Úvod > Články > E-banking 3: Komerční banka a GE Money Bank

E-banking 3: Komerční banka a GE Money Bank

Třetí díl seriálu o elektronickém bankovnictví přináší informace o velmi oblíbených bankách. Komerční banka vždy měla solidní pověst, GE Money Bank zase proslula balíčky GSM bankingu včetně mobilních telefonů.

Komerční banka

Jak již bylo řečeno, Komerční banka si na českém trhu vybudovala velmi dobrou pověst, která časem sice trochu ztratila na velikosti, ale banka si drží stále dostatečný počet klientů. V současnosti patří Komerční banka do skupiny Société Générale, která má na světových trzích více než 16 milionů klientů. Komerční bance nelze upřít fakt, že se také významně zasadila o rozvoj přímého bankovnictví. Některý z jeho kanálů využívá na 700 tisíc českých klientů.

Poměrně značné množství lidí využívá telefonického spojení s bankéřem, ale s rozvojem internetu a jeho využívání mnoho klientů přechází na internetovou verzi přímého bankovnictví. Jako jedna z mála bank v ČR vydává KB platební kartu American Express. Velice oblíbené jsou studentské účty Gaudeamus a Gaudeamus2. Vraťme se ale k internetovému bankovnictví, které nás ze široké nabídky produktů KB bude zajímat nejvíce.

Přístup do aplikace zajišťuje adresa www.mojebanka.cz – zde si můžete vyzkoušet demoverzi aplikace, která v mnohém napoví, jak elektronické bankovnictví v podání KB funguje. Požadavky na funkčnost aplikace nejsou zdrcující, ale rozjet aplikaci pod Linuxem by asi chtělo více námahy s nastavením. Aplikace vyžaduje vždy nejnovější JVM (Java Virtual Machine), IE od verze 5.5 SE, Java aplety, cookie apod., takže problémy mohou nastat i na pomalejších a starších, méně výkonných počítačích. Autorizace i certifikace probíhá pomocí certifikátu uloženém na pevném disku nebo výměnném médiu.

Vizuálně je aplikace velmi hezky navržena. Grafické rozhraní je příjemné, rychlé a dostatečně funkční. Celkově se sází hlavně na základní funkčnost, na přehled účtů, běžný a trvalý příkaz k úhradě, platbu do zahraničí,  přehledy, výpisy, nastavení a administraci. Zázraky nečekejte, na druhou stranu lze přes aplikaci předjednat různé druhy investic či úvěrů.

GE Money Bank

U založení této původem americké společnosti stál v roce 1892 například i geniální vynálezce Thomas Alva Edison – tehdy pouze pod názvem General Electric (GE). Na náš trh banka vstoupila pod jménem GE Capital Bank, když koupila krachující Agrobanku, časem došlo k přejmenování na stávající název. Banka vynikla mohutnou propagací přímého bankovnictví a v tomto roce získala titul Internetová banka roku v rámci hlasování veřejnosti.

Přihlášení do aplikace probíhá pomocí adresy www.internetbanka.cz, kde si můžete zvolit Demoverzi k jejímu vyzkoušení. Nejčastější autorizační funkci plní Aplikace má velmi přívětivý design, skoro bych si troufal tvrdit, že pro nováčka ve světě bankovních služeb je asi toto GUI nejpřehlednější a nejsrozumitelnější. Aplikace má jednoznačně definovanou záložku pro přehledy, kurzy, zůstatky apod. – tedy pro statistické informace.

Dále má samostatnou záložku zabývající se různými druhy plateb. Záložka Spoření skrývá možnost předjednat různé druhy spořících programů, záložka Další služby pak umožňuje platit faktury za mobilní služby či dobíjet kredit. Dále je potřeba pochválit nápovědu – najdete ji všude, ale nebude vám překážet, skutečně dobré řešení. Celkově jde o pěknou aplikaci se základními funkcemi. Opět zde ale platí, že běžnému uživateli nebude nic chybět ke spokojenosti – vše podstatné aplikace dovede.

 

Související články:

 

E-banking 2: Česká spořitelna a HVB Bank

E-Banking: Startujeme seriál

31. 8. 2005

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...