Úvod > Články > Lidé sázejí na internetu -- a Brusel začal diskutovat, jak sázky a hry omezit

Lidé sázejí na internetu -- a Brusel začal diskutovat, jak sázky a hry omezit

A další novinky uplynulých dní: iPad 2 v Česku okamžitě vyprodán -- Firefox 4 si za pár dní stáhly desítky milionů lidí

iPad 2 v Česku okamžitě vyprodán. Lidé stáli v dlouhých frontách

Nový počítačový tablet iPad 2 od společnosti Apple dorazil na pulty českých obchodů. Fanoušci nakousnutého jablka jej však okamžitě vykoupili. Apple na trh ale dodal jen malý počet iPadů, stěžují si lidé i obchodníci.

Kromě tradičních obchodů iWorld, iSetos a iStyle se tablety objevily také v Datartu nebo Electroworldu. Zatímco v zahraničí se iPad 2 prodává od 8,5 tisíce korun (v přepočtu), v Česku lidé zaplatí podstatně víc: 12 tisíc až 20 tisíc korun v závislosti na konfiguraci. Například v USA se model Apple iPad 2 (64GB, Wi​-Fi a 3G) prodává za 830 dolarů (14 400 Kč), v Česku však za 20 tisíc.

Česká média poukazují na opravdu malý počet kusů, které byly do Česka zaslány. Hovoří se celkem snad jen o tisícovce -- například Datart na pražské Národní třídě jich dostal jen osm.

Lidé sázejí na internetu -- a Brusel začal diskutovat, jak sázky a hry omezit

Internetové sázení a hry po internetu jsou mezi lidmi stále populárnější, což v Burselu vyvolalo opět vlnu nevole. Evropská unie proto bude projednávat, zda a případně jak populární služby regulovat.

Brusel odstartoval jednání s různými společnostmi, které sázky a hry na internetu nabízejí. Kolem léta by trh měl být zmapován podrobněji a úředníci rozhodnou, zda je potřeba nějakých zásahů. Sázkařské portály ročně vygenerují příjmy v řádové výši sto miliard korun a Bruselu se nelíbí, že většina společností de facto na trhu působí bez evropské licence.

Brusel chce případnými regulacemi "chránit občany EU".

Seznam se stal 100% vlastníkem Stream.cz

Společnost Seznam, česká portálová jednička, se stala stoprocentním vlastníkem serveru Stream.cz, odkoupila totiž i zbylý podíl ve výši 50 %.

Seznam však výši obchodu sdělit nechtěl.

„Když jsme před třemi lety do v té době unikátního projektu Stream vstupovali, jako 50% vlastníci, věřili jsme, že se nám společně povede z něj udělat na českém internetu pojem. To, že jsme se nyní stali 100% vlastníkem Streamu, nám do budoucna otevírá možnosti více integrovat videoobsah do našich služeb a dále tento formát rozvíjet. Chtěl bych touto cestou také poděkovat Miloši Petanovi za nápady, energii a zkušenosti, které vložil do našeho společného projektu. Rozhodně bychom i do budoucna rádi využili jeho schopností a kontaktů ve prospěch Streamu,“ uvedl Pavel Zima, místopředseda představenstva a generální ředitel Seznam.cz.

Seznam v tiskové zprávě uvedl, že nyní pracuje na integraci Stream.cz do své organizační struktury. "V nejbližší době dojde také k personálnímu propojení obou firem. Do budoucna je možné očekávat i další inovace pro videoobsah jako takový. Cílem je, aby použití internetových videí v budoucnu co nejvíce odpovídalo požadavkům nejen běžných uživatelů, ale rozvíjelo se i jako platforma pro prodej reklamy," uvedla Irena Zatloukalová, tisková mluvčí Seznamu.

Od dubna zdraží nakupování v e-shopech mimo území EU

Obliba nákupů na zahraničních e-shopech mimo Evropskou unii roste. Jen z USA přišlo do České republiky loni na 102 tisíc balíků. Jenomže počínaje dubnem se snižuje hranice ceny zboží osvobozeného od daně ze 150 eur na 22 eur (ze 3 000 Kč na 540 Kč).

"Dne 08. 03. 2011 byl ve Sbírce zákonů zveřejněn zákon č. 47/2011 Sb., kterým se mění zákon č.235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů. Osvobození od DPH při dovozu zboží je nově upraveno v § 71 odst. 3, písm. a) zákona o DPH. Od DPH je nově osvobozen pouze dovoz zboží, jehož úhrnná hodnota nepřesahuje 22 EUR. Limit 150 EUR pro osvobození zboží od cla podle Nařízení Rady (ES) č.1186/2009, o systému Společenství pro osvobození od cla se nemění," uvedl Celní správa ČR v tiskové zprávě. "Běžného občana se výše uvedená změna dotkne zejména u zboží nakupovaného přes internet v zemích mimo EU (např. USA) a dopravovaného na území EU."

Firefox 4 si stáhly už desítky milionů lidí

Novou verzi webového prohlížeče Firefox si od 21. března, kdy byl Firefox 4 vydán, si stáhlo už více než 35 milionů uživatelů z celého světa.

4. generace prohlížeče přináší řadu změn a oproti předcházejícím verzím je i podstatně rychlejší ve vykreslování stránek. Uživatelé si určitě na první pohled všimnou velkých změn v grafickém kabátě prohlížeče, který nyní sází na minimalismus jako i další konkurenční programy.

Firefox 4 je možné zdarma stáhnout pro Windows, Linux i Mac OS X z adresy http://firefox.mozilla.cz/stahnout.

 

28. 3. 2011

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.