Úvod > Články > Jak telefonovat přes internet

Jak telefonovat přes internet

VoIP může být pro každého! Přestože zkratka VoIP (Voice over IP), označující přibližně řečeno přenos hlasu po internetové síti, je velkou módou především u dodavatelů firemních řešení, neměl by se tím běžný uživatel nechat zmást. Výrazně ušetřit na telefonních poplatcích totiž může nejen firma s desítkami uživatelů, ale téměř každý uživatel s domácím počítačem a přiměřenou internetovou přípojkou.

Protože se jedná o jednu z nejzajímavějších možností využití internetu v každodenním životě, přinášíme vám stručného průvodce pro případ, že byste telefonování po internetu chtěli vyzkoušet. A začít můžete prakticky zdarma!

Co budete potřebovat vždy

Protože internetová telefonie je jen jiným způsobem, jak přenášet původní hlasový (zvukový) projev k příjemci, nezbytnou výbavou jsou v první řadě mikrofon a sluchátka, případně reproduktory, jež nahradí sluchátko telefonní. Běžné jsou jak sady náhlavní (využívané třeba i při multimediální výuce cizích jazyků), tak kombinace stolního mikrofonu a malých, domácích sad reproduktorů.

Klíčovou podmínkou je samozřejmě internetová přípojka. Pokud chcete internetové telefonování jen vyzkoušet, vystačíte si i s připojením přes modem (dial-up), pro seriózní používání se však především s vidinou finanční úspory jednoznačně vyplatí některé z pevných připojení s paušální platbou (ADSL, kabelový modem, bezdrátová pevná linka). Internetová telefonie není extrémně náročná na šířku pásma, ale hovoru neprospívá velké zpoždění v přenosu či nespolehlivost a nahodilé výpadky.

Chci telefonovat jen mezi počítači

Pokud je vaším cílem telefonování mezi uživateli počítačů a internetu, tedy bez požadavku na vstup do běžných komunikačních sítí, je možno začít bez dalšího odkladu instalací potřebného softwaru. Programů lze pořídit vícero, pro začátek můžete vyzkoušet běžně používaný ICQ (www.icq.com/download), jenž internetovou telefonii podporuje. Aplikace je zdarma a při telefonování mezi počítači PC není potřeba žádné registrace ani platby. Ze svého seznamu kontaktů jednoduše vyberete volaného a v kontextové nabídce použijte volbu ICQphone/Send PC to PC Call. Program otevře okno – telefonní rozhraní – a bezprostředně začne „vytáčet“ hovor. Je-li protistrana připravena a volání přijme, nic nebrání zahájení hovoru. Pokud při použití ICQ narazíte na potíže, zkuste přejít v menu Services na položku ICQphone a spustit průvodce (Wizard), jenž vám pomůže při otestování mikrofonu, sluchátek a síťového spojení.

Chci telefonovat do běžných telefonních sítí

Internetová telefonie může být rovněž plnohodnotnou vstupní branou do běžné telekomunikační sítě, takže z vašeho PC lze přes internet telefonovat třeba na pevné linky. Ba co více, váš počítač může být plnohodnotnou telefonní stanicí, dosažitelnou právě třeba z pevné sítě. Pro realizaci takovéhoto plánu je však třeba získat registraci u některého z operátorů a nechat si přidělit telefonní číslo pro příchozí volání.

Tuto službu v tuzemsku nabízí několik společností, mezi něž patří tradičně např. Fayn. Základem použití je opět aplikace – tu můžete pořídit zdarma – a telefonování čistě mezi uživateli internetu je bezplatné. Pokud u poskytovatele zaplatíte za službu, obdržíte telefonní číslo pro odchozí a příchozí volání do běžných telekomunikačních sítí a vaše hovory budou tarifikovány dle platného ceníku. Nutno zdůraznit, že ceny jsou velmi výhodné.

Výhody a problémy

Zásadním přínosem je v každém případě výrazná úspora či úplně bezplatné volání. Díky stávající nabídce služeb nejste v podstatě nijak omezováni při telefonování do běžných sítí, a třeba i volání do zahraničí je určitě cenově zajímavé.

Z překážek technických by vás krom práce se samotnými programy mohla zaskočit jedna důležitá okolnost: pro telefonní spojení je často vyžadováno přímé propojení mezi klienty, čemuž většinou brání bezpečnostní brány (firewally) či neveřejná adresace v sítích některých poskytovatelů internetu. Řešením je zřízení pevné veřejné adresy IP (nabízí třeba řada poskytovatelů ADSL) a použití softwaru, jenž „umí“ hovor protlačit. Mezi nejlepší dnes určitě patří program Skype, který je, jak jinak, zdarma!

16. 9. 2005

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...