolupráci a prodeji Junxion Boxu.

Firma Junxion má zatím pouze kolem 200 zákazníků a svoji technologii prodává prostřednictvím firmy Trio Technologies.

30. 8. 2005

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...