Úvod > Články > TeamViewer: Sdílení souborů i složek, video hovory a přístup k počítači odkukoli. A to vše zdarma

TeamViewer: Sdílení souborů i složek, video hovory a přístup k počítači odkukoli. A to vše zdarma

Na světě je nová verze programu TeamViewer, který umožňuje vzdáleně ovládat desktop. Správa vzdálené plochy sice není ničím novým (stačí si vzpomenout třeba na kdysi populární Netmeeting), ale Teamviewer má vzhledem k často používaným programům několik předností -- zejména to, že je jednoduchý a hlavně funguje.

Z kladů Teamvieweru musíme hned zpočátku zmínit, že je zdarma. Ovšem pouze pro nekomerční použití. Pokud byste si chtěli rozjet byznys na základě správy vzdálených desktopů (nepravděpodobné...) nebo jestliže jeho služby využijete v rámci firemním počítačů, musíte za takovou licenci, která vám takové počínání umožňuje, zaplatit. Jeho cena ale není nikterak zásadně vysoká.

K čemu Teamviewer slouží?

Samozřejmě k ovládání počítače, ke kterému nemáte fyzický přístup. Hlavně: Můžete svým známým pomoci vyřešit problémy s „počítačem“, aniž byste museli vytáhnout paty z domu.

Patrně každý uživatel už musel řešit problémy někoho jiného v souvislosti s nastavením systému nebo různých programů a jejich (ne)funkčnosti. Použití Teamvieweru vám ušetří čas -- než něco dlouze vysvětlovat uživateli na druhém konci drátu a odkrývat taje, že "nefugnuje Internet = najela jiná úvodní stránka než Seznam.cz", díky Teamvieweru nutný úkon provedete v rychlosti sami. Důsledkem tohoto fungujícího řešení ale je, že se počet takových "pomocí" dost zvýší -- proto si to s Teamviewer dobře rozmyslete.

Teamviewer ale umožňuje i věci navíc: nejenže můžete ovládat cizí počítač, ale mezi uživateli můžete přenášet soubory (přenos i správa jsou šifrovány, RSA/AES), chatovat nebo dokonce vést video hovory. Nové verze Teamvieweru totiž podporují seznam kontaktů podobně jako Skype nebo jiné aplikace primárně určené pouze pro komunikaci.

Velkou předností, jíž se Teamviewer liší od konkurenčních programů, je podpora přístupu k vzdálenému počítači přes webové rozhraní. To se hodí tehdy, když svůj počítač musíte nechat doma, ale přesto počítáte s tím, že z něj něco budete potřebovat.

Na okraj uveďme ještě poznámku, že na rozdíl od podobných nástrojů není uživatel nucen se na serveru výrobce registrovat a zřizovat si účet – zřízením účtu je podmíněna je pouze komunikační část a webový přístup, nikoli hlavní funkce programu.

Windows, Linux i Mac OS X

Co je důležité, Teamviewer funguje jak na PC s Windows, tak i na Mac OS X, ale také Linuxu (pomocí přibalené berle jménem Wine) a dokonce na mobilních systémech iOS (iPad, iPhone) a Android.

Není ani nutné jej instalovat: Po stažení z webových stránek (zde, 3,9 MB  až 18 MB dle OS) jej lze okamžitě spustit (po potvrzení obligátního licenčního ujednání). Teamviwer je proto možné s sebou nosit na USB klíčence nebo SD kartě (na disketu se nevleze :-)).

Přístup z OS Linux (openSUSE 11.3) na Windows. Ovládáte cizí počítač, nebo svůj...

Po jeho spuštění se objeví ty nejdůležitější údaje: vaše ID (identifikační číslo) a heslo pro spojení. Oba údaje sdělíte uživateli, který se chce k vám na desktop připojit (popř. přenést soubory), resp. on je sdělí vám. Heslo se s každým spuštěním programu dynamicky mění (je pouze čtyřmístné), nicméně vám nic nebrání si zvolit heslo vlastní s odpovídající délkou a složitostí klepnutím na pole s heslem a zvolením „Nastavit heslo zvolené uživatelem“. Jestliže by měl někdo obavu z toho, že se do jeho počítače může kdokoli dostat přes Teamviewer v jeho nepřítomnosti, faktem je, že pokud Teamviewer neběží, nikdo se k vám dostat nemůže (pokud si nenajde jinou cestu).

Po připojení k uživateli se objeví okno se vzdálenou plochou, škálované podle velikosti vaší obrazovky. Lze však nastavit plné rozlišení podle vzdáleného monitoru v případě, že se písmo na vzdáleném desktopu zdá nečitelné. Nic dalšího v tomto režimu není třeba řešit – Teamviewer si poradí i s připojením za NATem (např. projde přes domácí routery), není nutné (jako v jiných případech) hrát si s nastavením síťových prvků (jako je přeposílání portů).

Za pozornost bezesporu stojí nová verze modulu QuickJoin, jenž je stavěn pro online schůzky a prezentace. K jednoduchému přístupu a sledování vaší prezentace stačí účastníkům předem poslat údaje k relaci, odpadává tak nutnost zadávat údaje každého účastníka. V tomto režimu pro konference slouží i funkce video hovorů, resp. holého VoIP (volání z počítače na počítač).

Spousta z nás se setkala i s tím, že posílání souborů přes internet může být často problém. Obyčejně můžeme s populárními aplikacemi a službami přenášet pouze jeden soubor - nikoli kopírovat celé složky. Pak je na řadě zipování, rarování a jiné úkony, které spolupráci brzdí. Často používaný Skype pro přenos souborů má taky svá omezení, kromě nemožnosti kopírování složek a jejich obsahů jsou to problémy s rychlostí p2p sítě (a to nemusí být způsobeno ani tím, že uživatel není supernode). Teamviewer naopak přenáší celé složky (pracuje tedy podobně jako FTP server) a to velmi spolehlivě a při maximálním využití kapacity linky. Přístup k souborům na více počítačích ocení zejména uživatelé, kteří mají nedůvěru ke cloudovým řešením, kdy jsou data uložena na datových serverech třetích stran, nebo mají omezení v provozování malých domácích/firemních FTP serverů.

Kdybychom chtěli, asi bychom TeamVieweru mohli něco vytknout (třeba otravné dotazy při ukončení relace), to jde u softwaru vždy. Ale spolehlivé ovládání vzdálené plochy, které projde i chaosem síťových prvků, VoIP, video, prezentace, online schůzky a přenášení souborů a celých složek činí z Teamvieweru mocného pomocníka. Navíc nulová cena pro domácí použití z něj dělá velkého adepta na široce používaný nástroj k online správě, pomoci a spolupráce. A podle oficiálních čísel jeho sílu ocenilo již sto milionů uživatelů, kteří z Windows mohou ovládat Linux či Mac OS X a naopak.

11. 2. 2011

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...