O letošním veletrhu spotřební elektroniky CES se povětšinou mluví jako o útoku tabletů. Apple se mu sice vyhnul, ale díky tabletové horečce se iPad stal hlavním hráčem – celkem v 85 případech se objevil nějaký klon.

V Applu zatím mohou v klidu přepočítávat peníze, většina těchto klonů (a to nepočítám řadu firmiček, které se do jedoucího vlaku snažily naskočit s pouhou maketou) není ničím jiným nežli lesklou černou krabičkou s identickým Androidem uvnitř a dotykovým displejem. O trochu jiná káva je tablet Playbook od BlackBerry, který nejenže vypadá trochu jinak (byť přiznávám, že zejména zvenku se designové zázraky prostě udělat nedají), ale jede s vlastním operačním systémem. 

Nevýhodou je nevalně vybavený obchod s aplikacemi, kde má Apple náskok mnoha koňských délek. V oblasti tabletů celkem překvapivě chyběl Hewlett-Packard, který se již několikrát nechal slyšet o tom, že nabídne tablet s operačním systémem WebOS, který získal zakoupením umírajícího Palmu.

Jak to nakonec dopadne, to je ve hvězdách. Tablet, alespoň v současné podobě, je tak trochu jako nádherná modelka – příjemná hračka, ale pro praktické použití víceméně k ničemu.

K tomu, aby nové tablety prorazily, musí něčím překonat iPad. Počtem aplikací to asi nebude, takže zbývá jen několik možností: nové funkce (např. videokamera), výrazně lepší operační systém, mnohem menší cena. O tom, jestli je Android u tabletů lepší nežli OS Applu, se může diskutovat, ale nějaký převratný rozdíl není. U mobilů se obrovský úspěch Androidu musí připsat spíše tomu, že se u nich nemusíme upsat jedinému operátorovi. To ale u tabletů odpadá.

Když si odmyslíme tablety, sekundárním „trhákem“ CESu byly další pokusy prorazit s myšlenkou digitálně propojené domácnosti. Tady se společnosti prostě odmítají poučit. Tyto myšlenky se objevují na každém CESu s pravidelností monzumových dešťů a výsledkem je buď záplava pěkně vypadajících prototypů nebo jeden – dva modely, které se za pár měsíců začnou krčit v rohu obchodů. A stále platí, že o myšlenku pohánět celý dům z jednoho centrálního počítače prostě nikdo nestojí.

Letos sice odpadly tradiční ledničky s displejem a připojením k internetu, o to víc se ale objevila nejrůznější propojení televize s internetem. Streaming videa již zdomácněl, ať už si nějakou službu platíme nebo si z počítače streamujeme něco ukradeného z internetu. Mám na mysli marnou snahu prorazit s myšlenkou surfování po internetu a posílání e-mailu přes televizi.

Jednak to není nic jednoduchého a příjemného (kdo to zkusil přes herní konzoli, tak ví o čem mluvím), jednak si pro uchování zdravého rozumu musím připojit myš s klávesnicí. A potom se naskýtá otázka, proč to pohodlněji neudělat z počítače, laptopu, netbooku, mobilu nebo s odpuštěním třeba z tabletu? Internet v televizi je drbání se pravou rukou na levém uchu, Yahoo, Apple, Google a Microsoft prominou.

Třetí hit byl stejný jako loni – 3D. Na každém rohu televize, která bez speciálních brýlí zůstává k nepoužití a u které třicet procent lidí po nějaké době začne zvracet. Děkuji, nechci. Pravdou je, že stále více výrobců přichází s 3D televizí bez nutností stát se speciálním brýlovcem. Ani to ale není to pravé ořechové, před televizí musíme sedět přesně v prostředku, takže zbytek sedačky máme pro sebe a rodina má smůlu. Dalším důvodem, proč se na 3D televize v obchodech usazuje prach, je nutnost koupit k televizi také nový přehrávač a nové disky.

Osobně jsem si nejvíce užil Atrix, se kterým překvapila Motorola. Jako mobil je to dnes celkem tradiční Android, ale trik je v doprovázejícím laptopu. Ten svojí velikostí i váhou připomíná MacBook Air, což nepřekvapí, když si uvědomíme, že v podstatě nic neobsahuje, žádnou paměť, disk či procesor. Laptop obživne ve chvíli, když do něj zastrčíme mobil – jako když strčíme do Golema šém. Mobil se stane mozkem laptopu a my získáme nejen velký displej, ale také klávesnici. Navíc odpadá nutnost synchronizace – všechno zůstává na mobilu.

Co z toho se chytne a na co si v příštím lednu již nikdo nevzpomene, ukáže až čas. Mezitím ať žije CES 2012. 

20. 1. 2011

Autor: Václav Větvička

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...