Úvod > Články > Geografické informace na Internetu (1. část)

Geografické informace na Internetu (1. část)

V novém seriálu se podíváme podrobněji na zajímavé téma o geografických informacích a systémech. První část se věnuje stručnému historickému přehledu.

Kdysi

V prehistorické době služby www Internetu – na začátku 90. let minulého století – byly www stránky po grafické stránce celkem nezajímavé. Vznikly proto, aby umožnily čtenářům číst pouze tu část textu, která je zajímá a ne číst pěkně od začátku do konce, jak jsme zvyklí z klasických knih. Webové stránky obsahovaly text naučného charakteru, spíše odborného obsahu a byly určeny především pro odborníky různých profesí. Stalo se však něco nepředvídaného – služba www měla tak zajímavé možnosti, že počet www stránek rostl geometrickou řadou a zapříčinil rozšíření používaní Internetu mezi běžnými uživateli počítačů.

Zvyšující se parametry počítačů, rostoucí rychlost připojení počítačů do sítě Internet a nové schopnosti html formátu (v něm jsou www stránky psány) umožnily oživit www stránky o obrázky a později i o animace.

Nyní

V současnosti je Internet plný www stránek se spoustou informací. Není problém prožít stovky hodin brouzdáním po Internetu, uměním však je najít požadovanou informaci v co nekratším čase. Hledání trošku usnadňuje systém URL adres www stránek (text v prohlížeči v řádku adresa, např.: https://www.dsl.cz) a systém nejvyšších domén v nich (např.: cz, sk, com, edu…). Když se zmiňuji o URL adresách a doménách, už jste slyšeli o xxx doméně a jaké stránky má sdružovat? :-) Spolehlivě nalézt požadovanou informaci mají za úkol tzv. vyhledávače. Pokud použijete například vyhledávač Google, můžete zatrhnout, jaký typ informace požadujete, zda obrázky, SW nebo ovladače.

Jedním z typů informace je geografická informace. Geografická informace nám sděluje něco nového o prvcích vztažených k poloze na Zemi. Geografickou informací tedy může být i tabulka se seznamem měst s uvedením počtu obyvatel v daných městech. Všichni ale víme, že mnohem více informací obdržíme, pokud města s počtem obyvatel zakreslíme do mapy. Umožní nám to vidět vzájemnou polohu měst a vzdálenost mezi městy. Mapy byly jedním z prvních písemných sdělení, které si lidé předávali. Od 18. století se mapy malují a tisknou podle přesně daných kartografických pravidel tak, aby co možná nejvíce odpovídaly skutečnosti. S rozvojem počítačů se začaly tvořit digitální mapy a od přelomu tisíciletí můžeme hovořit o velkém rozvoji geografických informačních technologií (GIT). Vždyť v roce 2004 se ve světe utratilo za tyto technologie více než 2 miliardy amerických dolarů!

V čem je velká výhoda GIT oproti mapě? Na mapě se objekty těžko vyhledávají. Pokud máme mapy dané oblasti v různých měřítkách, tak není triviální se v nich vyznat. Autor vždy musí vybrat, co do mapy zakreslí, protože příliš mnoho informací by mapu udělalo nepřehlednou.

GIT mění statické mapy na dynamické:

  • umožňuje pohyb v mapě;
  • nastavení libovolného měřítka;
  • výběr informací, které mají být zobrazeny;
  • změnu legendy;
  • přidat k prvkům na mapě spoustu užitečných informací;
  • a mnohé další.

Hlavní výhodou GIT je ovšem to, že nám z dat dolují informaci pomocí mnoha prostorových analýz. Jednodušší analýzou může být výběr bankomatů do jednoho kilometru od našeho hotelu nebo naplánování trasy výletu. Složitější analýzou pak je plánování protipovodňových opatření či návrh umístění rozhledny na základě analýzy viditelnosti.

Díky rozvoji internetových technologií, především možnosti aktivní komunikace mezi klientem (www prohlížeč) a serverem, se geografická informace začíná prosazovat i na Internetu. K uživateli se dostává v mnoha kvalitách, od obyčejného obrázku s mapkou, až po sofistikované mapové servery s rozsáhlými geodatabázemi.

A dál?

Je velmi pohodlné si v teple domova naplánovat trasu výletu včetně zastávek na občerstvení. Určitě jste se však setkali s tím, že plán je jedna věc a skutečnost jiná, např. restaurace má zavřeno. Nejen mezi manažery, ale i mezi ostatními lidmi se začínají ukazovat výhody PDA (počítače do ruky), který obsahuje GPS přijímač (satelitní navigační systém) a telefonní kartu. Proto jsem přesvědčena, že nejbližší budoucnost v této oblasti bude patřit rozvoji internetových mapových služeb pro počítače PDA.

Pokud vás téma zaujalo, ráda vás během podzimu provedu po mapových službách Internetu. Nejprve začnu brouzdat v českých vodách Internetu a posléze se přesunu dále do světa.

9. 9. 2005

Autor: Jitka Machalová

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...