Téměř každý čas od času potřebuje použít nějaký program, který není na počítači, který právě používá, nainstalovaný. Možností, jak tento problém vyřešit, je pochopitelně více – od portable verzí přes samotnou instalaci až právě po Spoon.net. Ten umožňuje spouštět klasické aplikace prostřednictvím webového prohlížeče.

Bylo by zajímavé sledovat, jak se mění chování uživatelů s tím, jak postupně nastupuje fenomén zvaný cloud computing, který se snaží přenášet aplikace i data na web a na samotných pracovních stanicích ponechat jen samotný běh aplikací. Ostatně něco takového již z dějin informatiky známe – kdysi existovaly terminály, které byly určené jen k tomu, aby komunikovali s hlavním počítačem, který byl umístěn v nějakém sále. Více uživatelů mohlo sedět ve své kanceláři a pohodlně vyžadovat různé informace či výpočty.

Doba pokročila a dnes nám již výpočty a základní informace nestačí. Cloud nabízí mnohem více – interakci s dalšími uživateli, práci na jednom dokumentu ve více lidech, vzájemnou komunikaci i podporu multimédií. Přístup k datům a běh aplikací někde jinde považujeme již za věc téměř samozřejmou, i když motivace je oproti dřívějšímu terminálovému modelu poněkud jiná.

V tomto kontextu nepřekvapí, jaký boom zaznamenávají jednotlivé webové aplikace, které pracují přímo v samotném prohlížeči. Od Zoho až například po Google Dokumenty. Právě na těchto dvou příkladech je patrné, jak se liší přístupy jednotlivých vývojářů k tomu, jak by měla vypadat správná cloudová aplikace.

Zatímco Zoho se snaží o tvorbu kvalitního, plnohodnotného robustního balíku, který si poradí s kompletní správou kanceláře i obchodního oddělení, komunikací se zákazníky i koordinací projektů, Google sází na rychlost, jednoduchost a přehlednost. Přistupuje k webovým aplikacím tak, že uživatelé potřebují především základní funkce a snadnou kooperaci mezi sebou a více nežli bohatou paletu funkcí. Který model je správný či výhodnější, není možné snadno rozhodnout.

Čas od času se ale stane, že se hodí mít on-line přístup k řadě klasických aplikací, neboť je potřeba robustnější práce nebo přístup k nižším vrstvám systému – například načítat data z DVD mechaniky. Pak, marná sláva, on-line aplikace narážejí na některé své přirozené limity, jako je například potřeba přenášet data někam na síť a sledování filmů, jež jsou vypálené na disku prostřednictvím cloudové aplikace, asi nikdy nebude zcela optimální řešení.

Někde na půli cesty mezi instalovaným programem a webovou aplikací se nachází služba Spoon.net. Ta umožňuje stáhnout jen několik málo souborů, které jsou pro běh aplikace nutné, a spustit ji v podobě, v jaké jen málo kdo má šanci poznat, že běží služba spojená se sítí - a ne klasická instalovaná aplikace. Jelikož jsou její možnosti velmi lákavé, podíváme se na ni nyní poněkud podrobněji.

Spoon.net

Základní ovládání je poměrně snadné – stačí se zaregistrovat a případně si stáhnout patřičný plug-in, který bude vyžadovat prohlížeč, a pustit se do práce. K dispozici je poměrně široká nabídka programů, které jsou rozumným způsobem roztříděny do jednotlivých kategorií tak, aby se v nich lépe hledalo. Jako registrovaný uživatel si můžete také vytvářet databázi oblíbených programů, ke kterým pak máte snazší přístup. Samotné spuštění programu je velmi jednoduché – stačí jedno klepnutí a program se začne načítat. Při mé rychlosti připojení okolo 4 Mbit/s se například OpenOffice.org spouští přibližně dvě minuty, Notepad++ asi půl minuty, IrfranView asi 10 sekund.

Jednou z nevýhod je tedy poněkud pomalý start. Ale na druhou stranu není třeba s sebou nosit flash disk s portable aplikacemi, nic instalovat, vše běží velmi pohodlně a samotné aplikace pracují srovnatelně rychle, jako když jsou nainstalované. Jedinou vážnější výhradu bych měl snad jen k přehrávačům filmů, které neumí optimálně pracovat s mechanikou – vždy načtou určitý úsek a až po jeho přehrání začnou swapovat další část, což má za následek zvýšenou hlučnost a občasné zaseknutí filmu. Jinak jsem žádné zásadní rozdíly nezaznamenal.

Potřeba je ještě dávat pozor na úsporný režim počítače, při kterém může dojít k vypnutí internetu, což má za následek pád aplikace i veškeré rozdělané práce.

Nabídka

Pokud jde o samotné programy, nabídka je vytvořená tak, aby pokud možno rovnoměrně pokryla potřeby většiny uživatelů. V oblasti kancelářských balíků naleznete OpenOffice.org nebo OxygenOffice. Z textových editorů pak kupříkladu AbiWord, Notepad++ či jEdit.

Nechybí samozřejmě ani webové prohlížeče, na přehrávání filmů je připraven VLC či GOMPlayer, na obrázky IrfanView atp. Na výběr je také z nástrojů na práci s pdf, editaci či tvorbu audio souborů, e-mailový klient, 7zip a mnoho dalších. K dispozici jsou také základní nástroje pro vývojáře, správu projektů, myšlenkových map nebo utility a komunikační nástroje, jako kupříkladu Skype.

Povětšinou se jedná o plné verze programů. Tam, kde je k dispozici jen demoverze, naleznete jednoznačné označení a informaci o omezení, včetně možnosti produkt zakoupit. Nejvíce demoverzí naleznete mezi hrami. Těch je k dispozici také poměrně hodně a jedná se především o jednodušší počiny.

Právě podíl z prodeje aplikací a her představuje hlavní zdroj příjmů Spoon.net. Nikde tak nenarazíte na reklamu, omezení v počtu spuštění v bezplatné verzi účtu atp. Osobně si nejsem zcela jist, zdali by nebyl vhodnější (pro Spoon.net) nějaký kombinovanější model. Pro uživatele se ale jedná zřejmě o optimální řešení.

Závěr

Celý koncept Spoon.net považuji za mimořádně zdařilý a kvalitní. Máte od libovolného počítače s připojením na internet a operačním systémem Windows přístup k bohaté programové nabídce, kterou není třeba udržovat na flash disku. Navíc (téměř) bezplatně, což je jistě pro řadu budoucích klientů velmi důležitý atribut. Nové programy neustále přibývají, z čehož je možné usoudit, že se zvýší zájem o tento projekt.

Osobně mi schází jen propojení s nějakou službou, která umožňuje ukládat a sdílet soubory, jako je například Dropbox; uvažte sami, jak by bylo příjemné si spustit aplikaci z prohlížeče, připojit se ke svému virtuálnímu disku a mít všechna data jako na dlani. Myslím si, že podobná distribuce služeb má jistě budoucnost a že si své příznivce Spoon.net jistě najde.  

23. 2. 2011

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...