Každých 75 let se vrací Halleyova kometa, každých 50 let pořádá africký kmen Dogonů slavnosti k poctě hvězdy Sírius C, každých 25 let vyhlásí papež Milostivé léto a jednou ročně se na DSL objeví můj článek.

Komety se lidé většinou bojí a očekávají konec světa, na Milostivé léto se těší a očekávají odpuštění a Dogoni jsou jim vlastně fuk. Moje texty tu většinu lidí rozzuří, protože se v nich obvykle neobjeví ani slovo o parametrech posledních typů modemů, zato jsou plné hyperbol, absurdit a dalších sprostých slov, které zdejší komunita těžko snáší. Je to takový každoroční bobřík: odvahy a velkorysosti. Pojďme je i letos oba ulovit, ať z nás má strejda Foglar v nebi radost.

Takže Vánoce. Já jsem dostal mobil, ženě přinesl Ježíšek pánev a mladší syn našel pod stromečkem jo-jo. Mimo jiné, pochopitelně: ponožky a koupelové pěny se nevyhýbají ani nám.

Píšu to ale především proto, abych na naší nadílce demonstroval, kam už pokročily technologie. Nejlíp to vidíte na doprovodných informacích k výrobku. Dřív se jim říkalo Návod k obsluze a vešly se na lístek velikosti A 5. Dnes najdete skoro u každého zboží výpravnou publikaci, která tvoří většinu váhy a objemu výrobku. A stále častěji je k ní rovnou přibalený voucher na kurz, kde vám ji nějaký expert pomůže pochopit.

Že jsem podobnou knihu našel u mobilu, mě až tak nepřekvapilo. Ze všeho nejvíc připomínala manuál k atomové elektrárně a rozuměl jsem v ní jen předložkám. Některým. Alespoň díky obrázkům jsem nakonec pochopil, že od mého dosavadního modelu se nový telefon liší nejen tím, že nemá vysunovací anténku a jeho výrobce souběžně neprodukuje kolejová vozidla.

Jinak mě ovšem čtení manuálu jen rozrušilo. Chvílemi se totiž zdálo, že součástí výrobku by měl být taky fotoaparát, kamera, navigace, game-boy, Outlook, databanka, diář, rádio, mp3 přehrávač, videorekordér a asi šest dalších věcí. Obrátil jsem krabici naruby, ale kromě drátů tam už nic jiného než telefon nebylo. Z toho jasně vidíte, že dnešní uživatelské příručky lidi jen matou.

Ale v pohodě – po dvou hodinách studia návodu se mi podařilo z přístroje zavolat, což mě plně uspokojilo. Větší nároky na telefon ani nemám. Mnohem víc mě nakonec zaskočilo, že uživatelský manuál obsahovala také pánev, kterou dostala žena. Pánev – chápete to? Za mých mladých let se k pánvi dávala leda tak sbírka receptů. Jenže to byly pánve ještě na smažení. Na co je tahle, nedokážu říct ani přibližně. Na průřezu, který byl v přiložené knize vyveden v měřítku 1:1, byla vidět mosazná vrstva, titanová vrstva, plasmová mezivrstva, wolframová vrstva, antiadhézní vrstva a termochromatický teplotní můstek.

Podle mě to mělo být původně víko od raketoplánu, ale protože jim přebývalo, přišroubovali k němu z boku rukojeť. Ochranné a signalizační prvky prý minimalizují všechna známá rizika a určitě také některá úplně neznámá, ale popravdě mě celá ta technologie tak děsí, že jsem si za barákem uřízl bezový prut a do mrazáku si preventivně uložil věnec buřtů.

Nejvíc mě ale šokovalo, že uživatelskou příručku obsahovalo i synovo jo-jo. Kolečko, které běhá na provázku nahoru a dolů – a kromě tištěného návodu k použití bylo součástí balení také instruktážní CD! V manuálu se navíc dozvíte primárně nikoli to, jak jo-jo roztáčet, spouštět a vytahovat, ale jak pečovat o ložiska a vratné systémy. Ložiska! Bože!! Co bude mít další verze? Samonavíjecí systém poháněný dobíjecí baterií?

Letošní Vánoce mi zkrátka přinesly poznání, že svět je stále složitější a uživatelská příručka bude brzy nezbytným doplňkem k čemukoli. K plnicímu peru, k sadě kořenek a k voňavému stromečku do auta. Nejistě se rozhlížím po kuchyni, kde právě klapu do notebooku, a hledám alespoň jednu věc, která by byla tak jednoduchá, že k ní nebyl návod. Lednička, mikrovlnka, toastovač, topinkovač, myčka, trouba, varná deska, digestoř ani kávovar to není. Není to ani sada na krájení sýrů, souprava keramických nožů nebo pitomé plastové okno s osmi různými polohami, za kterým houstne indigová tma.

Trochu mě z toho mrazí. A trochu ve mně roste vzdor a touha se z toho trvale animovaného světa vymanit. Vystoupit z auta s palubním počítačem, jehož pokynům v angličtině beztak nerozumím, a jít někam pěšky, protože boty si zavážu i bez návodu. Zapomenout na aplikaci Poznámky v posledním typu Nokie a napsat si zas něco tužkou na papír. Přestat hystericky řešit, zda topinkovač nastavit na stupeň 6 nebo 7, rozpustit si na staré hliníkové pánvi trochu sádla a pomalu si opéct dva krajíce.

Takže mi, přátelé, na závěr dovolte popřát vám v duchu všeho výše řečeného, ať je pro nás všechny nový rok 2011 šťastný, úspěšný a jednoduchý.

1. 1. 2011

Autor: Petr Kukal

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.