Pokud se snažíte zhubnout, změnit svůj životní styl nebo se jen chcete dostat do formy, může internet v mnohém pomoci. Od rad, jak začít běhat, přes informace o zdravé výživě až třeba po seznam sportovišť.

Zdravý životní styl je jen těžko oddiskutovatelným trendem, který hýbe současnou společností. Hubený, zdravý a fit chce být každý. A tak není divu, že v každém druhém americkém seriálu hlavní postavy jedí salát a chodí každé ráno či večer běhat. Při prvním pohledu na jejich počínání vyvstane dojem, že se jedná o něco velmi jednoduchého a nenáročného. Pokud jste to ale sami někdy vyzkoušeli, pak asi tušíte, že vydržet déle než týden či čtrnáct dní je opravdu obtížné. 

Navíc ne každý jde tou správnou cestou k vytouženému cíli a při prvních sportovních pokusech udělá řadu chyb, které neprospějí jeho psychice (znechutí mu běhání nebo zdravou stravu) a nebo i zdraví fyzickému. Proto jistě nebude chybou, když si představíme některé zajímavé stránky, které vám s proměnou životního stylu alespoň částečně pomohou. Nesmíte ale zapomínat, že mezi získáváním informací a realizací zdravého života je netriviální rozdíl. Následující výběr webů je jen čistě subjektivním výběrem, bez jakéhokoli nároku na úplnost.

BMI

Body mass index je základním orientačním ukazatelem toho, jak na tom jste se svojí postavou – tedy zdali máte podvýživu nebo naopak trpíte nadváhou. Kalkulaček na jejich výpočet z vaší váhy a výšky je na internetu bezpočet. Jako příklad může posloužit například ta z Abecedy zdraví, tedy serveru, který nabízí řadu užitečných informací ohledně hubnutí či zdravé výživy.

Běháme 

Webové stránky Běháme  jsou určeny pro každého, kdo se rozhodne, že začne běhat. Jejich zaměření je tedy především začátečnické. Naleznete zde informace o tom, jak začít, jaké si pořídit boty nebo jakým způsobem je nejlepší trénovat. Vše je orientováno velmi prakticky, je zde vysvětlena základní technika nebo probrána motivace. Pakliže tedy uvažujete o tom, že se do běhání pustíte, tuto stránku byste rozhodně neměli vynechat. A když již načerpáte nějaké zkušenosti, můžete se podělit s dalšími uživateli přidáním článku. Pokud pak naberete dostatečnou kondici, můžete se zúčastnit některého ze závodů, na které web také upozorňuje. 

Běhy  

Pokud jste se již přehoupli z kategorie začátečníků a máte chuť se poměřovat s konkurencí, pak je možné sáhnout například po webu Běhy, který monitoruje řadu běžeckých závodů u nás a přináší z nich nejnovější informace a výsledky. Není tedy nic lehčího, než si z bohaté běžecké nabídky vybrat tu soutěž, která bude vyhovovat právě vám.

Running Free

A do třetice o běhání ještě zajímavá sociální síť, která je kombinovaná s tréninkovým deníkem. Nese název Running Free a nabízí možnost si své běžecké aktivity monitorovat – ke každému běhu tak můžete pomocí mapy přiřadit trasu, zadat celkovou délku, průměrnou rychlost, převýšení, tepovou frekvenci, počasí nebo spálené kalorie. Máte tak k dispozici komplexní přehled informací o vašich běžeckých aktivitách a pokrocích. 

Web ale nabízí také možnost budovat přátelství s dalšími běžci (např. z vašeho okolí) a komunikovat s nimi. To by pro vás mělo být motivací pro to, abyste svět běhání rychle neopustili a mohli s nimi na dálku soupeřit v tom, kdo doběhne dál, víc či rychleji. Pokud tedy máte problém s motivací a chcete mít o své aktivitě dokonalý přehled, pak tento web jistě stojí za vyzkoušení. Nechybí ani řada dalších funkcí, jak je kalendář závodů, e-shop a mnoho dalšího.

FITweb

Na podobném principu je založený také český projekt FITweb. Ten není zaměřen na běhání, ale na hubnutí. Na webu tedy monitorujete svůj kalorický příjem, můžete vytvářet skupinky, které se budou snažit hubnout spolu a pokud budete potřebovat, můžete sáhnout po radě odborníka. K dispozici je také řada článků, které by vám s touto činností měly pomoci. Podobně jako u Running Free je hlavní výhodou právě podpora komunity, která vás „nutí“ v činnosti pokračovat. V systematické práci navíc napomáhá možnost definovat si vlastní cíle, jejichž plnění můžete průběžně kontrolovat.

O cvičení

Web Ocvičení  je složen ze dvou částí. V té první naleznete přehled míst, kde je možné zvolenou sportovní aktivitu vykonávat. Jedná se tedy o dobrého pomocníka především do začátků. Druhá část je pak věnována článkům o cvičení; naleznete zde informace o sportovních aktivitách a jejich krátké představení nebo řadu zajímavých typů na to, jak cvičit doma. 

Chcete zhubnout? Tématu hubnutí se věnují téměř všechny ženské, dívčí či dámské časopisy či magazíny. Jedná se o téma poměrně kontroverzní, neboť neexistuje příliš shoda nad tím, zdali diety ano či ne, zda je zdravé hubnout rychle,… Celý internet je doslova zamořen nejrůznějšími doplňkami stravy, které vám jistě pomohou shodit, ale nikdo to negarantuje.

STOB

Asi nejznámějším projektem v této oblasti je STOB. Nabízí komplexní a seriózní informace o tom, jak zdravě hubnout a bojovat s obezitou. K dispozici jsou informace o výdaji energie při různých činnostech, glykemický index potravin, informace o kurzech či redukčních pobytech. Nechybí ani informace pro odborníky nebo témata týkající se obezity dětí. Pokud tedy hledáte maximálně seriózní web o této problematice u nás, pak je jím právě STOB.

Hubnutí-jak.cz

Hubnutí-jak.cz  je projektem Miro Veselého, který snaží poradit návštěvníkům jak zhubnout. Vychází přitom z vlastní zkušenosti a nabízí řadu zajímavých postřehů a informací. I když možná nebudete se vším souhlasit, jako zdroj inspirace a úvah se nejedná o špatný počin. 

Máte nějaký svůj oblíbený web o zdravém životním stylu? Můžete se podělit se čtenáři v diskusi pod článkem. 

12. 2. 2011

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.